Ucraina a interzis accesul bărbaților ruși în țară! Ce se întâmplă acum

Sandra Popescu   
în Stiri de ultima ora
30/11/2018, 14:08
Ucraina a interzis accesul bărbaților ruși în țară! Ce se întâmplă acum
Ucraina nu îi mai lasă pe bărbații ruși să intre în țară

După incidentele din Marea Azov, de duminică seara, Ucraina a instaurat legea marțială. Serviciul de Pază a Granițelor a anunțat că Ucraina nu mai permite accesul în țară al bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 16 și 60 de ani, potrivit BBC.

Măsura vine după ce Rusia a sechestrat trei nave ucrainene, duminică, 25 noiembrie, după ce au fost încălcate legile apelor maritime. Incidentul a avut loc în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în anul 2014. După diferendele din această zonă, în Ucraina a fost impusă legea marțială în 10 regiuni. Această măsură a fost ratificată de parlament pentru o perioadă de 30 de zile, începând de luni, 26 noiembrie.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a început duminică seara
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a început duminică seara

Bărbații ruși au interzis în Ucraina

Măsura prin care bărbații ruși au acces interzis în Ucraina face parte din contextul aplicării legii marțiale. De la inițierea incidentului și până azi, între Rusia și Ucraina au avut loc mai multe schimburi de replici periculoase. Președintele ucrainean Petro Poroșenko susține că Rusia vrea să anexeze Ucraina, în timp ce Vladimir Putin spune că acestea sunt jocurile de culise ale omologului său, după ce a scăzut în sondaje.

În martie 2019, ar trebui ca în Ucraina să aibă loc alegeri prezidențiale. Impunerea legii marțiale a fost restricționată la 30 de zile, deși inițal Poroșenko ceruse 60, deoarece nu se dorește afectarea campaniei electorale.

Poroșenko a cerut eliberarea navelor sechestrate

Șeful statului ucrainean s-a adresat Alianței Nord Atlantice pentru a interveni în vederea eliberării navelor sechestrate în Marea Azov. De asemenea, Poroșenko a cerut intervenția în zona de conflict.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a făcut, însă, apel la calm și la reacții calculate. “Nu poate exista o soluţie militară la aceste confruntări”, a fost reacția Angelei Merkel, în timpul unui forum, la Berlin. Cu toate acestea, duminică, Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene, pe care le-a acuzat că au intrat în apele teritoriale rusești. Tensiunile au debutat în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×