Moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost votată astăzi. Moțiunea inițiată de PNL și semnată de forțele opoziției, susținută chiar și de persoane din partidul aflat la putere,a fost citită în această dimineață și a trecut la vot.
https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/2356786734637570/
UPDATE, ora 17.00: Principalii actori de pe scena politică au reacționat imediat după moțiunea de cenzură. Iată ce au spus aceștia:
Dan Barna cere alegeri anticipate după votul de la moțiune: E o criză politică
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Plouă cu bonusuri la Betano: 50 lei pariu gratuit, 100+400 rotiri gratuite și bonus de bun venit 100% până la 500 lei
Eugen Tomac, reacție după votul privind moțiunea: “Victorie uriașă pentru Opoziție”
Reacția lui Eugen Teodorovici după trecerea moțiunii: “Așa e democratic”
Marius Budăi acuză PNL și USR că au aruncat țara în haos. Avertisment pentru pensionari
UPDATE, ora 15.53: Klaus Iohannis susține ideea alegerilor anticipate. Șeful statului a făcut primele declarații după moțiunea de cenzură: Vezi AICI ce a spus șeful statului.
UPDATE, ora 15.14: Viorica Dăncilă a făcut primele declarații după ce moțiunea a trecut. Vezi AICI reacția premierului.
UPDATE, ora 14.23: Anunț OFICIAL: 242 de voturi valabile, dintre care 238 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură. Au fost 4 voturi contra moțiunii și nicio abținere.
UPDATE, ora 14.38: Pe surse, a apărut o listă cu posibili premieri. Vezi AICI cine sunt principalii favoriți.
UPDATE, ora 14.36: Ce urmează să se întâmple acum, după moțiunea de cenzură. Vedeți mai multe detalii AICI.
UPDATE, ora 14.33: Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi, anunță Opoziția. Mai multe detalii (AICI).
UPDATE, ora 14.24: Conform unor surse citate de televiziunile de știri. Moțiunea ar fi trecut la vot.
UPDATE, ora 14.15: Rareș Bogdan și Marius Budăi, ministrul Muncii, au fost protagoniștii unui episod amuzant. „Să nu pățiți ca Dinamo, lăsați-ne să ne pregătim pentru Champions League”, i-a strigat ministrul lui Bogdan, pe holurile parlamentului.
UPDATE, ora 14.11: Votarea s-a încheiat și se așteaptă rezultatele. 244 de parlamentari au votat.
UPDATE, ora 14.07: 233 de parlamentari au votat, ceea ce înseamnă că numărul necesar pentru validare a fost întrunit.
UPDATE, ora 13.50: 183 de deputați au votat la moțiune, conform DIGI 24. PNL spune că 176 dintre ei s-au pronunțat în favoarea moțiunii.
UPDATE, ora 13.44: Mai multe incidente s-au petrecut în timpul votării. Un parlamentar a transmis LIVE cum a votat, iar Sorin Bota (PSD) ar fi plecat cu bilele, spun cei de la Digi 24.
UPDATE, ora 13.23: Incident la votare. Victor Ponta l-a îmbrâncit un deputat al PSD, după ce l-a surprins pe acesta că șoptea în privat cu unii dintre parlamentarii Pro România. Este vorba despre deputatul Costel Lupașcu, scrie stiripesurse.ro.
‘Du-te, ma, de aici!’, i-ar fi zis Ponta, care l-a îmbrâncit pe acesta înapoi în zona PSD.
UPDATE, ora 12.37: Rareș Bogdan este sigur de victorie și anunță că moțiunea va trece cu „239 sau 241 de voturi”, spunând că, în ciuda faptului că unii dintre semnatarii moțiunii au trădat, Opoziția a găst alți oameni care să se alăture cauze. „M-au dezamăgit doi foști oameni de la USR, domnul Dohotaru și doamna Băzgan pentru că refuză să voteze, nu trebuia să ne mire deloc comportamentul lui Savin care l-a informat pe Orban că nu va vota azi. Nu știm ce a primit”.
UPDATE, ora 12.35: Viorica Dăncilă, a răspuns atacurilor lui Ponta, Tăriceanu și Barna: „Statistica a reconfirmat creșterea de 4,4% a economiei în trimestrul II. Doamna Turcan, amenințarea cu dosare penale la care ați făcut referire … nu mi-aș permite niciodată să fac acest lucru – dosar penal de trădare pentru un parteneriat strategic. DVs puteți să vă dați doctoratul în acest domeniu. Alegerile europarlamentare nu au nicio legătură cu guvernarea sau configurația în Parlamentul României
Dl Ponta, e greu să vă răspund, dar pot să afirm cu tărie: nu o să trădez niciodată acest partid. O să am puterea să fiu mai bărbat decât dvs când partidul trece prin criză. Poate o parte din colegi i-ați mințit ca de fiecare dată. Sunt convinsă că îi veți trăda și pe ei, cum ați trădat acest partid
Dar la dvs măsura obrăzniciei și misoginismului e cunoscută. (Ponta îi cere din sală să spună ce înseamnă misoginism) Eu știu ce înseamnă, aveți respect pentru că vorbiți cu o femeie, dacă nu pentru că vorbiți cu un premier. Sunteți de acord cu alegerile anticipate? Eu nu cred. Haideți să fim corecți până la capăt, nu veți fi de acord cu acest lucru. Dl Barna, poate nu vă dați seama, dar prin acest joc vă subordonați definitiv lui Klaus Iohannis
Așa arată disperarea, așa se comportă oamenii care pierd, ați pierdut dl Ponta respectul oamenilor. Dvs v-ați vândut ieftin, de la noi nu se va vinde nimeni. Tot nu am auzit cum veți guverna această țară. Cred cu tărie că atunci când pierdeți dvs câștigă țara. Oamenii responsabili nu pot vota această moțiune azi”,
UPDATE, ora 12.30: Susținere surpriză pentru moțiunea de cenzură. Gabriel Petrea, liderul PSD tineret, a declarat pentru G4media.ro că va vota la moțiune.
UPDATE, ora 12.13: Senatorul PMP Cristian Lungu a venit cu ambulanța la Parlament pentru a vota. El se afla internat în spital pentru o intervenție pe colon. El a spus că a luat decizia de a veni pentru că au fost multe voci care l-au acuzat de trădare.
UPDATE, ora 12.02: Viorica Dăncilă a fost surprinsă în timp ce își făcea cruce în timpul discursului susținut de Victor Ponta. Fostul premier a atacat-o dur pe șefa Executivului de la Tribuna Parlamentului.
UPDATE, ora 11.47: Călin Popescu Tăriceanu i-a dat replica Vioricăi Dăncilă: „70% din populație consideră că România merge într-o direcție greșită. Aveți ocazia să rămâneți în istorie ca prima femeie premier sau cineva care e ținut ostatic la Palatul Victoria (…) Să știi de la mine, există viață și după ce nu mai ești premier”.
UPDATE, ora 11.41: Kelemen Hunor, liderul UDMR, a spus că acest guvern nu mai are resurse, nici profesionale, nici politice să mai reziste, iar reprezentantul PMP a spus că toți parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea.
UPDATE, ora 11.37: Dan Barna, discurs în Parlament: „România merita un prim-ministru cu viziune, în schimb v-a primit pe dvs (…)Doamnă prim-ministru, e totuși un lucru bun pe care l-ați făcut – că nu l-ați scăpat pe Liviu Dragnea de pușcărie atunci când puteați să o faceți. În rest, nimic (…)Nu ați construit nici măcar 1 singur spital regional din cele 8 promise (…)
Prin recursul compensatoriu ați eliberat peste 20.000 de deținuți care au recidivat și s-au întâmplat crimele ce au îngrozit România (…) Nominalizarea dvs a fost o greșeală, dar azi parlamentul are ocazia să repare această greșeală (…) Avem nevoie de o reformă majoră a statului astăzi, nu peste 5 sau 10 ani (…) Trebuie să ieșim din criză, să facem alegeri anticipate (…) Alianța USR-PLUS e pregătită să-și asume guvernarea imediat după anticipate (…) Am ascultat discursul dlui Corlățean: dvs sunteți responsabili pentru România blocată”
UPDATE, ora 11.23: Victor Ponta, discurs: „Cred că nu trebuie să vorbim despre chestiuni personale. Doamna premier e supărată că m-au sunat consilierii dânsei să vorbim. Din câte știu, salariul de europarlamentar al domniei sale nu l-a tăiat nimeni, ne-am luptat noi să dăm pensiile înapoi. E o moțiune extrem de ciudată. O moțiune dă jos un guvern, noi nu mai avem guvern. Nu mai avem ministru la Interne, Educație. Oricum vă veți înceta activitatea, mai bine o încetăm de azi.
Pentru că în noiembrie 2015 nu ne-am ținut de guvenrare, ați câștigat alegerile în 2016. Doamna Dăncilă nu mai știe, era Bruxelles. Acum vreți să stați la guvernare încă o lună și veți pierde următoarele 10 alegeri. Pe 1 septembrie, doamna Dăncilă mi-a zis că vine cu guvern restructurat și că sigur nu pleacă ALDE. Azi am aflat că domnul Tăriceanu e un om foarte rău. Nu înseamnă că dacă azi nu trece România vom avea guvern.
Nu o să avem guvern. N-am auzit niciodată de când sunt premier ca un premier să sune 100 de parlamentari să le spună că vor fi miniștri. Nouă ne-a zis că ne dă 3. Probabil că doamna Dăncilă dacă nu trece moțiounea, mâine va trebui să facă o minune biblică și să facă guvern de 100 de miniștir. De asemenea, mâine am aflat că se dau nu știu câte miliarde. Singurul în care am înceredere e domnul Arsene. El când zice că ia, ia. Așa zice Parchetul, nu eu. Am aflat de la doamna Dăncilă că sunt un om rău.
Chiar sunt pentru că am pus-o europarlamentar în 2014. Să nu aveți nevoie de recunoștința doamnei Dăncilă, pățiți ca Dragnea. Suntem singura țară fără comisar. Tocmai s-a aprobat legea care taie pensiile militare la Senat, am reușit noi să o oprim la Cameră. Noi cei de la Pro România vrem să salvăm ce înseamnă o social-democrație, vrem să schimbăm acest guvern cu unul foarte bun. Azi avem datoria să îngropăm un mort care stă la Victoria, dacă nu o vor face românii la votul din noiembrie”.
UPDATE, ora 11.12: Raluca Turcan a luat cuvântul la tribuna Parlamentului, acuzând PSD că 7 din 10 legi pe care le-a dat partidul au fost neconstituționale și că președintele Klaus Iohannis a stopat abuzurile PSD. Ea a mai precizat și că creșterile salariale anunțate de Viorica Dăncilă au fost „mâncate de inflație”, acuzând premierul că a mințit și că a dezinformat.
„Mii de recidiviști eliberați de Dăncilă, Dragnea și Iordache seamănă teroare în România (…) Această guvernare este momentul de față izolată de partenerii internaționali, respinsă de propria majoritate guvernamentală(…) Niciun guvern PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiți și muncitori din România”, a mai spus Turcan.
UPDATE, ora 11.02: Senatorul PSD Titus Corlățean a susținut un discurs dur în care i-a numit pe cei din USR „neo-marxiști” și „urmași ai Securității”. El i-a atacat și pe cei din UDMR, acuzându-i că schimbă taberele des.
UPDATE, ora 10.40: Viorica Dăncilă a susținut un discurs înainte de vot: „Ați avut sprijinul președintelui în campania de destabilizare a Guvernului. Iohannis și-a bătut joc de Constituție și de drepturile românilor. E cel mai iresponsabil președinte pe care l-am avut vreodată. A uitat de români și a pornit într-o campanie toxică (…) Domnul Tăriceanu și-a sacrificat propriul partid pentru o bătaie de joc incredibilă la adresa românilor care ne-au votat în 2016.
A căzut în capcana lui Ponta și și-a asigurat un sfârșit de carieră lamentabil (…) Cei care se aliază cu Ponta ajung trădați (…) El e premierul demisionar pe Facebook, expert în jocuri de culise și rezultate zero (…) Iată că nici măcar așa nu veți reuși să faceți nimic bun, pentru singurul motiv că nu aveți niciun plan pentru România. Nu vă luptați să faceți bine oamenilor.
Voi luptați contra PSD, unii cu alții, contra interesului românilor (…). Cum puteți tocmai voi să vă asumați reconstrucția României când nu știți ce oferiți românilor mâine sau peste o săptămână. Vă arătați curajoși, dar veniți șă prezentați programul de guvernare. Veniți și spuneți care e planul (…) Sunteți cei care niciodată nu învață din greșelile trecutului, nu aveți habar cum să guvenrați pentru romnâni.
Ați tăiat salariile (…) Moțiunea e un amestec incoerent de falsuri, e plină de aprecieri subiective și demagogie, arată lipsa de securitate a acestui proiect. Sunteți singura Opoziție din istorie care și-a depus moțiunea și a fugit de la vot (…) Ați refuzat pactul de bunăstare. Ponta nu a ratat să facă un titlu de presă și să spună că semnează, nu a făcut-o, nu ne-a surprins. Voi, fără tăieri, nu știți și nu puteți. Ați mai arătat o dată în vremurile guvernării PDL”.
„Am crescut salariul minim, punctul de pensie, avem impozit de 1% la IMM și un impozit de 5% pe dividende. Nu există țară în UE cu fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri. Investițiile s-au majorat, iar cele străine directe au depășit 2.9 miliarde de euro. Acest guvern a creat sute de mii de locuri de muncă în acești ani”
UPDATE, ora 10.20: Cristian Seidler (USR) a început să citească moțiunea. În aceste momente, sunt 334 de parlamentari în sală, conform Digi 24. Reamintim că este nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea să treacă.
UPDATE, ora 10.10: Eugen Tomac, liderul PMP, a declarat că parlamentarii săi vor vota la moțiune și că unul dintre senatori, care are probleme medicale, va fi adus cu ambulanța să voteze. „Pe dl senator Lungu îl aduce cu ambulanța, înțelegem miza acestui vot important și toți parlamentarii PMP sunt prezenți și vor vota la vedere”, a spus Tomac.
UPDATE, ora 10.00: Dacian Cioloș, liderul PLUS și al grupului Renew Europe, a făcut apel la parlamentari să voteze moțiunea. „Astăzi, România are şansa de a scăpa de cel mai slab Guvern din istorie. 1 milion de euro votul, funcţii în Parlament sau la conducerea unor instituţii, ameninţări cu dosare, bani cu dedicaţie pentru primari. Un nou film mafiot se joacă zilele acestea în viaţa reală a românilor (…) Fac apel la toţi parlamentarii care azi ar trebui să voteze în Parlament moţiunea. Aţi făcut un jurământ că vă veţi îndeplini cu onoare şi cu fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aveţi o misiune încredinţată de popor, nu de Viorica Dăncilă, nu de cel mai slab Guvern român din toate timpurile” ,a scris Cioloş, pe Facebook.
UPDATE, ora 9.45: Ludovic Orban, liderul PNL, a făcut declarații înainte de votul de azi: „Trebuie oprit PSD să mai facă rău României. Trebuie ca parlamentarii care doresc bine României să voteze moțiunea. Toți parlamentarii PNL sunt prezenți și toți vor vota moțiunea. Am luat legătura cu toți liderii grupurilor parlamentare care s-au reunit în acest demers. Situația e foarte clară. Moțiunea va trece. În ciuda asaltului ticălos al PSD peste 233 de parlamentari vor vota moțiunea și guvernul PSD va pleca de la putere”.
UPDATE, ora 9.15: Viorica Dăncilă a spus înainte de moțiune că mizează pe responsabilitatea celor din PSD și spune că Opoziția nu are nicio soluție de a guverna. „Nu au program de guvernare, nu știu cine vine la guvernare”, a spus premierul, pe holurile Parlamentului.
UPDATE, ora 9.10: Tabăra PSD este foarte optimistă înaintea votului de astăzi. Mihai Fifor susține că sunt parlamentari neafiliați PSD, care nu au semnat moțiunea și nici nu o vor vota, tocmai pentru că PNL nu propune o alternativă viabilă. „S-au trezit cu Sică Mandolină și cu un program de austeritate ce ar contrasta puternic cu bunăstarea creată în guvernarea PSD. Cum să susții așa ceva? E sinucidere politică!”, a scris Fifor, pe Facebook. Și Eugen Teodorovici spune că moțiunea va pica. „Moțiunea trece, PSD rămâne a spus acesta”.
Votul la moțiunea de cenzură, crucial pentru opoziție și PSD
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, asta însemnând căderea guvernului Dăncilă, este nevoie de cel puțin 233 de voturi. Liderul PNL, Ludovic Orban, cel prefigurat să îi ia locul Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria susține că are suficiente semnături, ba chiar un avans de 10-15 și că inclusiv membri ai PSD vor ca premierul să pice.
Chiar dacă guvernul ar cădea azi la moțiunea de cenzură, procedura de numire a unui nou premier s-ar putea întinde până după alegeri, iar cabinetul actual va asigura interimatul până la alegerile prezidențiale. Analiștii politici spun că moțiunea de azi va fi un adevărat examen pentru PSD, pentru că astfel partidul va ști câtă susținere mai are cu adevărat în Parlament, mai ales după decizia ALDE de a ieși de la guvernare.
Scurt istoric despre erodarea PSD. Momente-cheie în istoria recentă a partidului de la guvernare:
- 11 decembrie 2016: PSD câștigă alegerile generale după un an de guvernare tehnocrată condusă de Dacian Cioloș, cu promisiuni de creștere a salariilor și pensiilor;
- iarnă 2017: PSD începe modificarea legilor justiției astfel încât pentru faptele de corupție și abuz în serviciu să se înlesnească pedepsele. Artizanul acestor modificări ar fi fost fostul președinte al partidului, Liviu Dragnea;
- 21 iunie 2017: după doar 6 luni de guvernare, PSD depune moțiune de cenzură împotriva propriului premier, Sorin Grindeanu, care între timp a devenit șef la ANCOM. Îi ia locul brăileanul Mihai Tudose;
- 15 ianuarie 2018: Premierul Mihai Tudose își dă demisia din funcție după mai multe presiuni venite din tabăra Dragnea, acuzat fiind că se opune modificărilor legilor justiției. Acesta a fost amenințat cu moțiunea de cenzură, așa că cedează. Îi ia locul actualul premier, Viorica Dăncilă;
- 10 august 2018: Un moment de cotitură pentru guvernarea PSD. Protestele din Piața Victoriei sunt reprimate de jandarmi, care folosesc gaze lacrimogene și sunt violenți cu o parte a protestatarilor. Mulți spun că acela a fost punctul culminant al urii împotriva partidului de la putere;
- 26 mai 2019: PSD pierde alegerile europarlamentare și se află la un scor foarte apropiat de USR, o nouă forță politică pe scena românească. De la 40% în 2016, PSD ajunge la 20% în 2019, având în vedere că la alegerile din acest an a fost o prezență la vot mult mai mare;
- 27 mai 2019: Liderul PSD, Liviu Dragnea, este condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman;
- 26 august 2019: ALDE, principalul aliat al partidului, iese de la guvernare;
- 10 octombrie 2019: Are loc votul la moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă. Moțiunea de azi este creditată cu șanse foarte mari de trecere.