A început ziua decisivă pentru cei doi candidați la alegerile prezidențiale 2019. Astfel, turul 2 îi aduce față în față pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, într-o luptă surdă care s-a purtat mai degrabă prin mesaje și pe canalele online.
Astfel, dacă diaspora votează deja de două zile, secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00. Aproape imediat vor fi afișate și primele rezultate parțiale și vom știi cine este președintele țării pentru următorii 5 ani de zile.
Alegeri Prezidenţiale 2019, turul 2 LIVE | Când apar primele rezultate EXIT POLL
Citește cele mai importante stiri despre ziua alegerilor:
- Rezultate alegeri prezidențiale turul 2 în Diasporă: Klaus Iohannis a câștigat clar în fața Vioricăi Dăncilă în Noua Zeelandă și Australia
- Cătălin Tolontan anunţă primul EXIT POLL turul 2 Iohannis vs Dăncilă: „Conduce cu 20%!” Ce spune exit poll-ul anunţat de stiripesurse.ro
- VIDEO. Klaus Iohannis, reactie uluitoare către stafful său: „Faceți ceva, să fim mai veseli!”
- VIDEO. Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la votul pentru turul 2 al alegerilor. Mesajul transmis de soția președintelui
- Elena Udrea, mesaj bizar în ziua turul doi al alegerilor: ”Azi e cea mai romantică zi”
- Un bărbat a murit la o secție de votare din Dolj, după un stop cardiac
- Secțiile de votare unde nimeni nu a mers să voteze duminică dimineața. Prezență scăzută în aceste județe
- Viorica Dăncilă a fost la vot: ”Am votat cu inima”
- Ludovic Orban, sigur pe el înainte de aflarea rezultatelor la alegerile prezidențiale, turul 2: ”Am emoții doar în privința scorului”
- Viorica Dăncilă a fost la vot: ”Am votat cu inima”
- Traian Băsescu, dezlănțuit înainte de votul de azi: ”Dacă nu votezi, 5 ani să taci din gură”
UPDATE, ora 20.00. Până acum au votat 48,95% dintre români. În același timp, în Diaspora au votat 900.000 de oameni.
UPDATE, ora 19.00: 8.556.938 de persoane au votat până la această oră, adică 47% din totalul românilor cu drept de vot.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
UPDATE, ora 18.00: Prezența la vot la această oră este de peste 7.977.000 de votanți. Potrivit surselor libertatea.ro, între Iohannis și Dăncilă este o diferență de voturi de 25%. Astfel că, Iohannis ar avea 62,5%, iar candidata PSD 37,5%.
UPDATE, ora 17.00: BEC a oferit noi date oficiale despre prezența la vot. 8.683.688 de români s-au prezentat la urne până la acesată oră, cu două milioane mai mult decât la ora 16:00.
UPDATE, ora 16.00: Peste 6,5 milioane de români au votat până la ora 16:00, ceea ce reprezintă un procent de 35,37% din totalul de alegători.
UPDATE, ora 15.00: Au votat 6,1 milioane de români, adică 33,52%. Italia este ţara din diaspora unde s-a votat cel mai mult, peste 630.000 au ieşit la vot. Este urmată în clasament de Marea Britanie, acolo unde s-au prezentat peste 100.000 de români la urne.
UPDATE, ora 14.20: Conform surselor PSD citate de rtv.net, Dăncilă are 41,5% din voturi, iar Iohannis 58,5%, la ora 13:00
UPDATE, ora 13.39: 4.609.634 dintre românii cu drept de vot s-au deplasat la urne, ceea ce înseamnă că prezența la nivel național este de peste 25% .
UPDATE, ora 13.00: Prezența la vot a atins 4.007.095 la această oră, ceea ce înseamnă un procentaj de 22%. Cu o prezență de 28%, Ilfov a detronat Teleorman în clasamentul județelor care au mers la vot.
UPDATE, ora 12.17: Datele prezentate de BEC, reiese că până la această oră, categoriile de vârstă de peste 45 de ani au ieșit în cel mai mare număr la vot. Ca de obicei, tinerii sunt codași.
UPDATE, ora 12.00: Teleorman este fruntaș la vot, în jur de 21% dintre cei din județ ieșind să voteze până la această oră. Județul este urmat la diferență de mai puțin de 1% de Ilfov și de Olt. În București, doar 16% din populația cu drept de vot a mers la urne. Cea mai scăzută prezență se înregistrează în Harghita, unde doar 7% s-au prezentat la urne și de Covasna, prezență 7,8%.
La nivel național, 3.024.974 dintre români au votat la aceste alegeri, la ora 12.
UPDATE, ora 11.11: Spre bucuria taberei Iohannis, prezența la vot începe să crească. La acest moment, 12,21 % din români au fost la urne la nivel național. Fruntașe sunt Teleorman, Olt și llfov, în timp ce codașe sunt Harghita, Covasna și Satu Mare.
UPDATE, ora 10.41: Secțiile în Noua Zeelandă s-au închis și urmează cele din Australia. În curând vor fi anunțate și primele rezultate parțiale de aici.
UPDATE, ora 10.18: Șicanele continuă între PNL și PSD, iar Olguța Vasilescu a dat un nou atac la adresa guvernului Orban (Mai multe detalii AICI). În aceste momente sunt peste 1,3 milioane de români care au votat la aceste alegeri.
UPDATE, ora 9.38: Klaus Iohannis a votat la liceul Jean Monnet din Capitală și a făcut apel la români să iasă la urne. Șeful statului a spus că așteaptă cu ceva emoții rezultatul de diseară. Prezența la urne a depășit 5% la acest moment.
Update ora 9:00. Numărul alegătorilor care au ajuns la urne este 602.736 ceea ce înseamnă o prezență de 3,30%. Sunt mai mulți votanți în mediul urban decât în cel rural la această oră. Harghita și Covasna sunt codașe la prezență, până acum înregistrându-se sub 2% prezență în aceste județe. Ilfov, Constanța și Telorman sunt fruntașe, cu peste 4,5% prezență.
UPDATE, ora 8.40: Viorica Dăncilă a votat la Colegiul Sfântul Sava din Capitală, puțin după ora 8.00 și a spus că „a votat cu inima pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu aveam drepturi, libertăţi, pentru că toată puterea era în mâinile unui singur om”.
Și Gabriela Firea a votat la primele ore ale dimineții, spunând că „Ne trebuie oameni care se gândesc la binele românilor şi care acţionează în acest sens”
În Dolj, a avut loc și un prim incident electoral al zilei, un președinte de secție de vot fiind acuzat că a plecat cu ștampila acasă.
UPDATE, ora 8.00: Prezența la doar o oră de la deschiderea urnelor este de 1,31%, adică 239.458 de alegători au votat. Puteți consulta datele privind prezența în timp real AICI.
UPDATE 24 NOIEMBRIE, ORA 07.00 / Start joc! S-au deschis secțiile de votare din România
UPDATE 23 NOIEMBRIE, ORA 17.00 / 250.000 de alegători au votat în diasporă, în timp ce, în primul tur. Comparativ, în primul tur, la această oră erau 188.000 de români
UPDATE 23 NOIEMBRIE, ORA 15.00 / S-a depășit 200.000 de alegători în străinătate. În primul tur, până sâmbătă la ora 15.00, votaseră puţin peste 153.000 de români.
S-au deschis secţiile de votare în România.
La fel ca în primul tur, votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale 2019 a ținut trei zile. Astfel, pentru scrutinul decisiv, românii din diaspora au putut vota în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.
Trebuie să ştiţi că pe www.fanatik.ro şi pe www.ştirimondene.fanatik.ro veți găsi prezența la vot și rezultate la alegerile prezidențiale 2019 de la Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă.
Toate acestea vor fi actualizate în timp real. Tot aici veți afla cum a decurs votul în diasporă, ce secții s-au închis deja în străinătate şi dacă există vreo problemă cu votul românilor care locuiesc într-o altă ţară.
Trebuie să știți că pot vota la alegerile prezindețiale 2019, turul 2, toți cetăţenii români care în ziua scrutinului se află în afara ţării, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări. Astfel, aici intră și cei domiciliați în diasporă, dar și rezidenții sau turiștii. De altfel, aproximativ 40 de mii de alegători care au dorit să voteze mai aproape de casă și-au înregistrat această opțiune pe portalul votstrainatate.ro.
Klaus Iohannis versus Viorica Dăncilă, ziua Z
Revenind la votul din România, mai trebuie specificat că toți cei care și-au propus să-și exprime opțiunea sunt obligați să urmeze anumiți pași. Mai întâi de toate, e imperios necesar să aibă asupra lor actul de identitate pe care îl vor prezenta operatorului de calculator al secției de votare.
Este imposibil să-l ratați. Acesta stă chiar la intrarea în secție, așa cum s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale.
După ce buletinul îți este scanat și ești validat ca alegător, vei merge către membrii biroului electoral. Atenție! Au existat cazuri în urmă cu două săptămâni, în care, președintele biroului electoral a observat că anumiți alegători nu se încadrează în condițiile legale.
Așadar, nu încercați niciun tip de fraudă. Orice veți decide să faceți, vă poate trimite la o discuție cu Poliția și chiar în arest.
Totodată, un alt amănunt important este cel care se referă la locul unde votați. Astfel, cei care își vor exprima opțiunea în localitate de domiciliu, vor merge, ca de fiecare dată, la secția unde au votat și până acum.
Cei care doresc să voteze în alte localități o pot face la orice secție de votare, dar își vor da acceptul să fie trecuți pe listele suplimentare. După ce ai intrat în cabina de vot ești liber să decizi cine va fi președintele României. Pe de o parte se află actualul șef de stat.
Klaus Iohannis a punctat serios în primul tur și pare că și-a câștigat electorat suficient, mai ales că spre el vor merge și voturile lui Dan Barna, marele perdant din urmă cu două săptămâni. Pe de alta se află Viorica Dăncilă. Transformată peste noapte în locomotiva Partidului Social Democrat, fostul premier și-a câștigat capital de imagine după ce a insistat la nesfârșit pentru o dezbatere cu rivalul său, dezbatere care nu a mai avut loc niciodată.