Visul majorității adolescenților este să conducă o mașină „cool, frate, să bag boală în dușmani”. Iar pentru asta trebuie carnet de conducere. Iar pentru asta trebuie să faci o școală de șoferi. Iar pentru asta trebuie să știi să o alegi. Ca să n-ai probleme la examenul de obținere al permisului de conducere auto, școala de șoferi trebuie să fie performantă, să aibă rezultate, procent mare de elevi ajunși șoferi cu acte în regulă, pe scurt să fie cea mai bună școală de șoferi.
Cum îți alegi cea mai bună școală de șoferi? Sfaturi vei primi de la toată lumea, de la părinți la prieteni, via internet, evident. Să fie ieftină, să fie aproape, să-ți acorde atenție maximă, să aibă cele mai bune mașini, cei mai buni instructori, simplu, nu? La prima vedere, da, dar ce te faci cu puzderia de școli de șoferi existente, cu avalanșa de oferte care te ia pe sus cum dai căutare pe Google sau Facebook pentru „cea mai bună școală de șoferi”? Să vedem ce spun specialiștii.
Cum îți alegi cea mai bună școală de șoferi
Știi proverbul care spune că e greu „să vinzi castraveți grădinarului”. Tot așa e și cu instructorii auto. Cum faci diferența între sfaturile lor cu adevărat bune despre modalitățile de a alege cea mai bună școală de șoferi și „Laudă-mă gură că ți-oi da friptură”, ca să rămânem în domeniul proverbelor românești de largă circulație mondială?
Aici intervine judecata fiecărui doritor de permis auto, puterea sa de discernământ, motivația sa. Pentru că, ATENȚIE, a învăța să stăpânești o mașină nu este o joacă, școala de șoferi nu o poți face la „fără frecvență”, iar examenul de conducere este cel mai important din viață raportat la consecințele care derivă din el, examenul care nu trebuie luat NICIODATĂ pe pile sau cu strămoșeasca șpagă. Până la examen, însă, hai să revenim la începutul școlii. Școlii de șoferi. Cum îți alegi cea mai bună școală de șoferi?
Unde cauți cea mai bună școală de șoferi
În primul rând de unde începi căutarea celei mai bune școli de șoferi? Majoritatea veți intra pe net, unii dintre voi vor apela și la „gura târgului”, la ce știu prietenii. Un punct bun de pornire este site-ul autorității numărul 1 în domeniu, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), unde poți găsi o listă actualizată a școlilor și instructorilor auto din toate localitățile.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cum trebuie să „arate” cea mai bună școală de șoferi
Apoi școala în sine. Una este o școală de șoferi cu sediul într-un apartament de două camere la etajul 9, cu un patron care e și instructor, o secretară și alți doi, trei instructori și cu totul alta este o școală de șoferi cu sediul ei propriu și o infrastructură „bogată”, care îți poate asigura și pregătirea teoretică în condiții optime. Toate școlile promit 24 de ore de pregătite teoretică (legislație și tehnică), ai grijă să verifici și dacă au condițiile pentru asta (săli speciale, instructori de teorie, program de cursuri pe toată perioada zilei, nu înghesuit seara târziu sau în week-end) și nu te pun să înveți… acasă!
Ce mașini și pe unde trebuie să te poarte cea mai bună școală de șoferi
Nu mai vorbim de mașinile pe care se face instructajul. Una este să ai parte de un autoturism curat, perfect din punct de vedere tehnic și cu totul altceva este să te chinui să înveți să șofezi pe o rablă numai bună de casare. Așa că și mașinile sunt o „oglindă” a oricărei școli de șoferi, un element important în alegerea celei mai bune școli de șoferi.
- Citește și „Site-uri auto din Germania de unde îți poți cumpăra mașini second-hand”
- Citește și „Cum îți alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă în funcție de mașină”
- Citește și „Ultimele versuri ale lui Mihai Eminescu. Poetul nepereche, un pasionat fotbalist, înotător, gimnast”
- Citește și „15 întrebări de logică pe care să le pui prietenilor. Sigur îi bagi în ceață!”
Află de la foștii elevi sau chiar de la sediul școlii, de la instructori, care sunt zonele în care se desfășoară orele de condus. Ideal ar fi ca acestea să coincidă cu zona în care se va susține și examenul de obținere al permisului, ca să te obișnuiești cu ele, să ajungi să le cunoști. Important este și să înveți să conduci în zone cu circulație intensă, ca să-ți dai seama ce probleme pot să apară când vei fi singur la volan, nu să te ducă instructorul să schimbi vitezele pe străduțe fără circulație sau, cine știe, pe vreo autostradă… că și avem multe…
Și nu în ultimul rând este bine ca școala de șoferi aleasă să-ți fie aproape de casă sau de serviciu, astfel încât să poți ajunge la ore atât dimineața devreme, cât și seara mai târzior fără să ai de traversat tot orașul de la un capăt la altul.
Cum alegi cel mai bun instructor auto din cea mai bună școală de șoferi
Foarte important este ca școala de șoferi aleasă să-ți ofere o listă de instructori din care să poți alege. Pentru că această opțiune, aceea de a putea alege instructorul, este foarte importantă. Pașii următori sunt obligatorii. O „spun” chiar ei, instructorii auto. Iată ponturile lor:
- Asigură-te că instructorul este autorizat de Ministerul Transporturilor să desfășoare munca de instruire auto.
- Caută referințe la foștii elevi, dai de ei la școala de șoferi, vorbește cu ei, cere-le părerea. Caută și online opinii despre instructorii dintre care poți alege.
- Verifică procentul de promovabilitate cu care se „laudă” fiecare instructor. Alege o persoană care a reușit să facă șoferi peste 70% dintre elevi. Atenție, nu-i totuna să aibă promovabilitate 100% cu doi, trei elevi sau să învețe serii întregi de candidați la permisul de conducere. Nici prea mulți elevi nu e în regulă. Socotește că 200 de elevi într-un an, cu 30 de ore de instructaj în trafic fiecare, înseamnă 6.000 ore pe an pe scaunul din dreapta al mașinii, fără să mai calculăm zilele de examen. Adică vreo 16 ore pe zi în fiecare zi non stop. Hai să fim serioși… E clar, nu?, că nu trebuie să alegi extremele.
- Vorbește cu instructorul înainte să începeți orele în trafic, „citește-l”, vezi cât se „aude” pasiunea pentru șofat în glasul lui, cum vorbește despe mașina pe care vei învăța șofatul, despre elevi, despre examen, despre polițiștii rutieri. Calmul, răbdarea, experiența (ca să nu spunem, mai dur, vârsta) sunt aspecte importante la care trebuie să fii foarte atent/atentă.
- Citește și „Învață să faci exerciții pentru abdomen de la profesioniști. VIDEO”
- Citește și „Zile libere în 2019. Când „trag pe dreapta” bugetarii. Program complet”
- Citește și „Când apare noul iPhone. Versiunea X Plus va fi cea mai mare de până acum!”
- Citește și „Ce se sarbătorea pe 23 august. Cum a ajuns 23 august cea mai mare sărbătoare comunistă”
Nu vă jucați cu viața voastră! Și, mai ales, cu a altora!
În încheiere mai atragem încă o dată atenția tuturor celr care vreți să obțineți permisul de conducere: TOATE examenele necesare (medical, psihologic, de legislație, practic, traseu, poligon) sunt numai și numai problemele voastre, nu ale instructorului, părinților, fraților, verilor, cumnaților, vecinilor, prietenilor care „sunt cineva” sau „cunosc pe cineva” la care să pună o vorbă bună ca să treceți prin școala de șoferi și examene ca gâsca prin apă. TOATE examenele necesare obținerii permisului de conducere terbuie să le absolviți „pe bune”, nu cu pile sau șpagă, sunt examene care vor influența decisiv destinul vostru și a multor alți oameni toată viața voastră ulterioară. Și a lor!
Din ce în ce mai puține permise de conducere
Numărul de permise de conducere noi scade în continuu. Cifre seci și „insensibile” certifică această ituație. Iată rata de promavibilitate în ultimii ani:
- 2010 – 95 %
- 2015 – 50 %
- 2016 – 39 %
- 2017 – 33 %
„Școala de șoferi nu e librărie cu permise de conducere!” – Cristian Rădescu, instructor auto