Emoții mari pentru opoziție, cu o zi înainte de votul pentru moțiunea de cenzură. Liderul PNL, Ludovic Orban, se lăuda că are mai mult decât necesarul de 233 de voturi pentru a dărâma guvernul Dăncilă. Cu toate acestea, mai multe „trădări” au avut loc în ultimele zile, plus evenimente care țin de viața personală a unora dintre aleșii statului. Astfel că majoritatea cu care se lăudau liberalii este foarte instabilă și acest lucru s-ar putea să se vadă chiar când este cel mai mare nevoie de ea, adică la votul pentru destituirea guvernului.
Cum a pierdut Ludovic Orban mai multe dintre voturile pe care le avea asigurate la moțiunea de cenzură
Mai întâi cei doi deputați PSD de Cluj, Horia Nasra și Cornel Itu, s-au întors la conducerea filialei după mai puțin de o săptămână după ce au „redescoperit” valențele de stânga în PSD. Astfel, aceștia au părăsit corabia ProRomânia și s-au întors la partidul-mamă. De asemenea, lui Sorin Marius Bota i-a fost promisă poziția de șef la ASF, devenită disponibilă după demisia lui Leonardo Badea. Nu în ultimul rând, senatorul Emanoil Savin, un apropiat al lui Liviu Dragnea care și-a anunțat demisia din PSD, nu a semnat moțiunea din partea opoziției.
Un alt vot pe care l-a pierdut Ludovic Orban și pe care l-a câștigat guvernul Dăncilă este pricinuit de hățișul birocratic din Parlament. Astfel, Camera Deputaţilor ar fi trebuit să vacanteze marți mandatul lui Octavian Goga, parlamentar ales pe listele PMP, trecut ulterior la PSD. În locul lui Goga, condamnat penal, ar fi trebuit să urce Alexandru Teacă, membru PMP, care ar fi votat moţiunea de cenzură a PNL. Însă, la şedinţa de marți a Parlamentului, deputaţii PSD, la îndemnul lui Marcel Ciolacu, au părăsit plenul, astfel încât nu a mai fost cvorum. Drept urmare, manadatul lui Goga nu a mai putut fi vacantat, iar Alexandru Teacă a rămas în afara Parlamentului. Astfel, PSD a blocat un vot la moțiunea de cenzură.
Ludovic Orban a pierdut voturi și din interiorul opoziției
Printre semnatarii moțiunii de cenzură care nu vor putea însă să meargă la vot se numără și deputați din cadrul opoziției. Astfel, parlamentarul USR Ramona Nicoleta Dinu susține pe facebook că „din păcate, din cauza unor grave probleme de sănătate, nu voi putea fi prezentă la votul din Parlament. Cred însă cu toată tăria în reușita colegilor mei!” De asemenea, surse politice arată pentru adevarul.ro că Oana Bîzgan, aleasă tot pe listele USR, nu va fi prezentă la vot din cauza faptului că este plecată în afara țării.
Nu în ultimul rând, deputatul independent Adrian Dohotaru, cel care a părăsit USR-ul din rațiuni ideologice, a anunțat că va vota moțiunea de cenzură doar dacă vor fi aduse în discuție subiecte precum impozitul progresiv pe venituri, capital şi proprietăţi, să fie făcute investiţii în sistemul de transport feroviar, aduse modificări Legii Dialogului Social şi Codului Muncii, precum şi politici de protecţie socială.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Reacția liderilor opoziției, cu o zi înainte de moțiunea de cenzură
În ciuda tuturor acestor absențe, președintele PNL, Ludovic Orban, se arată optimist înaintea moțiunii de cenzură: „Nu am pierdut nici un vot la moțiune. Toate informațiile false care circulă acum despre eșecul moțiunii sunt aruncate de PSD pentru demobilizare”. El a anunțat chiar că „avem angajament din partea a cel puțin alți 10 deputați, vor garanta succesul moțiunii”. În schimb, liderul USR Dan Barna a notat că „nu ar băga mâna-n foc” că moțiunea de cenzură va fi un succes. Tot sursa citată notează însă că Orban mai are un ultim as în mânecă: votul grupului minorităților naționale care ar putea să balanseze în mod decisiv balanța în favoarea opoziției și a moțiunii de cenzură.