Premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile în care va încerca să gestioneze mediul privat, pe timpul crizei de coronavirus. Orban a explicat și în ce constă șomajul tehnic, adică asigurarea a cel puțin 75% din salariul celor care nu au ce lucra în această perioadă.
Ludovic Orban, despre gestionarea economiei din cauza crizei de coronavirus
Premierul României a vorbit astăzi, înaintea ședinței Guvernului României, despre măsurile economice de care are nevoie:
„Sunt industrii întregi care se află într-o situație critică. Am văzut inclusiv în domenii economice în care ne așteptam mai puțin am văzut decizii care au fost luate și care vor avea un impact negativ. Am adoptat un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate. Va trebui să vedem ce se va întâmpla în economia românească și nu numai.”
Premierul a vorbit și despre șomajul tehnic:
„Sunt măsuri pe care va trebui să le găsim pentru ceea ce înseamnă șomajul tehnic. Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important: companiile care sunt afectate sunt cele care își desfășurau foarte bine activitatea.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Aceste companii, după ce trecem de vârful epidemiei, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-a format din timp. O dată ce angajații sunt trecuți în șomaj tehnic, capacitatea companiilor de a reveni la normal depinde în mare măsură de a ține acești angajați într-o formă de susținere în care statul este implicat”.
Ludovic Orban: „În mod clar va trebui să injectăm bani în economie”
Șeful Executivului a vorbit și despre strategia economică pe care o va aborda în contextul crizei economice:
„Vom lua măsuri în ceea ce privește capitalul de lucru. Noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice care pot continua în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru și resursele financiare necesare pentru a susține aceste companii.
În mod clar va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creștem investițiile, alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri pentru dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a da un răspuns potrivit diverselor cereri care există pe piața actuală”.