Bicarbonatul de sodiu, ce poate fi mai banal în orice gospodărie? Nu numai în bucătărie, dar și în sertarul cu medicamente sau în baie. Denumit științific „hidrogenocarbonat de sodiu”, cu formula chimică NaHCO3, bicarbonatul de sodiu a ajuns un fel de panaceu universal, folosit în nenumărate „zone” casnice. Din mâncare pe piele, de pe piele în gură, din gură în stomac, din stomac chiar mai… jos, acesta este adevărul și nu trebuie să ne sfiim.
Bicarbonatul de sodiu, cunoscut, se pare, din… Egiptul antic (!), are numeroase utilizări benefice și, pe deasupra, e la… liber, se găsește în orice magazin alimentar, în pliculețe de 50 de grame, la exorbitantul preț de 65 de bani pliculețul, deci la îndemâna oricărui „buzunar”, oricât de puțin „populat” ar fi… Lăsăm acum proprietățile curative, câteodată miraculoase, ale bicarbonatului de sodiu, lăsăm acțiunile sale recunoscute și probate în curățenia casei, ne oprim aupra utilizărilor sale în igiena corporală.
8 utilizări ale bicarbonatului de sodiu în igiena corporală. Le știi? Le folosești?
- Bicarbonatul de sodiu curăță și albește dinții, elimină bacteriile din gură, previne apariția cariilor.
- ATENȚIE: Nu pune bicarbonatul de sodiu direct pe periuță! Dizolvă-l bine în apă și folosește această metodă de albire a danturii doar o dată pe săptămână. Este valabil și pentru igiena protezelor dentare.
- „Într-adevăr bicarbonatul de sodiu curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală. Dar este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Și în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional” – Cnelia Vartolomei, medic stomatolog
- Bicarbonatul de sodiu, numai o jumătate de linguriță, dizolvat într-o cană cu apă și folosit apoi la o trei, patru reprize de gargară, nu numai că îți împrospătează respirația, dar previne și apariția aftei bucale și, în caz că, totuși, nu scapi de așa ceva, ajută la vindecarea acesteia.
- Bicarbonatul de sodiu pus (cu moderație, însă!) în șamponul de păr te poate scăpa de problemele date de îngrășarea podoabei capilare, atât de importantă nu numai pentru femei. Amestecat cu zeama de la o lămâie și dizolvat într-o cană cu apă caldă, bicarbonatul de sodiu împrospătează părul persoanelor cu dread-uri (codițele rasta) .
- O ceșcuță cu bicarbonat dizolvată în apa fierbinte din cadă va face baia nu doar mai relaxantă, dar va catifela evident pielea.
- Bicarbonatul de sodiu este și un bun… deodorant! Aplică pudra „minune” la subraț și ai să rămâi uimit cât de mult timp va ține departe mirosul atât de neplăcut de transpirație.
- Bicarbonatul de sodiu te scapă de mirosul specific de pește de pe mâini.
- Bicarbonatul de sodiu te poate ajuta dacă ai probleme cu acneea (fie ea juvenilă sau nu…). Amestecă-l cu apă, fă o pastă și-l folosește-l ca scrub pentru față. Și pentru corp dacă suferi de psoriazis.
- Bicarbonatul de sodiu este benefic și în igiena intimă a femeilor. Spălăturile cu o soluţie dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu la un litru de apă combat infecţiile vaginale şi îndepărtează mirosurile neplăcute ale zonei intime.
- ATENȚIE: Nu abuza de aceste spălături cu bicarbonat de sodiu pentru că excesul poate duce la afectarea florei vaginale, care, în afara rolului de protecţie, ajută spermatozoizii să urce spre căile vaginale superioare.