Puțini s-au gândit la asta! Bicarbonatul de sodiu, folosit pe post de energizant. Care e rețeta!

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
02/03/2019, 11:00
Puțini s-au gândit la asta! Bicarbonatul de sodiu, folosit pe post de energizant. Care e rețeta! GALERIE FOTO
Bicarbonatul de sodiu, folosit pe post de energizant

Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru că are nenumărate beneficii și este ușor de procurat. Puțini s-au gândit însă până acum la faptul că praful miraculos poate fi folosit și pe post de energizant. Un studiu recent arată că utilizarea bicarbonatului de sodiu poate îmbunătăți performanțele sportivilor în timp ce depun efort fizic la intensitate mare.

Bicarbonatul de sodiu, folosit pe post de energizant

S-a demonstrat deja că bicarbonatul de sodiu crește toleranța la durere în timpul exercițiilor fizice, dar efectele în cazul unui efort fizic la intensitate mare erau încă neclare. Scopul studiului efectuat recent a fost acela de a determina ce efect are bicarbonatul de sodiu asupra tinerilor sportivi care depun efort fizic la intensitate mare, intermitent. Astfel, au fost selectați 13 sportivi cu vârsta de 23 de ani (înălțime 180 cm, greutate 78 kilograme, capacitate aerobă maximă 61,3 mlO2 x kg x min), care au fost puși să se antreneze intermitent la intensitate mare.

Sportivii s-au antrenat mai întâi fără să primească vreo substanță, apoi au repetat antrenamentul după ce li s-a administrat bicarbonat de sodiu, iar rezultatul a fost de-a dreptul miraculos. Performanța sportivilor a fost cu 14% mai bună în situația în care s-au antrenat după ce au primit bicarbonat de sodiu. Rețeta a constat în 0,4 grame de bicarbonat de sodiu administrat per kilogram. În condițiile în care sportivii aveau fiecare aproximativ 78 de kilograme, rezultă că fiecare a primit aproximativ 31,2 grame de bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu crește toleranța la durere
Bicarbonatul de sodiu crește toleranța la durere

Bicarbonatul de sodiu nenumărte întrebuințări

Concluzia studiului a fost că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pe post de energizant. Concret, acesta crește nivelul alcaloizilor din sânge și scade nivelul de efort pe care corpul îl percepe, ceea ce face ca sportivul să se poată antrena mai mult sau să dea un randament mai mare.

Bicarbonatul de sodiu are nenumărate întrebuințări, putând fi folosit, printre altele, pentru a albi în mod natural dinții, pentru a scăpa de coșuri, pentru a scoate petele galbene de transpirație de pe haine și pentru a da un gust mult mai dulce roșiilor în cazul în care este presărat în preajma plantelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×