Florin Cîțu pregătește noi măsuri în contextul epidemiei de coronavirus! Vești bune pentru români: plata ratelor la bănci ar putea fi amânată

Florin Cîțu pregătește noi măsuri în contextul epidemiei de coronavirus! Vești bune pentru români: plata ratelor la bănci ar putea fi amânată
Florin Cîțu pregătește noi măsuri fiscale, printre care și amânarea plății ratelor bancare. Sursa foto: hepta.ro

Odată cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a decreta stare de urgență în vederea stopării răspândirii coronavirusului pe teritoriul țării, românii vor avea obligația de a respecta o nouă serie de măsuri drastice. În același timp, însă, autoritățile trebuie să acorde anumite facilități, pentru ca cetățenii să nu fie afectați de această situație dificilă.

 Florin Cîțu anunță măsuri importante în contextul epidemiei de coronavirus

Prin urmare, Guvernul Orban 3, proaspăt învestit în urma votului din plenul Parlamentului, ia în calcul implementarea unor măsuri fiscale menite să sprijine atât persoanele fizice, cât și mediul de afaceri. Concret, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, un număr semnificativ de cetățeni români ar putea scăpa de achitarea ratelor bancare pentru următoarele luni, în vreme ce companiile ar urma să beneficieze de amânarea plății contribuțiilor și impozitelor.

În plus, popririle ar putea fi la rândul lor suspendate pentru o anumită perioadă de timp, până când țara noastră va ieși de sub amenințarea agentului patogen denumit științific COVID-19. Cât despre supermarketuri, ale căror rafturi au fost golite în ultimele zile de oamenii aflați în căutarea proviziilor, ministrul oferă asigurări că acestea au suficiente stocuri de produse pentru a face față cererii uriașe.

Ce măsuri fiscale pregătește Florin Cîțu după decretarea stării de urgență

Avem măsurile elaborate și le vom aprobă în ședințele de Guvern de săptămâna viitoare. Sunt măsuri în corelare și coordonare cu sistemul privat și bancar, dar și măsuri care au la baza finanțare de la Comisia Europeană. E nevoie de un pachet semnificativ care să fie de cel puțin 1% din PIB.

Suntem pregătiți de orice scenariu pentru a menține creșterea economică, a locurilor de muncă și a puterii de cumpărare a românilor. O să ajutăm companiile să treacă peste această perioada de 2-3 luni de zile. Vom amână o perioada plata unor datorii către buget, cum ar fi contribuții, impozite locale.

Am făcut, de asemenea, solicitare la ANAF, să terminăm cu popririle pe persoană fizică și companii. Am vorbit cu supermarketurile și m-am asigurat că există stocuri de produse. Ni se spune că nu sunt probleme. Avem pachete pentru IMM-uri, le vom anunță săptămâna viitoare.

Am vorbit vineri cu sistemul bancar, am avut discuții informale. Am cerut să găsească soluții pentru amânarea ratelor timp de 2-3 luni de zile. Sunt convins că va fi luată și această măsură. Nu știu detalii, dar sper să fie întinsă pentru cât mai multe persoane.

Se va face un program flexibil care să poată fi evaluat și revăzut. Este bine că sistemul bancar răspunde pozitiv la ce am vorbit vineri și vom veni cu măsuri. România nu are probleme financiare în momentul de față”, a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, la Digi 24.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×