Banița este o plăcintă cu brânză și cu origini sârbești, pe care o fac Dumnezeiește de bine… bulgarii din România! Mai exact bulgarii din cartierul „Matei Voievod” din Târgoviște, sau cei din satul Băleni Sârbi al comunei Băleni, 22 km sud-est de Târgoviște. 57 de familii de bulgari au venit la Târgoviște după războiul ruso-turc, încheiat prin pacea de la Adrianopol (1829), în timp ce alte 102 familii de aceeași etnie au întemeiat tot în aceea perioadă satul Băleni Sârbi.
În afară de mâncărurile tradiționale, bulgarii din Târgoviște gătesc o plăcintă cu brânză „preluată” din bucătăria sârbească, numită Banița, a cărei rețetă a fost transmisă din generație în generație și care este desertul de bază la nunțile lor. Nu este greu de preparat, este delicioasă și uiți de orice dietă după ce o guști!
Banița, plăcinta sârbească făcută de… bulgari! Uiți de orice dietă după ce guști!
„Eu m-am născut cu plăcinta sârbească pe masă. Reţeta s-a transmis din generaţie în generaţie. Bunica, dacă trăia, avea 107 ani acum. De la ea am învăţat cum să gătesc Banița. Este o perioadă când noi mâncăm musai această plăcintă. În săptămâna de lasata secului de brânză, înainte de Postul Paştelui. În mai toate casele se găseşte acestă plăcintă atunci”, spune Steluţa Nicula, din comunitatea de bulgari din Târgovişte, conform adevarul.ro.
Ingrediente pentru plăcinta sârbească Banița
- 0,5 kg făină
- 1 kg brânză (sau mai mlt, după gust)
- 12 ouă
- 500 gr zahăr
- 1 pliculeţ praf de copt:
- 4 pliculeţe zahăr vanilat
- 1 lămâie rasă
- 250 ml lapte (1 cană obișnuită)
- 50 ml ulei (1 ceșcuță)
- 100 gr stafide
- sare
Mod de preparare a plăcintei sârbești Banița
- „Pentru foi folosiți făina, un praf de sare, ulei și o cană cu apă rece. Frământați coca aproximativ o jumătate de oră pentru a fi elastică. Nu separați ouăle, amestecați-le cu laptele, puneți zahărul vanilat şi apoi răzuiți nişte coaja de lămâie. Nu puneți mai mult de un kilogram şi trei sute de grame, nici sărată şi nici dulce. Dacă este mai moale, fărâmițați-o în mână, dacă e mai închegat dați-o pe răzătoare. Faceți din cocă şase foi şi lucrați-le pe fiecare în parte. Prima foaie trebuie să fie mai mare şi să acopere celelalte foi cu vreo trei, patru centimetri. Pe fiecare în parte puneți brânza mărunţită bine, stafidele şi ouăle bătute cu laptele. Puneți plăcinta într-o tavă rotundă, din aluminiu. Noi cumpărăm tăvi de-astea de la Braşov, de la nişte unguri. Încingeți cuptorul la 180 de grade și țineți plăcinta cam o oră, o oră şi jumătate, depinde de cuptor. Primele zece minute trebuie să stea la foc puternic, după care se lasă la foc mai mic pentru a se pătrunde bine”, dezvăluie Steluţa Nicula secretul preparării unei plăcinte sârbești Banița deliciose.
Savurează varianta video a plăcintei sârbești Banița, prezentată de inegalabilul Radu Anton Roman!
Radu Anton Roman nu mai are nevoie de nicio prezentare. Regretatul jurnalist (19 august 1948, Făgăraș – 29 august 2005, București) s-a dedicat începând din anu 1997 vastului domeniu culinar autohton. În 1998, Radu Anton Roman a publicat cartea de bucate și etnografie mioritică „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, una dintre cele mai frumoase și cuprinzătoare lucrări din gastronomia românească. În perioada 2001-2005 Radu Anton Roman a făcut la Pro TV o emisiune de mare succes cu profil culinar, numită „Bucătăria lui Radu”, în care îl avea ca „asistent” pe simpaticul actor Florin Busuioc, cel mai bun prezentator meteo al anului 2010 în Europa, titlu acordat de Societatea Europeană de Meteorologie (EuropeanMeteorological Society).
Ingrediente pentru plăcinta sârbească Banița
- 500 g telemea
- 200 g zahăr
- 10-12 ouă
- 1 kg făină
- 1 linguriță zahăr vanilat
- 1 cană cu apă
- 1 căniță cu ulei
- 100 g stafide
Modul de preparare a plăcintei sârbești Banița
- Nicio „scriere”, oricât de meșteșugită și fidelă „originalului”, nu se compară cu imaginea „vie”, așa că savurează video modul de preparare al plăcintei sârbești Banița și apucă-te de treabă. O să-ți uimești familia și prietenii cu bunătatea asta. O să uite toți de orice dietă după ce gustă!
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
- „Îmi este dor de Radu tot timpul. Câteodată îmi aduce aminte de Radu o frunză, câteodată un deal pe care-l văd prin țară. Radu era un om care lăsa și a lăsat în viața tuturor celor care au fost pe lângă el o amprentă foarte clară. O legătură foarte trainică ce nu se poate rupe, nici după moarte. Cred că ăsta a fost și este marele lui merit, că a trecut prin viața noastră marcându-ne pe fiecare în parte. Marcându-i chiar și pe telespectatori. Am spectacole de teatru prin toată țara. Și astăzi oamenii mă întreabă de Radu. Mă întreabă cu aceeași voluptate, să spun așa, cum mă întrebau în urmă cu 15 ani pe când făceam emisiunea. Au trecut atâția ani și totuși el este prezent în viața telespectatorilor. În viața celor care l-au admirat, iubit, pentru că ceea ce a făcut Radu, în afară de aparițiile la televizor, e mult mai important. A lăsat în urmă niște cărți, a lăsat o bucurie a vieții, o plăcere de a trăi, care se putea vedea la orice emisiune” – Florin Busuioc