Bicarbonatul de sodiu, leac neașteptat. 10 rețete inedite

Silviu Ghering    Claudiu Melinte   
în Stiri mondene
10/11/2018, 19:40
Bicarbonatul de sodiu, leac neașteptat. 10 rețete inedite GALERIE FOTO
Bicarbonatul de sodiu, leac neașteptat. 10 rețete inedite

Bicarbonatul de sodiu, cu denumirea științifică „hidrogenocarbonat de sodiu” și formula chimică NaHCO3, este un compus chimic anorganic din categoria sărurilor. Ieșind din „laborator”, bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă cu o mulțime de utilizări, de la praf de copt la… fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon (CO2)!

Printre multitudinea de utilizări, bicarbonatul de sodiu este foarte util și ca leac, dacă vreți „băbesc”, dar la îndemâna oricui și cu rezultate verificate. S-au dovedit virtuțile sale vindecătoare în multe „disconforturi” uzuale, cu care ne confruntăm în mod curent, de la banalele, dar atât de frecventele arsuri stomacale până la anumite afecțiuni de circulație (sanguină, nu…rutieră!) sau probleme de imunitate.

10 rețete inedite cu bicarbonat de sodiu

Cu rezerva că există în lumea medicală destule… rezerve în ceea ce privește rolul de panaceu universal atribuit bicarbonatului de sodiu, a cărei folosire în exces este clar contraindicată – „Consumat în cantităţi mari poate fi chiar letal!”, susţine medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova), vă prezentăm în continuare 10 rețete inedite în care „personajul principal” este uzualul praf alb care se găsește în orice butic la prețul exorbitant de 65 de bani pliculețul de 50 de grame.

  1. Bicarbonatul de sodiu scade flatulența și balonarea

Atât de neplăcutele „fenomene” amintite pot fi atenuate de folosirea bicarbonatului de sodiu în procesul de fierbere al legumelor care le provoacă, cum ar fi varza, fasolea sau conopida.

Bicarbonatul de sodiu poate ameliora efectele neplăcute ale unui stomac (prea) încărcat... Și luat pe gură, și presărat pe legume!
Bicarbonatul de sodiu poate ameliora efectele neplăcute ale unui stomac (prea) încărcat…
  1. Bicarbonatul de sodiu elimină tartrul şi mirosul neplăcut al gurii

O linguriță cu bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă și apoi folosită soluția rezultată la clătirea gurii, la gargară repetată de 4-5 ori face minuni în lupta cu tartrul depus pe dinți (care poate duce la paradontoză!) și, implicit, mirosul neplăcut al gurii (halena). Caracterul său alcalin este cel care permite bicarbonatului de sodiu să neutralizeze aciditatea din gură (cauza multor afecțiuni dentare), apărută natural după orice masă.

  1. Bicarbonatul de sodiu înlătură senzaţia de „picioare grele”

De câte ori nu s-a întâmplat ca la sfârșitul unei zile să aveți picioarele umflate și să simțiți, cum se spune în popor, „picioarele grele”?  O soluție de bicarbonat de sodiu, 2 linguri în 3 litri de apă caldă, poate fi un remediu cu efecte neașteptat de rapide. Stați cu „picioarele grele” în apă minim o jumătate de oră, relaxați-vă citind o carte (nu cu ochii în televizor!) și senzația de greutate o să dispară.

  1. Bicarbonatul de sodiu combate candida

Spălăturile cu bicarbonat de sodiu – 4 lingurițe într-un litru de apă caldă – atenuează mâncămirile și secrețiile abundente cauzate de candidoza vaginală (infecție cu ciuperca „candida albicanis”) care poate apărea în urma unui tratament intens cu antibiotice.

  • ATENȚIE: nu exagerați cu spălăturile cu bicarbonat pentru că pot provoca un dezechilibru al florei vaginale! O spălătură la 24 de ore, de preferat înainte de culcare, este de ajuns. Nu repetați tratamentul mai mult de 3 zile!
  1. Bicarbonatul de sodiu scade febra

Odată cu stările febrile, în sânge apare o substanță numită interleukina, secretată de celulele albe pentru a crește imunitatea, capacitatea de apărare a organismului, dar al cărei efect imediat este lipsa poftei de mâncare! Efectul acestui… efect este că preferăm alimentele lichide, ciorbe, supe, sucuri, care sunt indicate pentru eliminarea toxinelor. În special sucurile de fructe. Cea mai indicată ar fi o limonadă din sucul unei lămâi într-un litru de apă, în care adăugați zahăr după gust (nu mai mult de 2-3 lingurițe!), un vârf de cuțit cu… sare și la fel… da, ați ghicit, bicarbonat de sodiu! O să vă simțiți cu siguranță mai bine!

Limonada cu suc dintr-o lămâie și bicarbonat de sodiu atenuează stările febrile și vă face să vă simțiți mai bine
Limonada cu suc dintr-o lămâie și bicarbonat de sodiu atenuează stările febrile
  1. Bicarbonatul de sodiu ameliorează iritaţiile pielii

Arsurile superficiale pot fi ameliorate cu o soluție dintr-un litru de apă în care dizolvați 4 linguri de bicarbonat de sodiu. Și mai bună este o pastă din bicarbonat de sodiu (se găsește la orice farmacie sau o puteți prepara  acasă cu o doză dublă de bicarbonat la care se adugă treptat apă și se freacă până la consistența de pastă), cu care se tamponează zonele cu probleme. Scade usturimea şi, în plus, porțiunea de piele tratată astfel este ferită de bacterii, protejată de bicarbonatul de sodiu.

  1. Bicarbonatul de sodiu atacă răcelile

Clătiți nasul înfundat cu o soluție salină făcută într-o cană cu apă călduță în care ați dizolvat o liguriță cu sare și jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu și veți putea respira imediat mai ușor. Faceți gargară cu apă caldă și bicarbonat de sodiu (2 lingurițe cu bicarbonat într-un pahar cu apă călduță) contra durerilor în gât. Beți un pahar cu lapte cald în care ați dizolvat o linguriță cu bicarbonat de sodiu și veți scăpa de orice tuse, oricât de sâcâitoare.

  1. Bicarbonatul de sodiu „spală” conjuctivita

Dizolvați o linguriță cu bicarbonat de sodiu în jumătate de pahar cu apă caldă, înmuiați un tampon de vată și spălați ochii cu mișcări line, ușoare, fără să apăsați prea tare.

  • ATENȚIE: nu folosiți cumva același tampon de vată de două ori!
Bicarbonatul de sodiu este un panaceu aproape universal, cu multiple întrebuințări
Bicarbonatul de sodiu este un panaceu aproape universal
  1. Bicarbonatul de sodiu vă scapă de… mâncărimi!

O jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă vă va ajuta să vă tratați împotriva înțepăturilor de insecte. Spălați locul înțepăturii de 4-5 ori pe zi și inflamația va dispărea. În plus, bicarbonatul de sodiu va proteja locul înțepat de microbi.

  1. Bicarbonatul de sodiu vă curăță de negi

Ungeți de 3-4 ori pe zi negii cu pastă din bicarbonat de sodiu amestecat cu ulei de ricin și aplicați un pansament deasupra. Tratamentul trebuie făcut două săptămâni, o săptămână faceți pauză și reluați încă două săptămâni.

„Încă de pe vremea când medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei reţete precise, bicarbonatul de sodiu avea o destul de largă întrebuinţare. A fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac. Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie de bicarbonat, care schimba pH-ul gurii” – Marius Călinici, medic internist

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×