6 pași simpli prin care poți să-ți cureți toată casa folosind bicarbonatul de sodiu!

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
07/03/2019, 12:48
6 pași simpli prin care poți să-ți cureți toată casa folosind bicarbonatul de sodiu!

Bicarbonatul de sodiu, omniprezentul praf alb întâlnit în toate bucătăriile, poate fi, în afara multiplelor beneficii pe care le aduce în domeniul igienei personale și sănătății, un „ajutor” ieftin și eficace în curățenia casei. Bicarbonatul de sodiu este folositor zi de zi într-o mulțime de domenii ale vieții cotidiene.

6 pași simpli prin care poți să-ți cureți toată casa folosind bicarbonatul de sodiu!

Bicarbonatul de sodiu este, din punct de vedere chimic, o sare a acidului carbonic cu hidroxidul de sodiu, cu formula NaHCO3. Combinația dintre un acid slab și o bază puternică face bicarbonatul de sodiu extrem de util în menținerea unui pH optim al organismului, în jurul valorii generale de 7,35 – 7,45 într-un interval de la 0 la 14. De la arsuri stomacale până la boli grave, bicarbonatul de sodiu poate ameliora suferințele. Dar…

…Dar asta este din alt domeniul în care bicarbonatul de sodiu este un prieten de nădejde. Acum, aici, ne interesează, însă, mai puțin, subiectul principal fiind pașii pe care îi poți face alături de bicarbonatul de sodiu pentru a avea o casă strălucitor de curată. Ești gata? Hai la treabă!

Bicarbonatul de sodiu este folositor de la arsurile de stomac până la spălatul covoarelor! Leac pentru cancer și otravă pentru gândaci
Bicarbonatul de sodiu este folositor de la arsurile de stomac până la spălatul covoarelor!
  1. Bicarbonatul de sodiu curăţă covoarele

Împrăștie o cantitate… hai să zicem generoasă (e doar vreo 70 de bani un pliculeț de 50 g) de bicarbonat de sodiu pe covor. Lasă-l așa peste noapte. Aspiră covorul (sau „onorează-l” cu mătura) a doua zi dimineaţă. Pe lângă mirosul de câine sau de pisică, bicarbonatul de sodiu poate scoate și petele de mâncare sau băutură. Atenție: poți curăța la fel și covorașele mașinii.

Bicarbonatul de sodiu scoate murdăria din covoare, dar și mirosul neplăcut
Bicarbonatul de sodiu scoate murdăria din covoare
  1. Bicarbonatul de sodiu curăță saltelele

    • Amestecă 400-500 g de bicarbonatul de sodiu cu 8 picături din fiecare ulei esențial. Uleiul de eucalipt ajută sistemul respirator, uleiul de mentă îți asigură un somn liniștit, în care te va „conduce” uleiul de levănțică. Amestecă bine, bine toate ingredientele, până când uleiurile s-au îmbibat în toată cantitate de bicarbonat de sodiu.
    • Împrăștie în mod egal amestecul din bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale pe întreaga suprafață a saltelei până ce pătrunde bine în țesătură.
    • Lasă amestecul de bicarbonat de sodiu cu uleiuri esențiale să pătrundă adânc în saltea timp de cel puțin o oră (ideal ar fi să o lași peste noapte, dacă ai pe ce… dormi!), pentru a scoate în totalitate praful, petele și mirosurile neplăcute.
    • Aspiră bine, bine întreaga saltea pe ambele părți și las-o apoi să se usuce.
Bicarbonatul de sodiu curăță saltelele și le igienizează împotriva gângăniilor
Bicarbonatul de sodiu curăță saltelele
  1. Bicarbonatul de sodiu spală geamurile

Amestecă 10 pliculețe cu bicarbonat de sodiu într-un lighean cu apă caldă și șterge geamurile pe ambele părți. Fiindcă suntem la domeniul „sticlă”, nu uita oglinzile din casă, sticlele sau borcanele pe care vrei să le refolosești, ca să nu mai amintim biberoanele (atenție: clătite apoi cu multă, multă apă fierbinte!).

Cu bicarbonat de sodiu se spală ușor geamurile și oglinzile
Cu bicarbonat de sodiu se spală ușor geamurile
  1. Bicarbonatul de sodiu curăță suprafețele lucioase din casă

Bicarbonatul de sodiu face adevărate minuni la „lustruirea” chiuvetei, a duşului, a căzii, a WC-ului, în general a obiectelor de porţelan, din inox sau crom, a suprafețelor de marmură. Bine-nțeles nu presărat pe aceste suprafețe lucioase și mai apoi frecate, ci dizolvat bine, bine în apă și abia apoi spălate cu conștiinciozitate.

Bicarbonatul de sodiu dă strălucire suprafețelor lucioase, de la faianță la marmură, aragaz, cadă, cromate
Bicarbonatul de sodiu dă strălucire suprafețelor lucioase, de la faianță la marmură
  1. Bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile neplăcute

Bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile neplăcute, așa că, presărat în interiorul încălțămintei sau în scrumiere de cu seară și lăsat acolo peste noapte, va împrospăta aerul din casă.

Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosul neplăcut din încălțăminte și din vasul de WC
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosul neplăcut din încălțăminte
  1. Bicarbonatul de sodiu igienizează casa

Bicarbonatul de sodiu este o soluție împotriva furnicilor și gândacilor. Fă un amestec de bicarbonat de sodiu și zahăr (o lingură din fiecare) și presară-l în la îmbinarea pereților cu podeaua în toată casa, nu numai în camera în care au apărut nedoritele insecte.

Bicarbonatul de sodiu ucide gândacii de bucătărie și alte gângănii nedorite
Bicarbonatul de sodiu ucide gândacii de bucătărie
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×