Zile libere în 2019, cine nu-și dorește?! Zile libere, visul oricărui „om al muncii”… Zile libere în care să te trezești la ce oră vrei, să lenevești în pat oricât vrei, să pleci să te plimbi unde „vrea mușchii tăi”, să-ți scoți „jumătatea” la munte sau la mare, să te vezi cu prietenii la o miuță sau la un șpriț (de ce nu la amândouă?!). Dar câte nu se pot face în acele minunate zile numite zile libere…
Vara este pe sfârșite, din păcate și sezonul concediilor la fel, așa că vine, logic, întrebarea „Ce ne mai rămâne?”. Iar răspunsul este rapid, dacă nu chiar instantaneu: zilele libere acordate de aleșii neamului din Parlament. Bine, asta pentru „oamenii muncii” angajați la stat… nu la stat degeaba, nu zâmbiți mefistofelic, este vorba de onor statul român… angajații la statul român, bugetarii. Cărora li se alătură, eventual, și cei care muncesc la vreun patron omenos, ceea ce, știm cu toții, ține de basmele de adormit copiii. Așa că, vrem nu vrem, zilele libere sunt o bucurie numai pentru o parte dintre noi, privilegiată, vrând nevrând, prin lege. Punct. Și de la capăt: zilele libere din 2019, câte sunt ele și când?
Zile libere în 2019. Program complet
Zilele libere din 2019, sărbătorile legale, vor fi următoarele:
- 1 ianuarie (marți) – Anul Nou
- 2 ianuarie (miercuri) – a doua zi după Anul Nou
- 24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor Române
- 26 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 28 aprilie (duminică) – prima zi de Paște ortodox
- 29 aprilie (luni) – a doua zi de Paște ortodox
- 1 mai (miercuri) – Ziua Muncii
- 1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului
- 16 iunie (duminică) – Prima zi de Rusalii
- 17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
- 15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (duminică) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (miercuri) – prima zi de Crăciun
- 26 decembrie (joi) – a doua zi de Crăciun
Adică, după ultimele reguli aritmetice, un total de 15. Dintre care, însă, nu mai puțin de o treime, adică 5, „cad” în zilele libere ale oricărui sfârșit de săptămână, zilele de week-end: Paștele (28 aprilie), ca în fiecare an, Ziua Copilului (1 iunie), prima zi de Rusalii (16 iunie), Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională (1 decembrie).
- Citește și „Când apare noul iPhone. Versiunea X Plus va fi cea mai mare de până acum!”
- Citește și „Ce se sarbătorea pe 23 august. Cum a ajuns 23 august cea mai mare sărbătoare comunistă”
- Citește și „Cum îți alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă în funcție de mașină”
- Citește și „Unde și când are loc Festivalul și Concursul «George Enescu». Program și bilete”
- Citește și „Ultimele versuri ale lui Mihai Eminescu. Poetul nepereche, un pasionat fotbalist, înotător, gimnast”
În coada UE și la zile libere din sărbători legale
În funcție de datele de mai sus și de concediile dumneavoastră, vă puteți orienta cum să vă creați cât mai multe „punți” care să vă ofere cât mai multe clipe departe de problemele de serviciu. Și nu vă indispuneți că alte țări din Uniunea Europeană ne-au întrecut (și) la numărul sărbătorilor legale care se traduc în zile libere. Iată mai jos „campioanele” zilelor libere din UE:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
- Spania – 37
- Malta – 36
- Bulgaria şi Polonia – 33
- Cehia – 32
- Portugalia – 31
- Germania şi Irlanda – 29
- Marea Britanie și Elveția – 28
- Olanda – 27
Așa că România, cu numai 15 zile libere din sărbători legale, este, și la acest domeniu, în coada Uniunii Europene. Devansată până și de Albania, care are 17 zile libere date de „puterea” de la Tirana.
Ultima zi decretată liberă este Vinerea Mare
Ultima zi liberă cu caracter permanent dată de parlament este Vinerea Mare. Pe 12 martie, președintele Klaus Iohannis promulga legea care consfințea Vinerea Mare, oficial, drept sărbătoare legală. Adică zi liberă. Vinerea Mare, denumită și Vinerea Patimilor, este ultima zi de vineri înaintea marii sărbători a Învierii lui Isus Cristos, Paștele, adică ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele 3 zile de sărbătoare religioasă creștină cunoscute ca Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.
„Iniţiativa legislativă dezbătută acum prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an” – Szabo Odon, deputat UDMR, în ședința Parlamentului din 21 februarie 2018, în care s-a discutat stabilirea Vinerii Mari ca sărbătoare legală nelucrătoare
15 zile libere în afara zilelor de concediu au bugetarii din România în decursul unui an, dacă acestea nu se suprapun cu zilele de week-end
10 zile libere în afara zilelor de concediu și a zilelor de week-end (care se suprapun, 3 la număr) se vor da în 2019 în Republica Moldova, după cum urmează:
- 1 ianuarie (marţi) – Anul Nou
- 7 ianuarie (luni) – Crăciunul pe stil vechi
- 8 ianuarie (marţi) – Sărbătoarea Crăciunul pe stil vechi
- 8 martie (vineri) – Ziua internaţională a femeii
- 28 aprilie (duminică) – Prima zi de Paşti
- 29 aprilie (luni) – A doua zi de Paşti
- 1 mai (miercuri) – Ziua Muncii
- 6 mai (luni) – Paştele Blajinilor
- 9 mai (joi) – Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial
- 1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului
- 27 august (marţi) – Ziua Independenței
- 31 august (sâmbătă) – Ziua Națională a Limbii
- 25 decembrie (miercuri) – Crăciunul pe stil nou