Câți bani primești, de fapt, pe lună dacă ești trimis în șomaj tehnic. Indemnizația este mai mică decât salariu de bază

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 08:20
Câți bani primești, de fapt, pe lună dacă ești trimis în șomaj tehnic. Indemnizația este mai mică decât salariu de bază
Pandemia de coronavirus care s-a abătut și asupra României a dus la închiderea mai multor unități de lucru, iar angajații au fost trimis în șomaj tehnic urmând să primească o sumă de bani lunat de la angajator până la încheierea crizei și la reluarea lucrului

Pandemia de coronavirus care s-a abătut și asupra României a dus la închiderea mai multor unități de lucru, iar angajații au fost trimiși în șomaj tehnic urmând să primească o sumă de bani lunar de la angajator până la încheierea crizei și la reluarea lucrului.

Câți bani primești, de fapt, pe lună dacă ești trimis în șomaj tehnic

Potrivit articolului 53 din actul normativ, în perioada în care angajatorul își întrerupe temporar activitatea, salariații trebuie să primească o indemnizație de șomaj tehnic de 75% din salariul lor de bază. Astfel, persoanele intrate în șomaj tehnic vor încasa treisferturi din banii pe care îi câștigau într-o lună în care mergeau la lucru.

Conform site-ului avocatnet.ro, această indemnizație de șomaj tehnic este suportată integral de către angajatori, din fondul de salarii. Deoarece se vorbește de un nivel minimal, angajatorii pot decide, dacă-și permit, să acorde indemnizații chiar mai mari de 75%.

Întreruperea temporară a activității este una dintre variantele pe care le au angajatorii dacă au probleme din motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Această opțiune este luată în calcul tot mai des, în această perioadă, din cauza răspândirii coronavirusului.

Guvernul sare în ajutorul angajatorilor

În perioada de întrerupere, contractele individuale de muncă ale salariaților sunt suspendate din inițiativa firmelor, conform articolului 52 din Codul muncii. Astfel, aceștia nu muncesc și nu pot primi salariul obișnuit, dar primesc acea indemnizație de șomaj tehnic.

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile în care va încerca să gestioneze mediul privat, pe timpul crizei de coronavirus. Șeful Guvernului a explicat și faptul că statul se va implica să ajute companiile pentru a putea plăti indemnizațiile celor intrați în șomaj tehnic.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că există posibilitatea ca 500.000 sau chiar 1.000.000 de oameni să fie trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. El a estimat că vârful șomajului tehnic se va înregistra în aprilie urmând ca situația să-și revină treptat, până în luna iulie.

Uzina Ford de la Craiova a decis să își trimită angajații în șomaj tehnic. Măsura va intra în vigoare pe data de 19 martie și va dura până pe data de 5 aprilie. În această perioadă de șomaj tehnic, angajații Ford vor primi 78% din salariul normal.

Contractele de muncă a sute de persoane, care lucrau pentru firma de turism G2 Travel cu sediul în Hong Kong, au fost suspendate, vineri, cu puţin timp înainte ca angajaţii să-şi termine ziua de muncă. Firma de turism a luat măsura concedierii angajaţilor în contextul epidemiei de coronavirus, respectiv a scăderii numărului vânzărilor de pachete turistice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×