Un conflict de proporţii a izbucnit între Rusia şi Ucraina la finalul săptămânii trecute, după ce ruşii au capturat trei nave militare care aparţineau ucrainenilor. Aceasta erau două ambarcaţiuni rapide de dimensiuni mici şi un remorcher.
UPDATE, ora 19:30. Kievul a confirmat că la bordul navelor capturate de ruşi se aflau ofiţeri de securitate ucraineni. Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o scurtă informare în acest sens.
„În cei peste patru ani de agresiune rusă, ofiţerii de contrainformaţii militare acţionează „umăr la umăr” pe linia frontului cu alţi militari ai forţelor armate ucrainene, ai Gărzii Naţionale şi Sericiului pentru frontiera de stat. Se iau toate măsurile necesare în zona sa de responsabilitate pentru eliberarea cetăţenilor ucraineni capturaţi pe cele trei nave sechestrate duminică în apropiere de strâmtoarea Kerci, în Marea Neagră, pentru a-i reda familiilor lor” se menţionează într-un comunicat oficial.
Cele două ambarcaţiuni rapide fac parte din clasa Gurza M (Project 58155), sunt dotate cu două module de luptă, dintre care unul montat în faţă şi unul în spate. Acestea au câte un tun automat de 30 de milimetri, model ZTM 1M, câte două aruncătoare de grenade şi câte o mitralieră de calibru 7.62 mm.
Ce s-a găsit pe cele trei nave ucrainene capturate de Rusia
Cele două ambarcaţiuni dispun de sisteme de apărare anti-aeriene de tip MANPADS (man portable air defence systems), precum şi de două rachete ghidate anti tank. Designul navelor care au fost capturate de ruşi este inspirat de cel al ambarcaţiunilor de patrulă de pe râuri şi fluvii, iar rolul clasei Gurza M este de a patrula în golfuri, ape dulci şi delte. O astfel de ambarcaţiune are o lungime de 23 de metri, lăţime de 4,8 metri, 54 de tone greutate şi un echipaj format din 5 persoane.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
În incindentul care a avut loc, Ucraina deţinea şase astfel de ambarcaţiuni, iar trei dintre ele au fost capturate. Pentru eliberarea ostacilor a militat inclusiv Germania, care a cerut prin vocea ministrului Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, eliberarea ostaticilor: „Este vorba despre chestiunea respectului pentru integritatea teritorială şi despre voinţa de a nu lasa disputele să escaladeze. Kremlinul a încălcat aceste reguli şi principii în ultimii ani. În această situaţie actuală, ambele părţi, atât Rusia cât şi Ucraina, trebuie să demonstreze că în mod activ contribuie la reducerea tensiunilor.
Ucraina trebuie să furnizeze dovezi cu privire la evenimentele exacte. Rusia trebuie să asigure libera trecere pe caile navigabile şi nu ar trebui să acţioneze în mod disproporţionat”, a declarat Ursula von der Leyen, conform Reuters.