50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață?! De ce nu 100? De ce nu 10? De ce tocmai acestea pe care vi le propunem mai jos? OK, suntem toți de acord că totul e relativ, dar FANATIK.RO a încercat în această prezentare să „prindă” cât mai echilibrat tot ce a dat mai bun, mai valoros, mai recunoscut pe plan mondial cinematografia românească în mai bine de 100 de ani de existență. Mari actori și regizori români au făcut de-a lungul anilor 50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață. Pornind de la…
…Independența României. Nu cea de la 1877, ci filmul realizat în 1912 cu ocazia aniversarii a 35 de ani de la începerea Războiul Româno-Ruso-Turc din 1877, devenit pentru noi Războiul de Independență. „Independenţa României”, regizat de Aristide Demetriade, este primul film de lungmetraj românesc. Finanţat de Casă Regală şi realizat cu ajutorul Ministerului Războiului, este chiar o superproducție care a utilizat mii de figuranți, printre care și veterani ai luptelor din Bulgaria, din 1877!
50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți!
Au urmat sute de pelicule Made in Romania, greu să selectezi doar 50, dar îndrăznim să sperăm că filmele alese în continuare o să fie pe gustul celor mai mulți dintre dumneavoastră. Începem cu cele realizate până în anul 1970 inclusiv, urmând să vă supunem atenției încă două perioade, 1971-1989 și după 1989 până în prezent, în două episoade viitoare. Așadar, iată propunerile noastre pentru primele 18 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață!
-
O noapte furtunoasă (1943, regia: Jean Georgescu)
Inspirat, evident, din nemuritoarea operă a lui „nenea” Iancu Caragiale, filmul a fost turnat în condiții de… camuflaj de război: pentru că nu se putea lucra afară noaptea, așa cum cerea scenariul, toate exterioarele au fost reconstituite într-un mic studio de 18 m x 11 m, folosit inițial pentru înregistrări muzicale. Alb-negru, filmul durează 70 minute și a avut premiera pe 22 martie 1943, la cinematograful „ARO” din centrul Bucureștiului (viitor și… fost „Patria”) . În distribuție: Radu Beligan, Ștefan Iordănescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Miluță Gheorghiu, Jean Moscopol, George Demetru, Ion Baroi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
-
Visul unei nopți de iarnă (1946, regia: Jean Georgescu)
Ecranizare după piesa cu același nume a lui Tudor Mușatescu, filmul „spune” povestea unei vânzătoare îndrăgostite fără speranță de un scriitor în mare vogă și care ajunge în noaptea de Anul Nou în… casa acestuia! Filmările au început în ianuarie 1943, au fost întrerupte din cauza bombardamentelor aliate, s-au reluat după august 1944 și s-au încheiat abia spre sfarsitul lui 1945. În distribuție: Ana Colda, George Demetru, Maria Filotti, Mişu Fotino.
-
O scrisoare pierdută (1953, regia: Sică Alexandrescu și Victor Iliu)
Capodopera lui I.L. Caragiale a fost transpusă pe marele ecran de trupa de actori ai Teatrului Național din București. Lupta politică pentru locul de parlamentar din mica urbe montană seamănă izbitor cu ceea ce se întâmplă și acum în perioada alegerilor… Distribuție clasică de gală: Elvira Godeanu, Alexandru Giugaru, Niki Atanasiu, Grigore Vasiliu-Birlic, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Ion Talianu, Ion Finteșteanu, Radu Beligan.
-
La Moara cu noroc (1955, regia: Victor Iliu)
Dramă psihologică după nuvela cu același nume a lui Ioan Slavici. A fost nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru marele premiu Palme d’Or în 1957. Cizmarul Ghiță cumpără un han izolat din zona Aradului și, ahtiat după bani, se asociază cu tâlharul Lică Sămădăul, ceea ce îi va distruge familia și viața. În distribuție: Ioana Bulcă, Constantin Codrescu, Geo Barton, Colea Răutu, Valeria Gagialov, Sandu Sticlaru, Olga Tudorache.
-
Două lozuri (1957, regia: Aurel Miheles, Gheorghe Naghi)
Ecranizare după schiţa „Două loturi” de I.L. Caragiale. Umilul funcționăraș Lefter Popescu ia două lozuri, acestea ies câștigătoare, dar nu mai sunt de găsit! Odiseea se sfârșește când dă de ele, e în sfârșit bogat, dar soarta îi rezervă o mare surpriză… În distribuție: Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Dorina Drone, Ion Iancovescu, Margareta Pogonat.
-
Ciulinii Bărăganului (1958, regia: Louis Daquin)
Adaptare după povestirea omonimă a lui Panait Istrati, filmul prezintă drama unui copil dintr-un sat din Bărăgan, obligat de moartea tatălui său să plece în lume să-și caute norocul. Nominalizat la premiile Festivalului de la Cannes, secțiunea „Scenariu și dialog”, în 1958. În distribuție: Clody Bertola, Marcel Anghelescu, Nuță Chirlea, Maria Tănase, Florin Piersic, Clody Bertola, Marcel Anghelescu, Ernest Maftei.
-
Doi vecini (1959, regia: Geo Saizescu)
Comedie de moravuri după schița lui Tudor Arghezi, „o satiră plină de vivacitate la adresa micii burghezii de la începutul secolului al XX-lea” (Geo Saizescu). În distribuție: Nineta Gusti, Grigore Vasiliu-Birlic, Carmen Stănescu, Ion Lucian, Dumitru Furdui, Mitzura Arghezi.
-
Valurile Dunării (1960, regia: Liviu Ciulei)
Doi bărbați și o femeie se confruntă și se înfruntă în august 1944 pe un șlep cu armament și muniții, pe o Dunăre minată și periculoasă. Marele premiu la Festivalul Internațional al Filmului de la Karlovy Vary 1960. În distribuție: Irina Petrescu, Liviu Ciulei, Lazăr Vrabie, Ștefan Ciubotărașu, Lucia Mara Dabija, Ion Bodianu, Ernest Maftei.
-
Bădăranii (1960, regia: Sica Alexandrescu și Gheorghe Naghi)
Veneția de la mijlocul secolului al XVIII-lea cu toate moravurile sale se regăsește în această adaptare cinematografică a spectacolului de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București cu piesa de teatru omonimă a dramaturgului italian Carlo Goldoni. Distribuție formidabilă: Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stănescu, Nicky Atanasiu, Alexandru Giugaru, Cella Dima, Sanda Toma, George Calboreanu, Silvia Dumitrescu-Timică, Marcel Anghelescu, Radu Beligan.
-
Porto Franco (1961, regia: Paul Călinescu)
Inspirat de romanul „Europoils” al lui Jean Bart, filmul zugrăvește o lume parcă ruptă de… lume a izolatei Sulina, care nu scapă, însă, de avalanșa istoriei. În distribuție: Ștefan Ciubotărașu, Geo Barton, Fory Etterle, Niki Atanasiu, Liliana Tomescu, Simona Bondoc, Ion Dichiseanu (la debut, în primul rol de june-prim din lungul șir care aveau să urmeze).
-
Setea (1961, regia: Mircea Drăgan)
Ecranizare după romanul cu acelaşi titlu de Titus Popovici. Destine individuale și colective în comunism. Primul film românesc cinemascop. Medalia de argint la Festivalul Internațional de la Moscova 1961. Distribuție bogată în nume mari: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Flavia Buref, Ion Besoiu, Mircea Balaban, Ștefan Ciubotărașu, George Calboreanu, Dumitru Furdui, Draga Olteanu-Matei, Mihai Mereuță, Ernest Maftei, Vasile Tomazian, Sandu Sticlaru, Colea Răutu, Jules Cazaban.
-
Amintiri din copilărie (1964, regia: Elisabeta Bostan)
Bazat pe nemuritoarele „Amintiri din copilărie” ale lui Ion Creangă, „duce” pe marele ecran cele mai minunate pagini ale literaturii românești pentru copii. Marele premiu „Osso pardo asturiano” și Premiul special al Juriului la Festivalul Internațional al filmului pentru copii și tineret de la Gijon, Spania – 1965 și premiul special al Juriului la Festivalul Internațional al filmului din La Plata, Argentina – 1965. În distribuție: Ion Bocancea, Ștefan Ciubotărașu, Margareta Pogonat, Corina Constantinescu, Emanoil Petruț, Mihai Mereuță.
-
Titanic Vals (1965, regia: Paul Călinescu)
Film de referință în cinematografia românească, după comedia omonimă a lui Tudor Mușatescu, prezintă destinul unui funcționar mărunt îmbogățit peste noapte de tragedia Titanicului. Distribuție la vârf: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Coca Andronescu, Kity Gheorghiu Mușatescu, Mitzura Arghezi, Ion Dichiseanu, Ion Finteșteanu, Mihai Fotino, Ion Lucian, Horia Căciulescu, Tamara Buciuceanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila
-
Pădurea spânzuraților (1965, regia: Liviu Ciulei)
Ecranizare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu (scris după spânzurarea fratelui său Emil pe front) despre drama soldatului român obligat de împărăția austr-ungară să lupte împotriva neamului său în Primul Război Mondial. Premiul pentru regie și câștigătorul categoriei „Première Oeuvre” a festivalului de film de la Cannes în 1965. Distribuție mare: Victor Rebengiuc, Ana Széles, Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Gina Patrichi, Costache Antoniu, Emil Botta, Constantin Brezeanu, Ion Caramitru, Toma Caragiu, Gheorghe Cozorici, Mihai Mereuță.
-
Răscoala (1965, regia: Mircea Mureșan)
Ecranizare după romanul cu același nume al lui Liviu Rebreanu, prezintă „prin ochii” țăranului Petre Petre (Ilarion Ciobanu) evenimente semnificative din timpul răscoalei din 1907, de la declanșare până la înăbușirea ei în sânge. Premiul pentru debut regizoral la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1966. Distribuție impresionantă, cantitativ și calitativ: Ilarion Ciobanu, Adriana Bogdan Nicolescu, Nicolae Secăreanu, Matei Alexandru, Emil Botta, Ion Besoiu, Constantin Codrescu, Sandu Sticlaru, Ernest Maftei, Colea Răutu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici.
-
Steaua fără nume (1966, regia: Pitt Popescu, Jasmin Chasney, Henri Colpi)
Ecranizare după piesa cu același nume de Mihail Sebastian, este un film deosebit de sensibil, de romantic tocmai prin simplitatea, firescul cu care este făcut și jucat. Ce face o frumoasă străină, blocată într-o gară de provincie într-o noapte de vară? Vedeți filmul și veți afla! Distribuție internațională: Marina Vlady, Claude Rich, Cristea Avram, Grigore Vsiliu-Birlic, Anca Pandrea, Mihai Fotino, Marcel Anghelescu, Ștefan Tapalagă.
-
Dacii (1967, regia: Sergiu Nicolaescu)
Film istoric a cîrei acțiune se desfășoară în anii 86-88 d.Hr, când împăratul roman Domițian încerca să cucerească Dacia. Este debutul regizoral al lui Sergiu Nicolaescu. Distribuție internațională: Pierre Brice, Marie-José Nat, Georges Marchal, Amza Pellea, Emil Botta, György Kovács, Geo Barton, Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Nicolae Secăreanu, Vasile Cosma, Alexandru Herescu.
-
Diminețile unui băiat cuminte (1967, regia: Andrei Blaier)
Povestea frământărilor unui tânăr care pică examenul la facultate și nu-și găsește locul până nu pleacă pe șantierele țării. În distribuție: Dan Nuțu, Irina Petrescu, Ștefan Ciobotărașu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, George Constantin, Octavian Cotescu, Mariana Mihuț, Carmen Galin, Cornel Coman.
-
Columna (1968, regia: Mircea Drăgan)
Anii 106-111 d.Hr., Dacia este cucerită de romani, care încep colonizarea și încearcă să conviețuiască împreună cu populația autohtonă, dar aceasta îi acceptă cu greu. Distribuție internațională: Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ștefan Ciubotărașu, Amedeo Nazzari, Amza Pellea, Emil Botta, Franco Interlenghi, Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Jean Lorin Florescu.
-
Mihai Viteazul (1970, regia: Sergiu Nicolaescu)
Film-epopee considerat cel mai bun film istoric românesc, care prezintă ascensiunea fulminantă a banului Craiovei, Mihai Pătrașcu spre scaunul domnesc al Țării Românești, prima unire a celor trei țări române sub conducerea sa și prăbușirea cauzată de trădările boierilor de etnie maghiară. Distribuție la cel mai înalt nivel artistic: Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gărdescu, Ioana Bulcă, Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Emmerich Schäffer, Maria Clara Sebők, Nicolae Secăreanu, Aurel Rogalschi.
Partea întâi – Călugăreni
Partea a doua – Unirea
Vizionare plăcută! Și… obligatorie! VA URMA! În zilele viitoare veți putea vedea pe FANATIK.RO a doua parte a mini-serialului „50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață!”. Filme din anii 1971-1989. Nu uitați și nu ratați o vizionare obligatorie a capodoperelor cinematografiei românești!