Ce este legea marțială și cum îi poate afecta pe cetățeni

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
26/11/2018, 13:49
Ce este legea marțială și cum îi poate afecta pe cetățeni

Ce este legea marțială? Îi poate afecta pe cetățeni? Ei bine, răspunsurile le veți găsi în rândurile următoare. Legea marțială este folosită, de obicei, după un anunț oficial. De fapt, această lege este un sistem legal care se folosește atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite.

Îi afectează legea marțială pe cetățeni? Răspunsul este – din păcate – DA. Legea marțială îi suprimă pe cetățeni de unele drepturi individuale, limitează durata unui proces și prevede pedepse mult mai dure decât în mod obișnuit. De exemplu, în multe țări legea marțială pedepsește anumite infracțiuni cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală.

Legea marțială și tot ce trebuie să știți despre aceasta

Legea marțială a fost impusă – la început – în timpul războaielor sau în teritoriile ocupate. Această lege poate permite guvernului să controleze mai ușor populația. În zilele noastre este folosită de către guvernele autoritare. De exemplu, după lovitura de stat din Tailanda, în 2006, când au apărut niște amenințări ale unor proteste antiguvernamentale. Legea marțială se mai poate declara și în cazul dezastrelor naturale, deși anumite țări folosesc o altă construcție legală, starea de urgență.

În alte țări, legea marțială prevede anumite reguli specifice, precum interzicerea circulației după o anumită oră, iar puterea judecătorească este exercitată de tribunalele militare, numit curți marțiale. O altă generalitate a acestei legi este dreptul autorităților de a dispune lipsirea de libertate a indivizilor fără dreptul la judecată. Adică, anumiți indivizi pot fi arestați fără condamnare judecătorească.

Ucraina și legea marțială

Parlamentul va decide astăzi, 26 noiembrie, dacă legea marțială va fi aprobată în Ucraina. În urma încălcării reciproce a legilor maritime internaționale, Rusia și Ucraina au intrat într-un conflict deschis. Ucraina a pătruns cu două nave de război și un remorcher în jurul Insulei Crimeea, iar autoritățile ruse au încercat să oprească pătrunderea acestora prin Marea Neagră. În urma atacului au fost răniți doi marinari ucraineni, potrivit agenșiei de presă Reuters.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×