Haos în Iași. Sute de bătrâni stau la coadă la piață, fără nicio măsură de protecție

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 15:51
Haos în Iași. Sute de bătrâni stau la coadă la piață, fără nicio măsură de protecție
Bătrânii stau la coadă cu sutele la Iași. Foro: Ziarul de Iași

Nu toate că numărul cazurilor de infectați cu coronavirus în România se apropie de 400, iar transmiterea comunitară pare tot mai probabilă, oamenii în vârstă nu respectă peste tot regulile de carantină sau de protecție.

Sute de oameni la coadă, fără protecție

În Iași, de exemplu, jurnaliștii de la Ziarul de Iași au surprins o coadă de sute de persoane, majoritatea bătrâni, care așteptau cuminți să intre la Piața Nicolina.

Autoritățile au limitat prin lege accesul a maximum 100 de persoane simultan în piață, astfel că restul bătrânilor așteaptă cuminți la coadă, ca pe vremea lui Ceaușescu.

Singura diferență, pandemia de coronavirus care riscă să-i îmbolnăvească grav în cel mai scurt timp. Chiar și așa, persoanele trecute de vârsta a 3-a par neinteresate de coronavirus și se înghesuiesc la coadă, fără măști, fără a ține o distanță minimă față de ceilalți oameni.

Poliția locală din Iași a venit la fața locului pentru a face ordine, însă fără succes.

Lumea nu ia în serios amenințarea coronavirus

România este doar una dintre țările unde oamenii nu iau în serios epidemia de coronavirus. De altfel, China a reușit să stopeze momentan epidemia doar prin măsuri extrem de dure, cu implicarea totală a armatei. În țările unde guvernul oferă simple „recomandări”, oamenii preferă să le ignore.

Așadar, gestul lui Emmanuel Macron de a închide forțat oamenii în casă a venit ca un răspuns proporținat la lipsa de interes a cetățenilor pentru o criză reală.

La fel au procedat și cei din Marea Britanie cu bătrânii peste 70 de ani, model care ar putea fi implementat și în România, conform Secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

„Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS”, a recunoscut Moldovan la Digi 24.

  • 367 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în România în prezent
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×