Crăciun şi în spaţiu! Universul a împodobit bradul! Imagini senzaţionale!

Filon Stan   
în Galerie foto
26/12/2017, 11:26
Crăciun şi în spaţiu! Universul a împodobit bradul! Imagini senzaţionale! GALERIE FOTO

Telescopul spaţial Hubble a capturat o imagine ce arată ca un ornament de sărbători colorat în spaţiu. Este vorba de fapt despre NGC 6326, o nebuloasă planetară cu şuvoaie strălucitoare de gaze care sunt aprinse de o stea centrală care se apropie de sfârşitul vieţii.

Atunci când o stea îmbătrâneşte şi faza de gigant roşu a vieţii sale se apropie de sfârşit, ea începe să evacueze straturi de gaz de pe suprafaţa sa, lăsând în urmă o pitică albă caldă şi compactă. Uneori, această ejecţie are ca rezultat modele inteligente de simetrie ale gazului strălucitor, dar NGC 6326 este mult mai puţin structurată. Acest obiect astronomic se află în constelaţia Ara, sau Altarul, la aproximativ 11.000 de ani-lumină de Pământ, explică NASA care a publicat această imagine pe site-ul său la 22 decembrie.

Nebuloasă în formă de ornament de Crăciun surprinsă de telescopul Hubble 
   
Nebuloasele planetare reprezintă una dintre principalele căi prin care elementele mai grele decât hidrogenul şi heliul sunt dispersate în spaţiu după crearea lor în inimile stelelor. În cele din urmă, o parte din acest material ar putea forma noi stele şi planete.

Această imagine a fost creată din imagini captate de Wide Field Planetary Camera 2 a telescopului spaţial Hubble. Culorile vii albastre şi roşii provin din materiale care includ oxigenul ionizat şi hidrogenul care strălucesc sub acţiunea radiaţiei ultraviolete aprinse de la steaua centrală încă caldă. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×