Gândacii de bucătărie (Blattella germanica) sunt cei mai nepoftiți, nedoriți, neplăcuți – și lista poate continua! – musafiri ai caselor noastre. De obicei activi noaptea, se pot ascunde în orice crăpătură, unde trăiesc până la 7 luni cel mult. Preferă mediile calde și umede și se înmulțesc extrem de rapid, în 3-4 săptămâni de la împerechere apare o nouă generație. Omnivor tipic (adică mănâncă de toate!), se hrăneşte cu orice substanţă nutritivă de provenienţă animală sau vegetală, adică resturi de mâncare, dar, atenție!, şi cu hârtie, materiale textile sau… piele!
Gândacii de bucătărie infestează orice aloc prin excremente, răspândind numeroși agenți patogeni. Sunt purtători de Salmonella, tuberculoză, antrax și nematozi (viermi filiformi paraziți). Și fără să știm atâtea despre ei, gândacii de bucătărie tot sunt „dușmani” care trebuie nimiciți în totalitate. Lăsând la o parte condiția esențială pentru a scăpa de ei, și anume o igienă strictă a bucătăriei, a întregii locuințe de fapt, ca și desinsecțiile cu diferite subsatnțe chimice (care pot fi toxice și pentru animăluțele de casă, copii și chiar adulți date în cantități mari) sau deja clasicele „capcane” pentru gândaci, să vedem în continuare câteva metode, hai să le spunem „populare”, de exterminare a scârboșilor gândaci de bucătărie.
-
Gândacii de bucătărie vs. acidul boric
O primă soluție este folosirea acidului boric, un praf alb pe care îl găsiți la orice farmacie. Îl amestecați cu apă, în muiați bucățele mici d pâine în soluția rezultată și le plasați startegic în locurile prin care umbă musafirii nepoftiți, pe sub chiuvetă, pe la colțuri, pe pervazele gesmurilor. Atenție ca la aceste „capcane” să nu ajungă prietenii cu 4 picioare din casă!
-
Gândacii de bucătărie vs. piure de cartofi, cu ou și acid boric
Dacă aveți timp, o otravă mult mai eficientă puteți „găti” cu același acid boric, cu un cartof și cu un ou. Fierbeți oul timp de 3 ore (atenție să nu rămână fără apă!), fierbeți și cartoful vreo 10 minute, apoi pasați (de preferat cu mânuși de bucătărie pe mâini și cu o mască de tifon la nas pentru că mirosul este neplăcut) bine, bine oul și cartoful în acid boric până se face ca un piure. Puneți grămăjoare din acest amestec în toate locurile ascunse din casă, cu grijă, din nou, ca la ele să nu ajungă animăluțele sau copii.
-
Gândacii de bucătărie vs. lavandă!
O modalitate mai puțin toxică pentru dumneavoastră este folosirea uleiului de lavandă. Puneți 5-6 picături de ulei esențial de lavandă pe bucăți mici de vată medicinală și îndesațile prin crăpăturile zidului ssu pardoselii, prin găurile de la instalațiile de apă, sub chiuvete, pe unde știți că apar „invadatorii” roșii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
-
Gândacii de bucătărie vs. uleiul de ucalipt
Când sunteți la începutul „invaziei” și „trupele inamice” nu sunt încă foarte numeroase, aveți șanse să scăpați repede folosind ulei esențial de eucalipt. Picurați 7-8 picături pe bucăți ee hârtie, de ziar, de carton, pe care apoi plasați-le sub chiuvetă, sub aragaz, sub frigider sau în orice loc în care ați văzut intrușii roșii.
-
Gândacii de bucătărie vs. oțetul alb
Stropiți cu oțet alb locurile obișnuite de plimbare ale gândacilor, zidurile, mobilierul din bucătărie, dar și din casă, ca să nu „migreze” cumva la nevoie, pentru că oțetul alb nu-i omoară, ci numai îi alungă.
-
Gândacii de bucătărie vs. un „desert” din zahăr și bicarbonat de sodiu
O metodă ușoară prin care puteți scăpa de gândacii de bucătărie este să „preparați” un „desert” pentru ei din zahăr și bicarbonat de sodiu în părți egale, pe care să-l „serviți” musafirilor nedoriți în toate zonele infestate. Aceștia vor mânca și vor muri pentru că bicarbonatul de sodiu va reacționa cu acidul din stomacul lor și îi va umfla în mod fatal.
-
Gândacii de bucătărie vs. frunzele de dafin
O soluție ieftină și ușoară să goniți „invadatorii” este să apelați la frunzele de dafin. Sunt frunze parfumate, cu o aromă iute, care afectează gândacii de bucătărie, nu-i omoaeră, dar îi gonește. Împrăștiați pulbere din frunze de dafin în zonele de „promenadă” a gândacilor și se vor „muta” la vecini mai „primitori”.
-
Gândacii de bucătărie vs. castraveți
Castraveții sunt iarăși dușmani eficienți ai gândacilor de bucătărie. Puneți felii de castravete în locurile unde aveți gândaci și mirosul lor îi va îndepărta definitiv, acționând ca o barieră împotriva lor.
120.000 de urmași poate avea un cuplu de gândaci de bucătărie într-o viață de 6-7 luni!