Rețeta zilei. Cum să prepari cel mai bun păstrăv la cuptor pe pat de legume

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/01/2020, 16:22
Rețeta zilei. Cum să prepari cel mai bun păstrăv la cuptor pe pat de legume
Cum să pregătești cel mai bun păstrăv la cuptor pe pat de legume. Sursa foto: ebucataria.ro

Dacă îți este poftă de un preparat ușor și savuros pentru masa de prânz, dar nu te simți deloc inspirat, stai fără grijă, pentru că FANATIK îți sare în ajutor. Astăzi vom găti împreună păstrăv la cuptor, așezat cum se cuvine pe un pat apetisant de legume.

Păstrăv la cuptor, un răsfăț culinar pe placul tuturor

După cum bine știi, carnea de pește îți aduce doza recomandată de energie și vitalitate pentru a face față cu brio oricăror provocări. În plus, dacă îl gătești la cuptor, îmbăiat în sos fin din unt, lămâie, usturoi şi ierburi aromate, alături de un pat din legumele tale favorite, se transformă într-un adevărat răsfăț căruia cu siguranță nu îi vei rezista.

Ingrediente

  • 1 păstrăv (sau file de somon, sau alt peşte după preferinţa),
  • 4 linguri unt,
  • 1 ceapă mică tocată mărunt (opţional),
  • 2 căţei de usturoi,
  • câteva fire de verdeaţă: mărar proaspăt, pătrunjel, sau alte ierburi aromate după preferinţă,
  • sare şi piper negru măcinat,
  • coaja rasă şi sucul proaspăt stors de la ½ lămâie
  • 1 kg cartofi,
  • o ceapă,
  • 1 ardei capia,
  • 1 morcov,
  • 100 g ciuperci,
  • sare şi piper după preferinţă,
  • puțin ulei pentru stropit legumele

Cum să prepari cel mai bun păstrăv la cuptor pe pat de legume

Pentru început, preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade, apoi pregăteşte o tavă mare de aragaz, pe fundul căreia pune hârtie de copt, pentru a evita prinderea sau arderea legumelor. Curăţă cartofii și taie-i în rondele, după care procedează la fel cu ceapa şi ardeiul capia. Morcovul trebuie curățat și el, apoi tăiat în bucăţi de aproximativ un centimetru. Urmează ciupercile, care, de îndată ce sunt curățate cu atenție, se pot mărunți după bunul plac.

Aranjează legumele în tavă, condimentează cu sare şi piper, după care stropește cu puţin ulei şi lasă-le la cuptor pentru circa un sfert de oră. Între timp, curăţă peştele de solzi şi măruntaie.

Cu ajutorul unui cuţit cu lama flexibilă şi vârf ascuţit, taie fileurile pe ambele părţi, cât mai aproape de oase. Curăţă cu atenție de eventuale oase, şterge cu un prosop, apoi condimentează-l cu sare şi piper şi lasă-l deoparte.

Separat, într-o tigaie sau o cratiţă mică, prepară sosul de unt pentru uns peştele. Topeşte untul, adaugă ceapa tăiată fin şi găteşte la foc mediu preț câteva minute, până când se înmoaie. Se pune apoi usturoiul mărunţit sau dat prin presă şi se amestecă în continuare pentru încă un minut, după care se ia de pe foc.

Apoi, adaugă coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie, precum şi jumătate din ierburile aromate, mărunţite fin în prealabil. Amestecă sosul şi lasă deoparte să se răcească uşor. Scoate tava cu legume din cuptor, după care aşază bucățile de pește peste legume.

Unge peștele pe ambele părţi cu sosul preparat, folosind o pensulă de bucătărie, iar pe lângă fileuri pune câteva felii de lămâie. Lasă tava din nou la cuptor pentru circa 15-18 minute, în funcţie de cât de groase sunt fileurile de pește. Când carnea se desprinde uşor, peştele este gata.

Scoate tava de la cuptor și lasă deoparte pentru câteva minute să se răcească. Apoi, presară ierburile aromate care au mai rămas şi serveşte cât este cald. Nu ne rămâne decât să îți dorim Poftă Bună!

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×