Testele de inteligență formate din întrebări de logică au fascinat, și provocat deopotrivă, dintotdeauna. Toți ne credem inteligenți nevoie mare, recunoașteți, și suntem siguri că putem face față oricăror întrebări de logică elementară. Dar știați că doar 10 % din populație reușește performanța să răspundă corect la un test de inteligență de nivel mediu?
Originea testelor de inteligență se pierde undeva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Au început pe atunci, de fapt, măsurători ale vitezei de reacţie, adică a timpului în care o persoană reacţionează la anumiți stimuli ai simţurilor. Cu timpul s-a dovedit că aceste măsurători nu dau nicio indicație despre inteligența „subiectului” testat, fiind observată o mare discrepanță cu… rezultatele școlare!
Întrebările de logică, „armă” folosită pe scară largă de armata SUA în Primul Război Mondial!
Pionierul testelor de inteligență poate fi considerat eminentul psiholog francez Alfréd Binet (8 iulie 1857 – 18 octombrie 1911), care a elaborat o scală de măsurare a „vârstei mentale” a copiilor. Creată inițial pentru detectarea micuților cu deficienţe intelectuale, aceasta a fost revăzută de psihologul american Lewis Terman, care i-a dat numele de scala Stanford-Binet, o modalitate de cuantificare a inteligenţei care a ajuns celebră în urma folosirii ei „la greu” de armata SUA în Primul Război Mondial. Primul test de IQ (vârsta mintală/vârsta cronologică x 100) a apărut în 1905 şi de atunci variantele sale perfecționate încontinuu se folosesc și în zilele noastre.
- Citește și „Zile libere în 2019. Când „trag pe dreapta” bugetarii. Program complet”
- Citește și „Când apare noul iPhone. Versiunea X Plus va fi cea mai mare de până acum!”
- Citește și „Ce se sarbătorea pe 23 august. Cum a ajuns 23 august cea mai mare sărbătoare comunistă”
- Citește și „Cum îți alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă în funcție de mașină”
- Citește și „Unde și când are loc Festivalul și Concursul «George Enescu». Program și bilete”
Îți propunem și noi un test, tocmai bun pentru ultimele zile de vară și de concediu, întrebările de logică de mai jos fiind nu numai un bun prilej de ați „biciui” singur/singură inteligența și logica, dar și o ocazie să-ți bagi în „sertărașele” memoriei întrebări de logică pentru prieteni, la un pahar de vorbă și nu numai, care să vă binedispună și să vă aducă aminte că „Râsul este soarele ce alungă iarna de pe chipul oamenilor”, cum spunea… chiar, cine spunea asta? Iată prima întrebare, nu de logică, e drept, al cărei răspuns îl găsești la sfârșitul articolului, alături de răspunsurile la toate cele 15 întrebări care urmează. Nu trișa și verifică-ți soluțiile date numai după ce te gândești bine la ele. Distracție la maxim!
15 întrebări de logică pe care să le pui prietenilor
- Câte timbre de 2 lei sunt într-o duzină?
- La un concurs de alergare îl depășești pe adversarul de pe locul 2 exact pe linia de sosire. Pe ce loc ai terminat cursa?
- O rachetă de tenis și o minge de tenis costă împreună 110 euro. Cât costă fiecare, știind că racheta este cu exact 100 de euro mai scumpă decât mingea?
- Un bărbat şi fiul său biologic au un accident de maşină. Băiatul este dus de urgenţă la spital, direct în sala de operaţii. Medicul chirurg, la vederea pacientului, exclamă, pe bună dreptate: „Dar acesta este fiul meu biologic!”. Cum se pote explica?
- Într-o cameră fără curent electric și ferestre ai la dispoziţie o lampă cu petrol, o lampă cu benzină şi o lumânare. Ce aprinzi mai întâi?
- Dacă 5 mașini fac 5 nasturi în 5 minute, în cât timp ar face 100 de mașini 100 de nasturi?
- Care sunt cele 3 zile consecutive pe care poți să le spui fără să foloseşti cuvintele luni, marţi, miercuri, joi, vineri, sâmbătă şi duminică?
- Pe un lac există o porțiune acoperită de nuferi. În fiecare zi, suprafața acoperită de nuferi se dublează în mărime. Dacă durează 48 de zile pentru ca nuferii să acopere tot lacul, în cât timp vor ocupa jumătate din acesta?
- Tatăl Adrianei are cinci fete: Ana, Alina, Anemona și Ariana. Cum o cheamă pe a cincea?
- Anne Marie s-a născut pe 27 decembrie, dar, cu toate acestea, ziua ei de naştere este mereu… vara! Cum se explică „fenomenul”?
- Este legal în România ca un bărbat să se căsătorească, oficial, cu fosta soție a fratelui văduvei sale?
- Doctorul îţi prescrie să iei trei pastile în fiecare seară, câte una la fiecare jumătate de oră. În câte minute le iei pe toate trei?
- Toate rațele latră. Donald este rață. Prin urmare, Donald latră. Este corectă concluzia?
- Cât pământ se află într-o groapă de 1 m pe 2 m, adâncă de 3 m, săpată în mijlocul unei păduri de la tropice?
- Unele luni ale anului au 31 de zile, altele au numai 30. Câte luni au 28 de zile?
- Citește și „Ultimele versuri ale lui Mihai Eminescu. Poetul nepereche, un pasionat fotbalist, înotător, gimnast”
- Citește și „Paştele în lumea mare. Obiceiuri cel puţin ciudate. Şi deloc… sfinte!”
- Citiți și „«Mr. Baseball» DiMaggio i-a trimis săptămânal trandafiri lui Marilyn Monroe timp de 37 de ani după ce diva murise…”
- Citiți și „Björn Borg, «iceborgul» dezgheţat de Mariana Simionescu, nunta secolului şi… carul cu boi!”
- Citiți și „Cornel Dinu, despre Fănuş Neagu. Amintiri de aur din Epoca de Aur”
Răspunsurile corecte
- 12 timbre de 2 lei sunt într-o duzină.
- Pe locul 2, locul concurentului pe care l-ai depășit pe linia de sosire, nicidecum locul 1, care, oricum, trecuse linia de sosire. De altfel, în timpul oricărei curse, la orice moment al ei, dacă ai depășit adversarul de pe locul 2, tu vei fi în locul lui pe locul 2, concurentul de pe locul 1 fiind tot în fața ta.
- Mingea costă 5 euro, iar racheta 105 euro, cu 100 de euro mai mult. Suma este 110 euro. Dacă ai spus repede 10 și 100, vezi că diferența dintre ele este de doar 90 de euro.
- Medicul chirurg este mama băiatului accidentat.
- Un chibrit sau o brichetă.
- Din enunț e clar că o mașină face un nasture în 5 minute, așa că 100 de mașini vor face 100 de nasturi tot în 5 minute, deși, poate, instinctiv, ai răspuns 100 de minute.
- Ieri, azi şi mâine. Simplu, nu?
- Nuferii acoperă jumătate din suprafața lacului în 47 de zile, în cea de-a 18-a zi își dublează aria acoperotă, adică tot lacul. Chiar dacă, poate, intuitiv, ai răspuns 24 de zile.
- Adriana.
- Anne Marie locuieşte în emisfera sudică, unde vara astronomică este între 21 decembrie și 21 martie.
- Cum să se căsătorească cineva… mort?! Pentru că nu mai contează nicio lege și niciun grad de rudenie atâta timp cât este vorba de un bărbat și… văduva sa!
- 60 de minute, adică o oră: iei prima pastilă, după 30 de minute o iei pe a două, iar după încă 30 de minute o iei pe a treia.
- Da, pentru că aceasta este o întrebare de logică, nu de… zoologie!
- Niciun pic de pământ dacă e groapă, nu? Indiferent unde este săpată.
- Toate cele 12 luni ale anului au 28 de zile. Nu te gândi numai la februarie, fie an bisect sau nu.
Definiția „Râsul este soarele ce alungă iarna de pe chipul oamenilor” îi aparține scriitorului francez Victor Hugo, autorul nemuritoarelor romane „Mizerabilii” și „Notre-Dame de Paris”. Vezi și alte întrebări în GALERIA FOTO!
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17