Prognoză meteo ANM: atenționările meteorologilor pentru aceste zile

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
05/12/2018, 09:59
Prognoză meteo ANM: atenționările meteorologilor pentru aceste zile
Prognoza meteo pentru luna decembrie

Prognoza meteo pentru luna decembrie a fost emisă de către ANM. Meteorologii atenţionează asupra gamei variate de fenomene, precum ninsori, asociate cu intensificări ale vântului ce determină producerea viscolului, ceaţă persistentă şi lapoviţă şi ploaie.

Se vor înregistra şi valori pozitive ale temperaturii pe suprafeţe extinse în sudul şi vestul ţării şi în Dobrogea, după cum urmează: „Cele mai mari, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oravița, iar cele cuprinse între 0 și 2ºC caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile și câmpiile din vestul țării. Valori negative, -2 … 0ºC se regăsesc în Moldova, centrul Podișului Transilvaniei, Maramureș, Dealurile Subcarpatice precum și la altitudini mai joase din Carpații Occidentali. Temperatura scade la circa -4 … -2ºC în depresiunile din estul Transilvaniei.

UPDATE: Astăzi, 4 decembrie, meteorologii au anunțat de la ora 08:00 cod gaben de vreme severă până la ora 11:00 în județul Gorj. Acolo se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 dde m și izolat sub 50. De asemenea, aceeași situație va fi și în județul Covasna și județul Harghita. Aici experții meteo semnalează local depuneri de polei.

Prognoză meteo ANM

În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6ºC”, se arată în informarea ANM.

Precipitaţiile vor fi ridicate în vestul ţării, după cum anunţă ANM: „Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantități medii lunare mai ridicate în partea vestică a țării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană și mai scăzute, în medie cu 10 – 20 l/m2, în cea estică. Cele mai mici valori, sub 30 l/m2, caracterizează Podișurile Moldovei, Bârladului, Târnavelor precum și Depresiunea Brașovului și parțial Delta Dunării.

În estul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și mare parte din Podișul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 l/m2, iar pe măsură ce înaintăm spre vest cantitățile de precipitaţii cresc în medie la 40 – 50 l/m2 în vestul și centrul Câmpiei Române și în Câmpia de Vest și, la peste 50 l/m2, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali unde, pe areale restrânse, cantitățile depășesc chiar 75 l/m2″.

Temperaturile din prima săptămână a lunii decembrie
Temperaturile din prima săptămână a lunii decembrie

În săpătmâna 3 – 10 decembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, cu o abatere negativă mai pronunţată în sudul ţării. Temperaturile se vor situa în general în jurul mediilor climatologice ale săptămânii.

Variaţia temperaturilor

În săptămâna de Crăciun şi Revelion, temperaturile vor avea valori uşor mai ridicate decât cele specifice perioadei la nivelul întregii ţări, cu o abatere pozitivă uşor mai pronunţată în vestul şi nord-vestul teritoriului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×