Bradul împodobit cu globuri strălucitoare, beteală și ghirlande de beculețe luminează casele și sufletele creștinilor în sfânta zi a nașterii lui Iisus Hristos. Bradul se „îmbracă”, tradițional, pe 24 decembrie, în seara de Ajun, pentru a întâmpina Crăciunul înconjurat de colindele care anunță venirea pe lume a Mântuitorului și mângâie sufletele credincioșilor. Nu mai vorbim de rolul bradului în venirea lui Moș Crăciun!
Așadar bradul este una dintre bucuriile Crăciunului și, totodată o… problemă a perioadei dinaintea marii sărbători! Pe care bunicii noștri n-o aveau! Pentru că ei știau de unde iau bradul: din piață sau direct din pădure. În niciun caz de la… magazin, ce să mai vorbim de mall. Brazii se tăiau, se împodobeau, se desfăceau după Anul Nou, se uscau și erau puși pe foc. Pentru că erau naturali. Pentru că nu aveau concurență artificială. Nu se inventaseră brazii de plastic.
Brad natural sau brad artificial? Ce aleg românii să împodobească de Crăciun
Acum mai avem o problemă pe lângă toate celelalte legate de traiul zilnic: în Ajun de Crăciun împodobim un brad natural sau unul artificial? Voi, cei care citiți aceste rânduri, ce alegeți? Naturalul sau plasticul? Fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Bradul natural
Avantaje
- Mirosul de cetină în casă, care creează atmosfera de sărbătoare specifică Crăciunului, imposibil de „reprodus” artificial, oricare ar fi spray-ul folosit.
- Este biodegradabil, poate fi „reciclat”, refolosit pentru foc, sub formă de rumeguş, ca strat protector pentru plante, îngrăşământ natural, dacă e lăsat să se descompună, substanţele organice din el se întorc în pământ şi ajută la creşterea altor plante, care, la rândul lor, vor consuma dioxid de carbon şi vor produce oxigen.
- Este o resursă naturală regenerabilă.
- Pot fi replantați, în cazul celor din ghivece.
Dezavantaje
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
- Trebuie cumpărat an de an, ceea ce presupune mai mult efort cu transportul.
- Montatul este mai anevoios, tulpina sa trebuind să fie „sculptată” vârtos ca să intre în suportul care se „încăpățânează” să rămână în fiecare an mai mic decât avem nevoie.
- În casă, la căldură, se usucă destul de repede, crengile i se lasă, acele îi cad, face mizerie.
- Dacă nu ar fi tăiat, atâta vreme cât „trăiește”, absoarbe dioxid de carbon din atmosferă şi produce oxigen, cu efecte benefice care nu mai trebuiesc explicate.
- Odată ce este tăiat, eliberează înapoi în atmosferă dioxidul de carbon, pe măsura ce se descompune sau dacă este pus pe foc.
Bradul artificial
Avantaje
- Simplu de montat, este la îndemână, în casă, vă scutește de drumul anual pentru a cumpăra, după alt timp „pierdut” cu alegerea, unul natural din piață.
- Odată cumpărat, „taie” cheltuiala de pe lista cumpărăturilor de Crăciun. În acest an, de exemplu, un brad artificial costă de la 50 de lei (cel mai… măturică!) la 350 de lei (unul de 2 metri, de calitate, care arată foarte… natural!). Un brad natural pornește de la 45 de lei și urcă, odată cu înălțimea, până la 1.000 de lei pentru cei de peste 5 metri, unul potrivit pentru un apartament (de 1,80 până la 2 metri fiind cam 80-100 de lei). Faceți dumneavoastră socoteala în câți ani se „amortizează” investiția într-un brad artificial.
- Nu se usucă și nu face mizerie în casă în momentul în care este „dezbrăcat” de podoabe.
- Este compact şi poate fi împachetat mult mai uşor decât cel natural după ce trec Sărbătorile de Iarnă. Se strânge uşor şi poate fi lesne depozitat pentru că nu ocupă mult loc şi ne putem bucura de el şi anul următor.
- Ne dă sentimentul că suntem „ecologiști” și contribuim, cât de cât la conservarea fondului forestier dacă folosim brazi artificiali și nu se mai taie brazii naturali.
Dezavantaje
- Este confecționat, în general, din policlorură de vinil (PVC), un material plastic obţinut din petrol, care îmbătrâneşte, se degradează și vă obligă să-l aruncați la gunoi mult mai repede decât „proclamă” comercianții dornici să-și vândă marfa.
- Nu este biodegradabili şi nici nu avem proceduri de reciclare sistematică, așa încât poluează grav mediul înconjurător după ce sunt aruncați.
- Majoritatea brazilor artificiali sunt aduşi la noi din China, iar substanţele chimice folosite la fabricarea lor (de exemplu plumbul folosit la stabilizarea PVC-ului) ne pot pune în pericol sănătatea.
- Fabricarea lor implică un mare consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice.
Românii iubesc mai mult bradul natural decât pe cel artificial
În afara aspectelor reliefate mai sus, este bine să știți câteva cifre pentru a vă decide în cunoștință de cauză și cât mai responsabil ce împodobiți de Crăciun, un brad natural sau un brad artificial. Anual, în țara noastră se taie între 65.000 și 70.000 de brazi pentru Sărbătorile de Iarnă. Statisticile arată că românii tind să fie mai tradiționaliști decât ecologiști și preferă bradul natural în „lupta” cu bradul artificial. În București, de exemplu, doar 4 din 10 brazi de Crăciun sunt artificiali, pe când în Brașov raportul este de 3 din 10, normal mai mic având în vedere așezarea geografică. Cu speranța că v-am fost de folos, vă anunțăm oficial că mai aveți două săptămâni cel mult să vă decideți ce împodobiți de Crăciun!
-
50-56 de milioane de brazi se taie anual în Europa în perioada premergătoare Crăciunului
-
33-36 de milioane de brazi sunt sacrificați în aceeași perioadă în SUA
-
65.000-70.000 de brazi sunt tăiați anual pentru Crăciun în România
-
85 % dintre brazii artificiali, brazii de plastic care se comercializează în România sunt „Made in China”
-
60 % mai puțin impact asupra climei are un brad natural tăiat decât un brad artificial refolosit 6 ani la rând