Bicarbonatul de sodiu, efecte negative asupra organismului uman. Cât de nociv poate fi

Raluca Ogaru    Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
27/02/2019, 15:14
Bicarbonatul de sodiu, efecte negative asupra organismului uman. Cât de nociv poate fi GALERIE FOTO
Efectele negative ale bicarbonatului de sodiu

În ultima vreme, suntem invadați, mai ales în mediul online, de rețete pe bază de bicarbonat de sodiu, care mai de care mai miraculoase. Bicarbonatul ne este prezentat drept leacul pentru orice boală, fie că vorbim despre ulcer, sau chiar temutul cancer. Cei care ne recomandă consumul acestui compus chimic, ne asigură ca acesta constituie un remediu uimitor, ținut secret de către medici și producători de medicamente.

Bicarbonatul de sodiu, pe cât de benefic, pe atât de dăunător

În realitate însă, ca în majoritatea controverselor de acest gen, adevărul se află undeva la mijloc. Bicarbonatul de sodiu ca tratament este recomandat, dar cu rezerve și mare precauție. Dacă este consumat în exces, acesta poate produce efecte devastatoare pentru corpul omului, pe termen lung.  Cel mai des, bicarbonatul este prezentat ca un remediu minune pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, sau arsuri la stomac, altfel spus. Specialiștii susțin că respectivul compus chimic poate fi de ajutor pe moment, în lipsa unui pansament gastric.

Bicarbonatul de sodiu nu are numai efecte pozitive
Bicarbonatul de sodiu nu are numai efecte pozitive

Administrat în exces însă, acesta va accentua predispoziția spre ulcer. „ Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat” , a declarat Dr. Călin Tiu, medic chirurg.

În cantități mari, bicarbonatul de sodiu poate fi chiar letal

Chiar dacă la prima vedere pare inofensiv, bicarbonatul de sodiu consumat în cantități mari are efecte negative severe, putând provoca în unele cazuri chiar moartea, susțin medicii. Motivul? Acest compus chimic modifică PH-ul sangvin și se ajunge în acest mod la afecțiuni ale funcției renale, instabilitate, iritabilitate, suferința altor organe sau chiar decesul. Acest pericol apare însă numai în urma ingerării unei cantități mari de bicarbonat, o singură dată.

Bicarbonatul de sodiu poate provoca decesul
Bicarbonatul de sodiu poate provoca decesul

Printre efectele grave care pot apărea în urma consumului exagerat de bicarbonat de sodiu se numără și edeme în zona feței sau generalizate, retenție de apă sau hipertensiune arterială. Ca atare, medicii recomandă ca folosirea bicarbonatului de sodiu să nu se facă în urma sfaturilor primite prin intermediul rețetelor miraculoase care circulă pe Internet, ci să se adreseze direct specialiștilor. Cu toate acestea, bicarbonatul de sodiu nu este toxic, dacă se administrează  cu moderație

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×