Efectul coronavirus: China începe să distrugă bani, oamenii jefuiesc magazinele, iar bilanțul deceselor este în continuă creștere. Amploarea epidemiei era cunoscută cu mult timp înainte să fie alertată populația

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
17/02/2020, 14:57
Efectul coronavirus: China începe să distrugă bani, oamenii jefuiesc magazinele, iar bilanțul deceselor este în continuă creștere. Amploarea epidemiei era cunoscută cu mult timp înainte să fie alertată populația
Efectul coronavirus: China începe să distrugă bani, oamenii jefuiesc magazinele, iar bilanțul deceselor este în continuă creștere, în timp ce Xi Jinping știa de epidemie cu mult timp înainte să fie alertată populația. Sursa foto: Hepta

Epidemia de coronavirus a dus la un adevărat efect de domino, iar efectele răspândirii noului tip de agent patogen la nivel mondial sunt dintre cele mai diverse. FANATIK vă prezintă efectul coronavirus la nivel mondial.

Efectul noului coronavirus la nivel mondial

În timp ce bilanțul deceselor din China cauzate de coronavirus a ajuns la 1.775, numărul persoanelor infectate crește pe zi ce trece.

Ultima măsurătoare făcută duminică de statul asiatic arată că peste 71.000 de persoane sunt purtătoare ale virusului apărut pentru prima dată în Wuhan.

Astfel, duminică au fost înregistrate alte 105 decese în China din cauza noului coronavirus, informează Comisia Naţională de Sănătate, dintre care aproximativ 100 au fost înregistrate  doar în provincia Hubei, epicentrul epidemiei.

Autoritățile chineze mai transmit și faptul că 10.844 de pacienți au fost tratați și vindecați, chiar dacă numărul persoanelor infectate rămâne destul de mare, respectiv 70.548 doar la nivelul Chinei.

În tot acest timp, noile spitale construite la Wuhan sunt aproape goale.Ce spune acest lucru despre sistemul secretos al Beijingului

Efectul coronavirus se simte și în plan extern, astfel că Statele Unite a decis să evacueze cetățenii americani aflați pe nava de croazieră Diamond Princess, chiar dacă ambarcațiunea se află în carantină de câteva săptămâni. De altfel, și alte state au anunțat că vor face același lucru.

SUA a evacuat pasagerii americani de pe Diamond Princess, chiar dacă 14 cetățeni sunt infectați

Așadar, cei peste 300 de pasageri americani au fost evacuați de pe nava aflată în carantină, iar cel puțin 14 dintre ei sunt purtători de coronavirus.

Departamentul de Stat din SUA a precizat însă că pasagerii infectați au fost izolați de ceilalți pe perioada transportului către Statele Unite.

„Oricine prezintă simptome va fi transferat în zona de izolare specializată, pentru tratament”, transmite Departamentul de Stat, potrivit Agerpres.

Pe nava Diamond Princess a fost confirmat și primul român infectat cu noul coronavirus, iar MAE a făcut precizări legate de stare se sănătate a acestuia

Și Banca Centrală din China reacționează la efectul coronavirus și recurge la măsuri drastice pentru limitarea răspândirii virusului, astfel că a decis să distrugă banii strânși din spitalele, autobuzele sau pieţele din zonele puternic afectate de virusul COVID-19.

Cu toate acestea, anumiți analiști sunt sceptici că măsura ar avea vreun efect pozitiv.

„Va fi dificil pentru o asemenea măsură să fie efectivă complet”, a declarat un reprezentant al unei mari bănci din Guangzhou, pentru publicaţia financiară Caixin, scrie Mediafax.

Banca Centrală a ținut însă să precizeze că distrugerea banilor nu va afecta în niciun fel sistemul financiar. De altfel, băncile centrale distrug frecvent bancnote și monede vechi deteriorate, fiind înlocuite cu altele noi.

 Banca centrală din China a anunțat și că va începe să spele banii, la propriu

Epidemia de coronavirus a dat naștere, după cum era de așteptat, și la acțiuni extreme din partea populației din China, speriată de rapiditatea cu care s-a răspândit virusul.

Drept urmare, locuitorii din Hong Kong au golit rafturile magazinelor, iar oamenii au țintit în special produsele de curățenie, alimente și hârtie igienică.

Mai mult, trei hoți cau furat 50 de pachete de hârtie igienică dintr-un camion cu marfă aflat lângă un supermarket din Mong Kok. Indivizii erau înarmați cu cuțite, a informat poliția locală.

“Un bărbat care livra marfă a fost ameninţat cu cuţitele de trei bărbaţi care au luat din camion hârtie igienică în valoare de peste 1.000 de dolari din Hong Kong”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, informează News.ro.

Kim Jong Un, prima apariție în public după aproape o lună! Liderul nord-coreean s-ar fi ascuns de teama coronavirus

Efectul coronavirus se face resimțit și în afara granițelor Chinei. Organizatorii maratonului din Tokio au anunțat că alergătorii amatori nu pot participa la competiția ce va avea loc pe 1 martie, anunță Tokyo Shinbun.

Mai mult, s-a decis anularea primirii publicului în grădinile Palatului de pe data de 23 februarie, cu ocazia aniversării noului impărat japonez, a anunțat Casa imperială. Decizia vine pe fondul temerilor declanșate de propagarea noului tip de coronavirus.

„În contextul actual, am decis să anulăm primirea marelui public la Palat pentru aniversarea Majestăţii Sale”, a anunțat Agenţia Casei imperiale.

„Apariţia Majestăţii Sale dimineaţă, precum şi semnătura în Cartea de Aur de către public vor fi de asemenea anulate”, a mai precizat agenţia.

În plus, ministrul japonez al sănătății, Katsunobu Kato, a anunțat că țara a intrat într-o nouă etapă a infecției virale, în timp ce zilnic apar noi cazuri de persoane infectate nu noul coronavirus, chiar dacă acestea nu au vizitat Chin și nici nu se pare că ar fi intrat în contact cu persoane din această țară.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×