România e pregătită să izoleze bătrânii la domiciliu. Horațiu Moldovan: „Ne punem această problemă”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 14:46
România e pregătită să izoleze bătrânii la domiciliu. Horațiu Moldovan: „Ne punem această problemă”
Pensionarii ar putea fi izolați la domiciliu de către Guvern

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan ia în considerare scenariul prin care bătrânii vor fi obligați să stea în casă, asemeni celor din Marea Britanie.

România se confruntă în aceste zile cu riscul transmiterii comunitare a coronavirus, astfel că bătrânii ar putea fi izolați obligatoriu la domiciliu.

Transmiterea comunitară, scenariu de evitat

Transmiterea comunitară înseamnă transmiterea susținută a coronavirus cu un număr mare de cazuri într-o perioadă relativ redusă de timp, care afectează anumite grupuri sau comunități și este provocată de anumiți transmițători ai bolii, pe care fie nu reușim să-i identificăm, fie îi identificăm foarte târziu.

Pe scurt, transmiterea comunitară e acel moment în care boala se va răspândi la scară largă în rândul populației, fără ca doctorii să știe de unde a provenit.

Horațiu Moldovan crede că epidemia din România riscă să fie scăpată de sub control, astfel că izolarea bătrânilor peste 70 de ani la domiciliu va fi necesară.

„Dacă creșterile de 15 – 20 cazuri s-au menținut constante până acum, o creștere de 60 de cazuri arată o tendință de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur. Să sperăm că această situație nu va fi extrem de dinamică.

Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați.

Este evident că populația cea mai expusă la risc e populația în vârstă. Conform datelor avute de noi și care concordă cu cele de la OMS, care se referă la persoanele de peste 70 de ani, aceste persoane au un grad ridicat de mortalitate. Este imperios necesar să limităm contactul și posibilitatea de a se infecta această categorie de pacienți.

Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS”, a declarat Moldovan la Digi 24.

Marea Britanie a ales izolarea pentru 4 luni

Marea Britanie a anunțat deja că persoanele în vârstă vor fi nevoite să stea închise în casă timp de 4 luni de zile. În primă fază, bătrânii vor primi consiliere timp de 20 de zile, după care populația de peste 70 de ani va intra în carantină forțată timp de 120 de zile.

  • 367 de cazuri de coronavirus au fost identificate în România
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×