Victor Ponta: ”Ordinul de izolare la domiciliu a populației trebuie dat cât mai repede”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 18:46
Victor Ponta: ”Ordinul de izolare la domiciliu a populației trebuie dat cât mai repede”
Victor Ponta *foto: hepta.ro

Președintele Pro România, Victor Ponta, a spus că ordinul de izolare a populației la domiciliu ar trebui dat cât mai repede, însă oamenii trebuie să li se ofere garanția că nu li se vor tăia utilitățile la care nu au apucat să plătească facturile, informează Agerpres.

Decizii clare de la Guvern

”Eu sunt de acord şi sprijin şi cred că e bine să se dea acel ordin cât mai repede. Cred că este bine şi este normal să stăm acasă în această perioadă, dar, oricum suntem stresaţi, speriaţi (…) trebuie să ştiu că, prin lege, prin ordonanţă de urgenţă, nu-mi taie nimeni lumina şi gazele, nu-mi ia nimeni casa şi maşina – banca, nu trebuie să plătesc penalităţi la ANAF pentru taxe. Aceste lucruri trebuie făcute înainte de a se da decizia de izolare, pentru că altfel fugim din casă să plătim ratele, facturile, taxele şi impozitele”, a spus Victor Ponta într-un mesaj video postat pe Facebook.

El a cerut Guvernul să anunțe clar de când se va da ordinul de izolare și pentru ce interval de timp.

”Trebuie să discutăm despre când se va da pentru că se va da. Este un ordin identic cu ceea ce se aplică în Italia de câteva săptămâni şi în Franţa de o săptămână. Eu cred că trebuie să ajungem acolo. Trebuie să-i ajutăm pe aceşti oameni extraordinari care muncesc în spitale şi încearcă să oprească epidemia. (…) Nu putem să-i ajutăm decât aplicând acele reguli draconice”, a precizat Victor Ponta.

El a solicitat emiterea unei ordonanțe de urgență în care să fie stipulat clar termenul în interiorul căruia populației nu se i se vor putea tăia utilitățile, nu va fi executată silit de ANAF pentru neplata datoriilor, iar băncile nu vor putea să ia înapoi casele sau mașinile pentru neplata ratelor.

Dacă stăm toţi acasă, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul trebuie să anunţe că cei care produc alimente, energie, internet, personalul medical sunt sprijiniţi şi ajutaţi fiscal. Nu suntem în perioadă normală, suntem în perioadă de criză”, crede liderul Pro România.

În plus ar trebui clarificată și procedura prin care va fi permisă ieșirea din locuințe a oamenilor. ”Cum facem când ieşim din casă? Am auzit că trebuie să printăm o declaraţie şi nu toată lumea din ţară are acasă un copiator sau un aparat de printat. O scriem de mână? Cui o arătăm? Poliţistului, jandarmului? Trebuie făcută o procedură clară şi dură”, crede Ponta

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, vineri, că sunt analizate diferite propuneri pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus, ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică, iar documentul apărut public care prevede restricții severe de deplasare a populației este doar unul ”de lucru”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×