Rezultate alegeri prezidențiale turul 2 în Diasporă: Klaus Iohannis a câștigat clar în fața Vioricăi Dăncilă în Singapore, Noua Zeelandă și Australia

Bogdan Solomon   
în Alegeri Prezidențiale 2019
24/11/2019, 16:58
Rezultate alegeri prezidențiale turul 2 în Diasporă: Klaus Iohannis a câștigat clar în fața Vioricăi Dăncilă în Singapore, Noua Zeelandă și Australia
Rezultatele votului din Noua Zeelandă. Sursa foto: antena3.ro

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale vin tocmai din Noua Zeelandă, unde Klaus Iohannis a reușit să obțină majoritatea voturilor exprimate de cetățenii români stabiliți la Auckland. Potrivit rezultatelor parțiale transmise de Biroul Electoral Central, candidatul Partidului Național Liberal a înregistrat 185 de voturi, în vreme ce social-democrata Viorica Dăncilă a primit doar 20 de voturi. Și în Australia, Iohannis a înregistrat un scor zdrobitor, conform datelor transmise de USR.


UPDATE ora 17:00. Cătălin Drulă a oferit noi date oficiale din Diaspora:

Shanghai: 137 de voturi pentru Klaus Iohannis, 10 pentru Viorica Dăncilă

Singapore: 333 voturi Iohannis și 19 voturi Dăncilă


Rezultate alegeri prezidenţiale în Diasporă: Klaus Iohannis, victorie categorică în Australia şi Noua Zeelanda

„Primele rezultate numărătoare paralelă USR-PLUS. Auckland, Noua Zeelandă: Iohannis 185 voturi, Dăncilă 20 voturi. Sidney, Australia: Iohannis 335 voturi, Dăncilă 25 voturi”, scrie parlamentarul USR Cătălin Drulă pe Facebook.


Citește cele mai importante stiri despre ziua alegerilor:


De altfel, președintele în exercițiu pare să fi câștigat alegerile în toate cele 838 de secții de votare amenajate pentru românii din Diaspora, care au avut și de această dată la dispoziție trei zile pentru a-și exercita acest drept garantat de Constituție. Totodată, cetățenii de peste hotare au putut opta și pentru votul prin corespondență, modalitate ce reprezintă o premieră pentru scrutinul din țara noastră.

Din totalul secțiilor de vot organizate pentru românii din strănătate, în ţările din spaţiul Uniunii Europene au fost amenajat un număr de 639 de secţii. Pe lângă cele amplasate în mod tradițional în teatrele de operaţiuni din Afganistan, autoritățile au deschis în premieră o secţie de votare și în Mali, pentru militarii care au plecat de curând să participe la misiunea desfășurată de Organizația Națiunilor Unite.

Alegerile s-au desfășurat fără mari incidente

Cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor din acest an s-au desfășurat fără incidente notabile, atât pe teritoriul țării noastre cât și în secțiile de votare amenajate pentru românii din Diaspora. Surprinzător sau nu, nici campania electorală nu a adus evenimente demne de remarcat, fiind mai degrabă una foarte amorfă. Spiritele s-au încins într-o oarecare măsură în mediul online, unde Partidul Social Democrat a stârnit o serie de controverse, în încercarea de a-l împiedica pe Klaus Iohannis să obțină un nou mandat la Palatul Cotroceni.

Totodată, nu am mai avut parte de tradiționala dezbatere electorală, însă majoritatea sociologilor sunt de părere că acest aspect nu avea cum să influențeze rezultatul final al alegerilor, mai ales că mulți dintre cetățenii români au hotărât încă din primul tur de scrutin pe cine să pună ștampila. Viorica Dăncilă a încercat, totuși, să insiste în campanie pe refuzul președintelui în exercițiu de a se prezenta la o confruntare față în față.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×