Marcel Vela și Raed Arafat, declarație de presă. Se închid Mall-urile și dentiștii, accesul în afara locuinței e restricționat. Se închid BISERICILE, slujbele se fac ON-LINE. VIDEO

Traian Terzian    Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 19:27
Marcel Vela și Raed Arafat, declarație de presă. Se închid Mall-urile și dentiștii, accesul în afara locuinței e restricționat. Se închid BISERICILE, slujbele se fac ON-LINE. VIDEO
Ministrul de Interne, Marcel Vela, va face o declarație de presă la ora 19:00, împreună cu secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, va face o declarație de presă la ora 20:00, împreună cu secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.

VEZI DOCUMENTUL OFICIAL cu măsurile luate de Guvern azi


UPDATE, 21:30 / Bogdan Despescu: „În ultima săptămână, aproximativ 14.000 de angajați MAI au fost implicați zilnic în activități de monitorizare a persoanelor aflate în autoziolare și au însoțit convoaiele. Peste 8.000 au fost polițiști, 700 jandarmi și 500 pompieri. De asemenea, peste 4300 de colegi din poliția de frontieră acționează la capacitate sporită”.


UPDATE, 21:10 / Marcel Vela: „Vă mulțumim pentru așteptare. Suntem la a 6-a zi de când s-a decretat stare de urgență. Prin măsurile luate putem spune că ne-am atins principalul obiectiv. Nu avem răspândire comunitară extinsă în România. Am reușit, e meritul tuturor. Vreau să vă mulțumesc celor care faceți eforturi, să vă spun că sunt sigur că avem toți puterea de a continua această luptă până când vom câștiga.

Adăugăm un nou set de decizii importante. Am emis mai multe ordine. Ordinul privind operaționalizarea poliției locale, am lucrat împreună cu colegii de guvern pentru ordonanța de urgență pentru modificarea codului penal. Totodată, am emis ordinul pentru stabilirea măsurilor organizatorice, pentru impunerea respectării regulilor de carantinare.

În aceste momente trebuie să fim toți uniți, să luăm măsurile necesare pentru a limita răspândirea virusului, nu să ne gândim cum să ne îmbogățim. Garantez că toți factorii responsabili.

Vă prezint pe scurt, ordonanța militară numărul 2, privind măsuri referitoare la combaterea coronavirus.

Articolul 1. Se suspendă temporar activitatea în cabinete de medicină dentară. Sunt permise doar cele în regim de urgență, se aplică din 22 ora 22:00.

Articolul 2. Se suspendă vânzarea cu amănuntul în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. Termeni general, MALL-uri.

Articolul 3. Circulația persoanelor în afara locuinței se va efectua fără efectuarea unui grup de persoane. Grup de persoane înseamnă grup mai mare de 3 persoane, persoane care nu locuiesc împreună.

Articolul 4. În intervalul orar 6-22 se recomandă ca circulația persoanelor să se efectueze doar pentru următoarele motive: 

Deplasarea în interes profesional inclusiv între locuință și lucru, pentru asigurarea de bunuri pentru produsele necesare de bază. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată. Deplasarea pentru asistența persoanelor în vârstă, copilului sau decesul unui membru de familie.

Deplasarea pentru nevoile animalelor de companie sau pentru activități sportive de unul singur.

Articolul 5. Permiterea circulației doar în anumite condiții. În intervalul orar 22-06, circulația e permisă doar pentru motivele prevăzute la articolul 4. Persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau declarație pe proprie răspundere.

Alt articol important, referitor la tranzitul referitor la frontiere.

Articolul 6. Se interzice intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care tranzitează România prin culoare de tranzit cu înțelegere cu alte state. Așa cum românii au tranzitat Ungaria pe un culoar bine definit.

E permisă acelor oameni care sunt membri de familie ai cetățenilor români. Pentru firmele care au angajați străini la producție, există o excepție. 

A trebuit să luăm o decizie cu privire la mulți cetățeni la cei care nu respectă regulile pentru carantinare și izolare. Am spus din păcate să fie mai multă responsabilitate și implicare față de toți ceilalți concetățeni. Așadar: 

Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația în care acestea au fost plasate fără aprobare autorităților competente sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate direct în carantină sub pază.

Persoanele carantinate ca măsură de prevenire care părăsesc locația fără aprobarea autorităților competente sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Măsurile prezentate anterior nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală. Măsurile se aprobă imediat. După estimările noastre, de mâine.

Articolul 8. Autoritățile au obligația să identifice persoanele în vârstă peste 65 de ani fără susținători și să sprijine ajutor acestora. Evidențele se raportează săptămânal. Măsura se aplică imediat. 

Articolul 9. Ordonanța numărul 2 are și o parte în care upgradează, modifică ordonanța numărul 1 pentru mai multe clarificări. 

Așadar, ordonanța militară numărul 1 din 2020, se completează după cum urmează:

Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în Mass Media sau On-line. Se pot organiza botezuri, cununii, înmormântări, pot participa maximum 8 persoane. 

Alte excepții de la interdicția prevăzută, cel cu zona medicamentelor și materialelor sanitare, se stabilesc prin ordin de Ministru. Măsurile se aplică imediat.

Articolul 10. Sunt abilitate Poliția să dea amenzi pentru punctele de mai sus: Jandarmeria, Poliția locală, ANAF, ANPC și conducătorii administrațiilor publice locale.

 

 

Ultima ora! Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat, declarație de presă

Raed Arafat și Marcel Vela susțin o declarație comună de presa de la sediul M.A.I

Posted by Fanatik News on Saturday, March 21, 2020

 


UPDATE, 20:50 / Deja sunt aproape două ore de când cei de la MAI ar fi trebuit să ofere o declarație de presă.

UPDATE, 20:30 / Declarația de presă va avea loc în curând. Cel puțin teoretic.

UPDATE, 20:10 / Momentan, declarația de presă se lasă așteptată.


UPDATE, 18:53 Inițial, ora la care urmau să iasă cei trei era 19:00, însă a fost amânată pentru  20:00.

Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat, declarație de presă la ora 20:00

Declarația de presă pe care o vor face Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat de la ora 19:00 va avea loc la sediul MAI. Intervenția va fi transmisă de TVR și pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, vineri, că sunt analizate diferite propuneri pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus, ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică, iar documentul apărut public care prevede restricții severe de deplasare a populației este doar unul ”de lucru”.

În schimb, președintele Pro România, Victor Ponta, a spus că ordinul de izolare a populației la domiciliu ar trebui dat cât mai repede, însă oamenii trebuie să li se ofere garanția că nu li se vor tăia utilitățile la care nu au apucat să plătească facturile.

În Sectorul 2 s-au închis parcurile

De altfel, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, ia în considerare scenariul prin care bătrânii vor fi obligați să stea în casă, asemeni celor din Marea Britanie.

România se confruntă în aceste zile cu riscul transmiterii comunitare a coronavirus, ceea ce înseamnă acel moment în care boala se va răspândi la scară largă în rândul populației, fără ca doctorii să știe de unde a provenit. Horațiu Moldovan crede că epidemia din România riscă să fie scăpată de sub control, astfel că izolarea bătrânilor peste 70 de ani la domiciliu va fi necesară.

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 al capitalei a anunțat că a decis închiderea locurilor de joacă și a parcurilor, începând cu 21 martie. În schimb, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, nu a luat momentan măsura închiderii parcurilor, însă îi trimite pe oameni acasă cu ajutorul polițiștilor.

Oamenii par incapabili să stea în casă în aceste zile. În toate orașele din România sunt surprinși sute de oameni care fie ies la cumpărături, fie merg la picnic. În aceste condiții, autoritățile se pregătesc de ce e mai rău în momentul în care sărbătoarea Paștelui se apropie.

Ultimul bilanț al Grupului de Comunicare Strategică, care a fost anunțat sâmbătă, 21 martie 2020, la prânz, arăta că România are în acest moment 367 pacienți depistați pozitiv la coronavirus, dintre care 52 au fost declarați vindecați. 4.207 români se află în carantină, iar 55.198 sunt în izolare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×