Nu toată lumea știe să pregătească rețete complicate și sofisticate ca la restaurant, de aceea astăzi vă recomand cinci rețete simple, ideale pentru orice bucătar la început de drum. Dacă bucătăria nu se numără printre pasiunile voastre, încercați aceste rețete care vă vor încânta papilele gustative și nici nu sunt greu de pregătit.
5 rețete simple și rapide pentru bucătarii începători
1. Paste, o rețetă de nerefuzat
Cine poate refuza o porție delicioasă de paste? Cu siguranță, fiecare are rețeta preferată pentru această mâncare italienească rapidă și savuroasă. Pastele se pot face atât pentru post, cât cu carne sau brânzeturi. Astăzi vă recomand penne cu ciuperci și sos de roși, ideale în perioada postului.
Mod de preparare penne cu ciuperci și sos de roșii
- Într-o oală se pune apă la fiert pentru paste
- Când apa începe să fiarbă se adaugă un praf de sare și pastele care urmează să stea pe foc conform instrucțiunilor de pe ambalaj, între 8 și 12 minute
- Între timp se pregătește sosul de ciuperci. Acestea se curăță, se spală și se taie bucăți mici
- Ciupercile și cei doi căței de usturoi tocați se sotează în puțin ulei de măsline
- În momentul în care ciupercile sunt gata se adaugă sosul de roșii cu busuioc
- Se condimentează sosul cu sare și piper, în funcție de preferințele fiecăruia
- Sosul trebuie să stea pe foc circa 3-4 minute și apoi se adaugă pastele fierte
- Se amestecă în continuu ca să nu se lipească sosul care îmbracă pastele
- Dacă sosul vi se pare prea gros se mai poate adăuga puțină din apa în care au fiert pastele și se mai țin pe foc 2 minute
- Pastele cu ciuperci și sos de roșii se servesc calde. Poftă bună!
2. Prăjitură cu mere și biscuiți
Ingrediente necesare:
- un kilograme de mere care vor fi date prin răzătoarea mică
- o jumătate de kilogram de biscuiți simpli de post
- 100 de grame de zahăr alb
- 200 de grame miez de nucă
- esență de vanilie
- un vârf cu cuțit scorțișoară
Mod de preparare prăjitură de post cu mere și biscuiți:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
- Merele rase care au fost lăsate la scurs se pun într-o cratiță, la foc mic
- Se adaugă peste mere zahărul, nuca tăiată fin, esența și scorțișoara și se țin la foc până scade tot lichidul
- Compoziția este gata când începe să se lege. Se lasă deoparte la răcit
- Separat într-o tavă care a fost acoperită cu folie de plastic se pune un strat de biscuiți și apoi unul de mere
- Se repetă procedura până la terminarea compoziției de mere. Ultimul strat trebuie să fie de biscuiți
- Prăjitura cu biscuiți și mere se acoperă cu folie alimentară și se pune deasupra o greutate pentru a se așeza frumos forma
- Prăjitura trebuie să stea la rece, la frigider, cel puțin 2 ore
- Desertul se taie bucăți și se pudrează cu zahăr fin
- Prăjitura poate fi servită cu înghețată de vanilie, tot de post
- Spor la treabă și poftă bună!
3. Tort de post, ca la mama acasă
Ingrediente necesare:
- un kilogram de mere rase, 300 de grame de biscuiţi de post
- 200 de grame zahăr, o linguriţă de esenţă de vanilie
- o linguriţă de scorţişoară
- sucul de la o jumătate de lămâie
- două plicuri de budincă, 3 grame de gelatină
Mod de preparare tort delicios de post:
- Prepară un sirop din 600 ml de apă, zahăr, esenţă de vanilie și rom
- Adaugă apoi merele rase, amestecate cu sucul de lămâie, scorţişoară și budincă de vanilie
- Lasă-le pe toate la fiert timp de 10 minute la foc mediu, amestecând din când în când
- Gelatina se adaugă în ultimul minut de fierbere şi întreaga compoziţie se lasă apoi la răcit
- Tortul se asamblează punând un rând de biscuiţi, un rând din crema de mere rase cu budincă de vanilie, biscuiţi, crema de mere şi, la final, încă un rând de biscuiţi.
4. Griș cu lapte de cocos și vanilie
Ingrediente necesare griș cu lapte de cocos și vanilie:
- o cutie de lapte de cocos
- o cutie cremă de cocos
- 120 de grame de griș
- 2-3 linguri de zahăr brun sau miere
- o sticluță esență de vanilie
- cacao sau pudră de roșcove
- un praf de sare
- fructe pentru decor.
Cum se prepară grișul cu lapte de cocos și vanilie
- Laptele de cocos se amestecă cu crema de cocos și se lasă deoparte
- Grișul se bate cu puțină apă cu ajutorul unui tel într-un vas destul de încăpător
- Amestecul de griș și apă se adaugă peste crema de cocos obținută la punctul 1
- Compoziția se toarnă într-o cratiță și se pune la foc mic pe aragaz
- Se amestecă mereu până când se leagă compoziția și se adaugă zahărul, esența de vanilie și un praf de sare
- Crema se împarte în două vase separate, iar într-unul dintre ele se adaugă cacao sau pudră de roșcove
- Crema obținută se toarnă în cupe, în straturi intercalate pentru a avea două gusturi diferite ale aceluiași preparat
- La final desertul se ornează cu fructe proaspete sau cu toping de fructe
- Pentru a avea un gust mai accentuat se mai pot adăuga în compoziție stafide sau fructe confiate.
5. Chiftele cu legume, de post
Ingrediente:
- 3 dovlecei de dimensiuni potrivite
- 2 morcovi
- 2 cartofi albi
- o ceapă mare
- o jumătate de cană de orez
- o legătură de pătrunjel
- o linguriță lecitină din soia, opțională
- 2-3 linguri de pesmet care ajută să se lege compoziția
- 3-4 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- ulei de măsline
Mod de preparare chiftele de post cu legume, la cuptor
- Cei doi morcovi se curăță de coajă, se spală, se dau pe răzătoarea mică și se călesc puțin într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline. Peste morcovi se adaugă un sfert de cană de apă și puțină sare
- Ceapa tăiată mărunt se adaugă și ea în tigaie și se lasă circa 5 minute timp în care se amestecă ca să nu se ardă, dar și ca legumele să se înmoaie. Apa trebuie să scadă, de asemenea
- Cartofii care au fost fierți în prealabil se taie mărunt sau se zdrobesc cu furculița
- Orezul se fierbe și el timp de 2-3 minute, se scurge și se lasă la răcit
- Dovleceii se dau la rândul lor prin răzătoare și se țin la scurs într-o sită
- Legumele călite mai devreme se amestecă într-un vas încăpător cu dovleceii, orezul, pesmetul, usturoiul pisat, lecitina din soia și pătrunjelul mărunțit. Ingredientele se adaugă pe rând și se amestecă de fiecare dată
- În prealabil trebuie să ai o tavă în care a fost așternută o hârtie de copt, iar cuptorul trebuie să iei încins bine
- Chifteluțele se modelează cu mâinile unse cu puțin ulei de măsline și se pun direct în tavă
- Chiftelele de legume trebuie să stea la cuptor pentru circa 30 de minute, la foc potrivit
- Spor la gătit și poftă bună tuturor!