Ministrul Cîțu estimează că până la un milion de oameni ar putea fi trimiși în șomaj tehnic

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 07:55
Ministrul Cîțu estimează că până la un milion de oameni ar putea fi trimiși în șomaj tehnic
Florin Cîțu/ Sursa foto: Hepta

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că există posibilitatea ca 500.000 sau  chiar 1.000.000 de oameni  să fie trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus. Ministrul a precizat, la Digi24, că Guvernul va anunța un pachet de măsuri care să sprijine companiile cu probleme.

Scutiri de impozite

Florin  Cîțu a estimat că vârful șomajului tehnic se va înregistra în aprilie urmând ca situația să-și revină treptat, până în luna iulie. Guvernul intenționează să sprijine mediul de afaceri ca să nu-și trimită angajații în  șomaj tehnic.

Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule – chiar pentru 500.000 – un milion de oameni care să intre (în șomaj tehnic) – dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă – , dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”, a spus Florin Cîțu.

Acesta a precizat că un anunț legat de măsurile de sprijin din partea Guvernului va fi făcut miercuri, pachetul putând ajunge la circa 2% din PIB.

„O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a declarat Florin Cîțu.

Creditare pentru companii

Referindu-se la trimiterea în șomaj tehnic a angajaților de la fabrica Ford din Craiova, Cîțu a precizat că ar putea interveni și statul cu un ajutor pentru angajați. Alte companii vor fi creditate de către stat.

Avem linii de credit pentru companii. Poate dacă pot să se reorienteze rapid către un alt domeniu, folosim aceste linii de credit, de garanții, de fapt, pentru linii de credit, ca să poată să se retehnologizeze. Este un caz, de exemplu, în România, o companie, care a achiziționat un utilaj prin care va face măști și în perioada următoare vom produce măști în România. Este o companie privată pe care o vom ajuta în perioada următoare tot cu linie de credit”, a mai spus ministrul.

Florin Cîțu  a spus că proiecția pe care lucrează Guvernul este ca această criză să dureze circa șase luni

„Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a conchis ministrul Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×