Unde și când are loc Festivalul și Concursul „George Enescu” va fi principala, dacă nu singura, întrebare pe care și-o vor pune melomanii bucureșteni, și nu numai!, la acest sfârșit de august. Festivalul și Concursul „George Enescu” se desfășoară la București, la Ateneul Român, dar și în sălile Universităţii Naţionale de Muzică din București, strada Știrbei Vodă 33 din Sectorul 1 al Capitalei, lângă grădina „Cișmigiu”.
Este o ediție cu multe semnificații istorice: se împlinesc 60 de ani de la primul Festival Concurs Internațional „George Enescu” (4 septembrie 1958, la 3 ani de la moartea marelui muzician) și 105 ani de când George Enescu însuși înființa Premiul Național de Compoziție, acordat până în anul 1946. 2018 este și anul în care sărbătorim și 100 de ani de la Marea Unire din 1918, iar pe 19 august s-au împlinit 137 de ani de la nașterea lui George Enescu (1881, la Liveni-Vârnav, județul Botoșani).
Festivalul și Concursul „George Enescu” promite premii de 115.000 de euro
Începând, deci, din 1958, Festivalul „George Enescu” a avut o periodicitate regulată, din 3 în 3 ani, până în 1979. A avut și o componentă de concurs la primele 5 ediții, întreruptă apoi și reluată în 1991. După 1979 a urmat o periodă grea pentru melomani, festivalul fiind organizat haotic, fără niciun interes și sprijin din partea utorităților, fără o frecvență constantă. Și-a recăpătat strălucirea după reluarea din 1991 și, conform HG 258 din 13 martie 2002, se organizează din doi în doi ani.
După cum am menționat Festivalul și Concursul „George Enescu” se va desfășura în București, atât la Ateneul Român, cât și la Universitatea Națională de Muzică, în perioada 1-23 septembrie. Bilete și abonamente se pot procura de pe site-ul festivalului, festivalenescu.ro ca și de pe site-ul eventim.ro. Prețul biletelor variază între 300 și 400 de lei, în funcție de categoria aleasă.
- Citește și „Profeția lui Arsenia Boca despre România «Se va consuma carne de om»”
- Citește și „Alimentele toxice pe care și tu le ai în frigider! Milioane de români le consumă”
- Citește și „Andreea Antonescu a pozat sexy în costum de baie! Imaginile care au încins internetul”
- Citește și „Primele imagini cu Gina Alexandra din ziua nunții! Nora lui Dragnea e superbă”
- Citește și „Cum arată fiica Angelinei Jolie, care s-a transformat în băiat”
Număr-record de concurenți la festivalul George Enescu: 400!
Organizatorii Festivalului și Concursului „George Enescu” au anunțat un număr record de concurenți înscrişi în competiţie: 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări, de pe 5 continente. Dintre aceștia 36 sunt români, cei mai mulți la secțiunea „pian”. În total, pentru cele 4 secţiuni ale Festivalului și Concursului Enescu 2018 situația este următoarea:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
- 126 de concurenţi la Secţiunea Pian
- 121 de concurenți la Secţiunea Vioară
- 126 de concurenți la Secţiunea Violoncel
- 27 de concurenți la Secţiunea Compoziţie
Acești 400 de concurenți vin din:
- 169 din Europa
- 148 din Asia
- 43 din Orientul Apropiat
- 29 din America de Nord
- 9 din Australia şi Noua Zeelandă
- 2 din America de Sud.
Pe țări, cele mai numeroase prezenţe le au:
- Coreea de Sud – 70
- România – 36
- China – 33
- Japonia – 26
- Rusia – 22
- Italia – 21
- SUA – 20
- Citește și „Când apare noul iPhone. Versiunea X Plus va fi cea mai mare de până acum!”
- Citește și „Ce se sarbătorea pe 23 august. Cum a ajuns 23 august cea mai mare sărbătoare comunistă”
- Citește și „Cum îți alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă în funcție de mașină”
- Citește și „Ultimele versuri ale lui Mihai Eminescu. Poetul nepereche, un pasionat fotbalist, înotător, gimnast”
- Citește și „Paştele în lumea mare. Obiceiuri cel puţin ciudate. Şi deloc… sfinte!”
Programul Festivalului George Enescu 2018
- 1 septembrie (sâmbătă): Tragerea la sorţi a intrării în concurs a candidaţilor de la secțiunea „violoncel” (Sala „Dinu Lipatti” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 1 septembrie (sâmbătă): Concertul de deschidere (Ateneul Român), susținut de câştigătorii ediţiei din 2014: ŞTEFAN TARARA (vioară), EUN-SUN HONG (violoncel) şi JOSU DE SOLAUN (pian), alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de GABRIEL BEBEŞELEA
- 2 septembrie (duminică): Etapa I a secțiunii „violoncel” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 2 septembrie (duminică): Etapa I a secțiunii „violoncel” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 3 septembrie (luni): Etapa I a secțiunii „violoncel” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 4 septembrie (marți): Etapa I a secțiunii „violoncel” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 5 septembrie (miercuri): Recital RAPHAEL WALLFISCH, JOHN YORK (Ateneul Român)
- 6 septembrie (joi): Etapa a II-a a secțiunii „violoncel” (Ateneul Român)
- 7 septembrie (vineri): Tragerea la sorţi a intrării în concurs a candidaţilor de la secțiunea „vioară” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 7 septembrie (vineri): Etapa a II-a a secțiunii „violoncel” (Ateneul Român)
- 8 septembrie (sâmbătă): Etapa I a secțiunii „vioară” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 8 septembrie (sâmbătă): Recital ZLATOMIR FUNG, IULIAN OCHESCU (Ateneul Român)
- 9 septembrie (duminică): Etapa I a secțiunii „vioară” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 9 septembrie (duminică): Semifinală a secțiunii „violoncel” (Ateneul Român)
- 9 septembrie (duminică): Etapa I a secțiunii „vioară” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 10 septembrie (luni): Etapa I a secțiunii „vioară” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 11 septembrie (marți): Finala sectiuneii „violoncel” (Ateneul Român)
- 12 septembrie (miercuri): Etapa a II-a a secțiunii „vioară” (Ateneul român)
- 13 septembrie (joi): Tragerea la sorţi a intrării în concurs a candidaţilor de la secțiunea „pian” (Sala „Dinu Lipatti” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 13 septembrie (joi): Etapa a II-a a secțiunii „vioară” (Ateneul român)
- 14 septembrie (vineri): Etapa I a secțiuni „pian” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 14 septembrie (vineri): Recital SALVATORE ACCARDO, LAURA MANZINI (Ateneul Român)
- 15 septembrie (vineri): Etapa I a secțiunii „pian” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 15 septembrie (sâmbătă): Semifinala secțiunii „vioară” (Ateneul Român)
- 15 septembrie (sâmbătă): Etapa I a secțiunii „pian” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 15 septembrie (sâmbătă): Semifinala secțiunii „vioară” (Ateneul Român)
- 16 septembrie (duminică): Etapa I a secțiunii „pian” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 16 septembrie (duminică): Recital ERZHAN KULIBAEV, DANIEL DEL PINO (Ateneul Român)
- 17 septembrie (luni): Finala secțiunii „vioară” (Ateneul român)
- 18 septembrie (marți): Etapa a II-a a secțiunii „pian” (Ateneul Român)
- 19 septembrie (miercuri): Etapa I a secțiuni „pian” (Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din București)
- 20 septembrie (joi): Recital TAKUMA ISHII (Ateneul Român)
- 21 septembrie (vineri): Semifinala secțiunii „pian” (Ateneul Român)
- 22 septembrie (sâmbătă): Recital PETER JABLONSKI (Ateneul Român)
- 23 septembrie (duminică): Finala secțiunii „pian” (Ateneul Român)
În afara secțiunilor amintite mai sus, Festivalul „George Enescu” va mai avea o secțiunea, și anume Secțiunea „Compoziții”. Lucrările pentru această secțiune vor fi jurizate în ultimele 3 zile ale festivalului (21-23 septembrie), iar rezultatele vor fi anunțate după finala secțiunii „pian”, în seara datei de 23 septembrie și vor fi publicate pe website-ul Festivalului „George Enescu”. Candidații acestei secțiuni „compoziție” vor primi, de altfel, o scrisoare oficială din partea Secretariatului Festivalului „George Enescu” cu rezultatele jurizării.
Printre membrii juriului se numără nume marcante ale muzicii clasice internaţionale: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, Salvatore Accardo, Jean-Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, Zygmunt Krauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiţei, Dan Dediu sau Silvia Marcovici.â
„Pornind de la vorbele lui George Enescu, aş adăuga că muzica reprezintă 30% excelenţă şi profesionalism şi 70 % mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forţa exemplului. Diferite naţionalităţi se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor şi, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele şi problemele, pentru că, dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, şi pace. Cred că artiştii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii şi acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranţă, trebuie doar să investim în ea” – dirijorul Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului și Concursului „George Enescu”
„Concursul Enescu aniversează în 60 de ani de la înfiinţare. Suntem foarte bucuroşi că avem un record de participare: sunt patru sute de concurenţi înscrişi pentru cele patru secţiuni ale Concursului şi suntem siguri că nu numai numărul concurenţilor este hotărâtor la această ediţie, ci şi calitatea lor. Sunt concurenţi care au primit mari premii internaţionale şi pe care noi îi vom avea în cadrul Concursului Enescu. Vom deschide cu Gabriel Bebeşelea dirijând lucrarea vocal-simfonică ce a fost premiată la ediţia trecută a concursului”– Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului și Concursului „George Enescu”
115.000 de euro este valoarea totală a premiilor ediţiei din 2018 a Festivalului și Concursului „George Enescu”
300-400 de lei costă biletele la Festivalul și Concursul „George Enescu”, în funcție de categoria aleasă