Alertă de securitate la Strasbourg, în urma unui atac deosebit de grav, survenit în seara zilei de marți, de 11 decembrie! Oficialii spun că există cel puțin un mort și trei răniți în urma evenimentului nefericit de la cel mai vechi târg de Crăciun din lume. Din păcate, s-au înregistrat focuri de armă care au speriat teribil cetățenii veniți să viziteze unul dintre cele mai frumoase evenimente din perioada sărbătorilor de iarnă.
UPDATE ora 23.00: Eurodeputatul Cristian Preda a povestit că a asistat la evenimentele nefericite de la Strasbourg: „Sunt în momentul acesta la Parlament. Am fost informați în reuniunea pe care o aveam acum o oră, trei sferturi de oră, că s-au petrecut incidente cum ați pomenit, împușcături în centrul orașului. Am încercat să plec pentru că aveam întâlnire cu Maia Sandu și Andrei Năstase, undeva în centrul orașulu. N-am putut să plec pentru că suntem sub consemnul poliției. Maia Sandu și Andrei Năstase sunt ok. Am luat legătura telefonic cu ei. Sunt în centru și mi-au zis că au văzut desfășurarea poliției și chiar o parte dintre răniții care sunt în centru. Înțeleg că sunt 7 răniți confirmați, dar operațiunea e în curs. Tot ce ni s-a spus e că poliția încearcă să prindă făptuitorul sau făptuitorii. Nu e deocamdată clar. Suntem în așteptarea informațiilor. Deocamdată se vorbește despre o operațiune a poliției. Nu știm dacă există elemente pentru a descrie ce s-a întâmplat ca un atac terorist.”, a relatat el pentru Digi 24. La sediul Parlamentului European din Strasbourg, în aceste zile are loc o sesiune plenară. Întregul perimetru este blocat, la această oră, de forțele de securitate.
Potrivit jurnaliștilor francezi, oamenii care vizitau târgul s-au pus la pământ imediat ce au început să se audă focurile de armă. La scurt timp, autoritățile au intervenit și au evacuat centrul orașului francez.
https://www.facebook.com/StirileProTV/videos/905408813183407/
Atac la Strasbourg, la Târgul de Crăciun. Un om a murit
Situația este încă volatilă, evenimentul este în desfășurare, iar atacatorul nu este de găsit! Târgul de Crăciun se află în Place Kléber și s-a deschis pe data de 25 noiembrie, urmând să fie deschis până pe 6 ianuarie. Nu este prima dată când se înregistrează astfel de evenimente nefericite la târgurile de acest gen.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Potrivit BBC, un bilanț preliminar ar arăta pe lângă persoana decedată, încă 6 răniți, dar datele sunt relative, până la prinderea atacatorului sau securizarea zonei. Ministerul de Interne francez a reacționat acceptând că s-a creat un atac de securitate deosebit de grav, iar autoritățile acționează potrivit situației de la fața locului. Până la momentul transmiterii acestei știri, atacatorul încă nu a fost prins.
https://twitter.com/i/status/1072579013032456192
Târgul de Crăciun de la Strasbourg, cel mai vechi din lume
Stasbourg este cunoscut și drept „Capitala Crăciunului”, având în vedere că orașul francez găzduiește cel mai vechi târg de Crăciun din lume. Piața de Crăciun, cum mai este cunoscut evenimentul, s-a organizat pentru prima dată în anul 1570, sub denumirea de Christkindelsmärik, ceea ce înseamnă ”Piața copilului Iisus”.
Acest târg a înlocuit acum mai bine de 400 de ani un alt eveniment important: Târgul de Moș Nicolae. Actul face parte dintr-un curent care viza lupta contra tradițiilor catolice extravagante care închinau orice eveniment sfinților. Practic, astăzi, Târgul de Crăciun de la Strasbourg este alcătuit din mai multe ”piețe”, pregătite în așa fel încât pot satisface până și pe cel mai critic vizitator sau turist.
Strasbourg, sediul Parlamentului European și al Consiliului Europei
Strasbourg este unul dintre cele mai importante orașe franceze, dar și europene. Dacă în 1940, orașul a fost din nou anexat Germaniei, în perioada postbelică a revenit sub jurisdicția Franței. După cele două războaie mondiale, Strasbourg a devenit inima Europei, aici stabilindu-se un sediu pentru cele mai importante instituții ale construcției europene, menită să mențină pacea în lume.
Astăzi, în Strasbourg se regăsesc sediile instituțiilor:
- Consiliul Europei
- Parlamentul European
- Comisia Europeană a Drepturilor Omului
- Curtea Europeană a Drepturilor Omului
- Comisia Centrală a Navigației pe Rin
- Fundația Europeană pentru Știință
- Institutul Internațional pentru Drepturile Omului