Ne așteaptă ger cumplit și fenomene extreme! Explicațiile ANM

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/01/2019, 21:41
Ne așteaptă ger cumplit și fenomene extreme! Explicațiile ANM
Urmează ger cumplit și fenomene extreme. Explicații ANM

Chiar dacă mulți s-a săturat deja de iarnă, ea nu vrea să ne pace. De altfel, 2018 a fost al treilea cel mai fierbinte an din ultimul secol, temperatura medie fiind cu 1,6 grade Celsius mai mare comparativ cu media calculată pentru intervalul 1900-2018. Totodată, și luna aprilie a fost cea mai caldă din ultimii 120 de ani, toate din cauza încălzirii globale, ce este efect direct al poluării. În acest context, nu ne putem aștepta, pe termen lung, din spusele specialiștilor meteo, ca anotimpurile să se amestece și să trăim o succesiune de fenomene extreme.

Astfel de fenomene au avut loc în întreaga Europa Centrală, din Franța, Germania, Austria, nordul Italiei și până în Balcani, acolo unde zăpada a creat adevărate probleme. Astfel, meteorologii ne avertizează că urmează ninsori abundente, ger cumplit, urmat de o încălzire nefirească, continuând iarăși cu zăpadă.

Urmează ger cumplit și fenomene extreme! Explicații ANM: ” E o caracteristică a schimbării climei”

“Te poţi aştepta ca odată cu încălzirea globală în următoarele decenii iarna să nu mai fie cea pe care o cunoşteam noi şi să fie practic o succesiune de episoade calde şi reci, per total poţi să ai o iarnă caldă în medie, dar cu episoade limitate în timp foarte severe, şi lucrurile se pot aşeza cu totul altfel decât eram obişnuiţi. E o caracteristică a schimbării climei din păcate”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Ne așteaptă ger cumplit și fenomene extreme! Explicațiile ANM
Chiar dacă mulți s-a săturat deja de iarnă, ea nu vrea să ne pace

Din punct de vedere termic, anul precedent am avut 9 luni anormale, iar abaterile au oscilat între 3 și 4,7 grade. De altfel, luna aprilie a anului 2018 a fost cea mai caldă luna aprilie de când se pot face măsurători meteorologice la noi în țară. Totodată, s-au îmnulțit și fenomenele extreme cum ar fi: tornade, inundații, secetă, viscole și caniculă.

Ne așteaptă ger cumplit și fenomene extreme! Explicațiile ANM
”E o caracteristică a schimbării climei din păcate”

“Devine din ce în ce mai clar că schimbarea climatică nu înseamnă doar încălzire graduală şi nu înseamnă doar modificări în regimul mediu, ci se schimbă tiparele vremii. Se schimbă caracteristicile schimbului de căldură şi umiditate între componentele sistemului climatic”, a adăugat climatologul ANM.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×