Stare de război în Ucraina! Poroşenko a impus legea marțială după atacul Rusiei

Eduard Nicolae Popa   
în Instant Articles
26/11/2018, 01:04
Stare de război în Ucraina! Poroşenko a impus legea marțială după atacul Rusiei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a luat prima decizie după ce marina militară din Rusia a capturat 3 nave de război ale Ucrainei. Poroșenko susține că gestul provocator al Federației Ruse este un act care încalcă dreptul internațional și nu are altă soluție decât să impună legea marțială pe o perioadă de 60 de zile, ceea ce înseamnă că statul vecin va intra oficial în stare de război.

De partea lui Poroșenko a stat întregul Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Cu toate acestea, pentru ca Ucraina să intre sub îndemnul legii marțiale, Parlamentul din țara vecină ar trebui să ratifice cerința liderului de la Kiev. Acum legislativul va trebui să se reunească în regim de urgență dacă va aproba sau nu cererea lui Poroșenko. De asemenea, președintele a dat asigurări că drepturile și libertățile cetățenilor nu vor fi îngrădite. Toată ședința CSAT-ului din Ucraina a fost transmisă în format live video de oficialii kieveni.

Ucraina intră în stare de război, după ce Rusia le-a capturat mai multe nave militare

Declarațiile președintelui ucrainean vin după ce marina rusă a capturat trei nave de război ale Ucrainei în Marea Azov. Navele veneau din portul Odessa din Marea Neagră și se îndreptau către Mariupol. Rușii acuză faptul că ambarcațiunile ar fi intrat pe apele teritoriale rusești. În schimb, Ucraina acuză că navele au fost atacate de către ruși:

„Vedetele blindate de artilerie Berdiansk şi Nikopol au fost lovite de tiruri ale duşmanului şi nu mai pot naviga. Remorcherul Iani Kapu a fost constrâns să se oprească”, se precizează într-un comunicat al Forţelor navale ucrainene. Până acum 2 marinari ucraineni au fost răniți, în timp ce alte câteva zeci sunt ținuți în custodia forțelor navale ruse.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×