Plăcintă cu mere. 3 rețete care te transformă în cel mai iscusit bucătar

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
02/12/2018, 10:30
Plăcintă cu mere. 3 rețete care te transformă în cel mai iscusit bucătar GALERIE FOTO
Plăcintă cu mere. Rețete simple, rezultate delicioase

Plăcinta cu mere este regina plăcintelor nu numai pentru că este delicioasă, dar și pentru că se prepară ușor. Rețeta este simplă și pare veche de veacuri. Nu numai „pare”, dar chiar este. Pentru că plăcinta, la general, făcând abstracție de umplutură, are o istorie de mii de ani.

Primele menţiuni au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr, când egiptenii găteau prima crustă de plăcintă, denumită „galettes”, umplută cu secară, orz sau ovăz şi unsă cu miere. În Imperiul Roman a devenit „placenta” sau „libum” și a fost dusă de soldații Romei în toată Europa, până în insula britanică. Regina Elisabeta I a Angliei (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603, încoronată la 17 noiembrie 1558), spune legenda, ar fi gătit prima plăcintă cu mere „Made in England”. În vremea Tudorilor (ea a fost ultimul monarh din această dinastie), plăcintele englezeşti se făceau în primul rând cu gutui şi pere. Plăcintele au ajuns apoi în Lumea Nouă de peste „apa cea mare” odată cu primii colonişti britanici și au ajuns o prioritate culinară a yankeilor. Iar desertul tradiţional al americanilor este chiar plăcinta cu mere, devenită faimoasă de pe la 1890.

Plăcintă cu mere. Rețeta tradițională a clasicei Sanda Marin

  • Ingrediente pentru aluatul de plăcintă cu mere al Sandei Marin

500 g făină, 3 linguri de ulei, 1 linguriță de sare, 1 ceașcă de apă caldă

  • Mod de preparare a aluatului pentru plăcinta cu mere a Sandei Marin

„Se cerne aluatul pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea și o ceașcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă cu mâna. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adăugând câte puțină apă caldă dacă mai trebuie. După ce a fost bine frământat și bătut de masă, se lasă 10 minute la un loc cald, dar nu umed, acoperit cu un șervet tot cald sau cu o cratiță încălzită. Se întinde apoi o foaie cu vergeaua, se acoperă cu un șervet și se lasă să stea un sfert de oră„

„Pe masa de bucătărie se pune o față de masă curată, se presară făină, se pune foaia de aluat deasupra și, cu multărăbdare, se întinde de jur împrejur, cu grijă să nu se rupă, până ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a făcut subțire  cât o foiță de țigară. Marginea rămasă groasă împrejur se rupe, iar restul se lasă să se usuce câteva minute, apoi se dă întrebuințarea dorită”

Plăcinta cu mere a Sandei Marin se prepară după o rețetă clasică, simplă, cu ingrediente ieftine
Plăcinta cu mere a Sandei Marin se prepară după o rețetă clasică
  • Ingrediente pentru umplutura plăcintei cu mere a Sandei Marin

1 kg mere, 1 linguri de unt, 2 linguri de zahăr, 1 vârf de linguriță scorțișoară (facultativ)

  • Mod de preparare a plăcintei cu mere a Sandei Marin

„Se întinde o foaie de plăcintă, care se taie, după ce s-a uscat, în bucăți de mărimea tăvii. Se curăță merele, se taie în felii subțiri, și se pun într-o cratiță la foc cu zahăr și puțin unt. Se amestecă din când în când până când se moaie merele. Se dă deoparte și se adaugă scorțișoara pisată. Se unge tava cu unt. Se pun în tavă 4-5 foi de plăcintă, unse cu unt între ele, se așează merele scurse de zeamă, împrăștiindu-le deopotrivă. Se pun deasupra iarăși câteva foi de plăcintă unse între ele cu unt și se urmează așa până se umple tava. Se stropește deasupra cu unt. Se dă la cuptor, la foc potrivit. Când este gata, se taie bucăți, se presară zahăr pisat, se servește caldă sau rece. În lipsă de timp, se poate face plăcinta cu foi din comerț”

Plăcintă cu mere. Rețeta „gurului” culinar Radu Anton Roman

O reţetă de plăcintă cu mere cu ingrediente puţine şi ieftine este în cartea de bucate (și nu numai!) „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” a regretatului Radu Anton Roman, un adevărat „guru” al gastronomiei, cu mențiunea autorului că este preluată de la nonconformistul maestru al epigramei Păstorel Teodoreanu, „avocat gastronom și deosebit iubitor cunoscător de vinuri”, după cum singur se definea.

  • Ingrediente pentru plăcinta cu mere a lui Radu Anton Roman

250 g făină, 1,5 kg mere domneşti, 250 g unt, 250 g zahăr, 100 g pesmet, 1 vârf de cuţit scorţişoară, 1 vârf de cuţit sare

  • Mod de preparare a plăcintei cu mere a lui Radu Anton Roman

„Aluatul se face din făină cu apă rece şi foarte puţină sare. Se bate mult. Se lasă să se odihnească. Se întinde, se pune untul în aluat şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia aceasta se face de patru ori (de două ori se strânge aluatul în trei şi de două ori în patru). Între fiecare întinsoare, repaus de un sfert de oră. Când e gata, adică după ultima întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă şi se presoară cu posmag fin, de cozonac sau chifle. Când e pe jumătate copt, se pun merele peste aluat şi apoi jumătatea rămasă. Se pune iar la copt. Când e rumenit, se presoară cu zahăr pudră şi se mai bune (un pic) la cuptor. Apoi, se taie după normele obişnuite. Aluatul se lucrează la rece. Se coace la foc potrivit”

Plăcinta cu mere a lui Radu Anton Roman vine prin timp de la marele epigramist Păstorel Teodoreanu, un nonconformist iubitor autodeclarat de vinuri și plăceri lumești
Plăcinta cu mere a lui Radu Anton Roman vine prin timp de la marele epigramist Păstorel Teodoreanu

„Secret: Merele domneşti sunt indicate. Se curăţă de coajă şi se trec printr-o răzătoare specială care le taie în felii foarte subţiri. Când sunt gata tăiate, se pune cantitatea de zahăr după plac şi se ţin la marginea maşinii de gătit, până ce se încorporează zahărul în fructe. Apoi rămân în culise, la răcoare, până le vine rândul să intre în scenă, umplând plăcinta”

Plăcintă cu mere. Rețeta Geaninei Staicu-Avram. Alias Jamila

Cel mai popular vlogger culinar din România, de fapt „cea mai populară”,  Geanina Staicu-Avram, bine-cunoscută tuturor gospodinelor sub numele de „scenă”, de fapt de „bucătărie”, de Jamila, are varianta sa de rețetă pentru plăcinta cu mere. Ascultați-o!

  • Ingrediente pentru aluatul de plăcintă cu mere Jamila

250 g unt, 650 g făină, 200 g zahăr pudră, 2 ouă, 200 g smântână, 10 g praf de copt, un praf de sare

  • Ingrediente pentru umplutura plăcintei cu mere Jamila

1 kg mere, 100 g zahăr, 1 linguriță de scorțișoară

  • Mod de preparare a plăcintei cu mere Jamila

„Pentru început vom da merele prin răzătoarea mare. Punem merele răzuite într-o cratiță preîncălzită pentru a le căli puțin, adăugăm zahărul, amestecăm și călim merele pentru aproximativ 10 minute, până când se vor înmuia bine, iar lichidul va dispărea. Oprim focul, adăugăm scorțișoara, amestecăm bine și lăsăm această umplutură să se răcească”

„Cât timp se răcește umplutura pregătim aluatul pentru foi, începem cu untul, care trebuie să fie la temperatura camerei și pe care îl punem în bolul unui mixer, peste adăugăm zahărul pudră și mixăm, pentru început la viteză mică, mărim apoi viteza și continuăm să mixăm încă 2-3 minute. Curățăm pereții vasului, adăugăm ouăle, unul câte unul, și continuăm să mixăm, punem și smântâna, mărim viteza de mixare din nou și mai amestecăm totul pentru 2-3 minute. Adăugăm făina puțin câte puțin, adăugăm și sarea, praful de copt, și în continuare făină. Mărim din nou viteza și după 2-3 minute aluatul este gata”

„Descărcăm aluatul din bol, presărăm puțină făină și pe el, și pe blatul de lucru și începem să-l frământăm. La nevoie adăugăm iar făină cât să obținem un aluat nelipicios. Tăiem aluatul în jumătate, o jumătate o punem deoparte, iar pe cealaltă o presărăm cu făină, mai punem făină și pe blatul de lucru, și începem să întindem aluatul cu sucitorul”

Plăcinta cu mere a Jamilei iese fragedă și „cumplit” de plăcut de... mâncat! Aluat moale, umplutură delicioasă!
Plăcinta cu mere a Jamilei iese fragedă și „cumplit” de plăcut de… mâncat!

„Mișcăm aluatul destul de des pentru a nu se lipi, îl întindem ușor, ușor, aluatul trebuie să ajungă foarte ușor de manevrat, rulăm aluatul pe sucitor și îl transferăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Îndepărtăm excesul cu o racletă, punem umplutura peste prima foaie, o întindem foarte bine. Acoperim umplutura cu a doua foaie de aluat, modelăm ușor aluatul pe margini cu degetele ca să acoperim bine umplutura și îndepărtăm din nou excesul de aluat. Nu aruncați aluatul în exces pentru că puteți face cu el plăcinte individuale sau diferite cornuri”

„Dăm plăcinta la cuptor, preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 40 de minute. După asta scoatem plăcinta din cuptor și o lăsăm să se răcească, o tăiem în cubulețe, o pudrăm cu zahăr și e gata pentru a fi servită”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×