Conflictul dintre Rusia și Ucraina, în Marea Azov: Germania cere eliberarea marinarilor capturați

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/11/2018, 16:31
Conflictul dintre Rusia și Ucraina, în Marea Azov: Germania cere eliberarea marinarilor capturați GALERIE FOTO
Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, mesaj despre conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Heiko Maas, ministrul de externe german, a cerut Moscovei să respectele legile internaţionale privind suveranitatea taeritorială a ţărilor vecine şi să elibeze marinarii ucraineni care au fost reţinuţi duminică seara.

În acelaşi timp, ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a declarat că ambele ţări, atât Rusia, cât şi Ucraina, ar trebui să demonstreze că pot depăşi această situaţie şi să-i elibereze pe aceştia.

Ce se întâmplă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, în Marea Azov

„Este vorba despre chestiunea respectului pentru integritatea teritorială şi despre voinţa de a nu lasa disputele să escaladeze. Kremlinul a încălcat aceste reguli şi principii în ultimii ani. În această situaţie actuală, ambele părţi, atât Rusia cât şi Ucraina, trebuie să demonstreze că în mod activ contribuie la reducerea tensiunilor. Ucraina trebuie să furnizeze dovezi cu privire la evenimentele exacte. Rusia trebuie să asigure libera trecere pe caile navigabile şi nu ar trebui să acţioneze în mod disproporţionat”, a declarat Ursula von der Leyen, conform Reuters.

Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania
Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania

Şi România a reacţionat, prin intermediul unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe, anunţând că este de partea marinarilor capturaţi, cărora le-a fost ignorat dreptul internaţional: ”Suntem profund îngrijorați de evoluția din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. Agresiunea și încălcarea dreptului internațional subminează securitatea în întreaga regiune. România susține în totalitate integritatea și suveranitatea Ucraine și dreptul său de a-și folosi apele teritoriale”, a fost mesajul MAE după ce Rusia a atacat Ucraina.

„Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, a precizat şi Uniunea Europeană într-un comunicat.

Ucraina a luat în calcul inclusiv instaurarea legii marţiale, care ar fi însemnat stare de război!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×