3 rețete de tort cu mere, desertul suprem în Postul Mare. Iată ingredientele și modul de preparare!

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
31/03/2019, 13:27
3 rețete de tort cu mere, desertul suprem în Postul Mare. Iată ingredientele și modul de preparare! GALERIE FOTO
3 rețete de tort cu mere, desertul suprem în Postul Mare. Iată ingredientele și modul de preparare!

Creștinii din toată lumea se află în plină perioadă de post, așa că un desert delicios de post, tortul de mere, este mai mult decât bine-venit pe orice masă. Postul Sfintelor Paști a început anul acesta pe 11 martie și durează până pe 27 aprilie inclusiv. Fiind cel mai lung și cel mai aspru dintre posturile întâlnite în Biserica Ortodoxă, este denumit și Postul Mare. Durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor, amintind de postul celor 40 de zile ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a începe sfânta Sa lucrare mesianică pe Pământ.

3 rețete de tort cu mere, desertul suprem în Postul Mare. Iată ingredientele și modul de preparare!

Iată în continuare câteva rețete de tort cu mere, de post și nu numai, simplu de gătit și foarte plăcut de… mâncat, un desert delicios pentru întreaga familie! Prima rețetă (preluată și adaptată de pe crestinortodox.ro) necesită următoarele…

Ingrediente pentru tortul cu mere (de post)

  • 750 g de mere decojite
  • 250 g de făină
  • 150 g de margarină (vegetală)
  • 90 g de zahăr
  • 6 linguri de gem de mere
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • sare

Mod de preparare a tortului cu mere (de post)

  1. Mixează margarina cu zahărul până se topește. Adaugă drojdia frecată cu o linguriță de zahăr, sarea, coaja rasă de la 1 lămâie și 3 linguri de apă. Adaugă treptat făina cernută, până când aluatul nu mai este lipicios. Frământă bine și lăsă amestecul la dospit.
  2. Decojește merele, scoate semințele și taie merele în cubulețe. Stoarce zeamă de lămâie, adaugă zahăr, scorțișoară, amidon, gemul de mere și amestecă totul cu bucățile de măr.
  3. Unge cu puțină margarină vegetală o tavă de tort rotundă sau tapeteaz-o cu hârtie de copt pentru a preveni lipirea tortului de marginile formei. Împarte aluatul în două. Întinde jumătate în tavă și taie marginile. Toarnă umplutura cu mere și apoi a doua jumătate de aluat. Apasă aluatul cu mâna astfel încât cubulețele de mere să se așeze bine. Fă un orificiu la mijlocul tortului ca să iasă aburii.
  4. Pune tortul de mere la copt pentru 45 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Unge tortul, după ce îl scoți din cuptor, cu gem de mere. Apoi… e gata de servit! Poftă bună!
Tortul de mere se prepară ușor și este bucuria oricărei mese în familie, indiferent de perioada anului
Tortul de mere se prepară ușor și este bucuria oricărei mese în familie

Altă rețetă pentru tort cu mere de post

Aroma inconfundabilă a merelor coapte poate transforma orice masă de familie într-o sărbătoare în orice perioadă a anului. Dar cu deosebire într-o perioadă de reculegere și lămurire interioară cum este cea din Postul Mare. Așa că pregătește…

Ingredientele pentru tortul de mere (de post)

  • 6-7 mere mari
  • 200 g de faină albă
  • 175 g faină de grâu integrală
  • 250 ml de apă minerală
  • 200 g de zahăr brun, plus încă 4 linguri de zahăr pentru topit
  • 75 ml de ulei de cocos
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 mână de stafide
  • scorţisoară
  • miez de nucă
  • cremă de cocos pentru frişcă vegetală (opţional)

Mod de preparare pentru tortul de mere (de post)

  1. Topește în cratiţa în care se va coace tortul cele 4 linguri de zahăr brun, la foc mic. Caramelizează pereţii acesteia când zahărul devine lichid. Ia oala de pe foc şi las-o să se răcorească.
  2. Curăță merele de coajă şi scoate mijlocul cu seminţe. Taie felii de grosimea unui deget și aşează-le în cratiţa tapetată cu zahăr caramelizat, una lângă alta, în straturi uniforme, unul peste celălalt.
  3. Pune peste fiecare strat din feliile de măr câte puţin ulei de cocos (2-3 linguri în total), presară scorţisoară, o mână de stafide, miez de nucă tăiat mărunt.
  4. Bagă cratiţa cu mere la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute.
  5. În timp ce merele se înmoaie, pregătește blatul de pandişpan. Pune într-un castron toate ingredientele lichide pentru blat (apa minerala şi cei 75 de ml de ulei de cocos), adaugă cele 200 de grame de zahăr şi amestecă bine, bine cu un tel până când se topește tot zahărul. Amestecă separat făina integrală şi făina albă cu praful de copt, pune amestecul rezultat peste ingredientele lichide, puţin câte puţin, amestecând continuu cu un tel. Adaugă mixul peste merele cu scorţişoară şi stafide, apoi dă cratiţa la cuptor, la foc mediu, până când se umflă și se rumeneşte puţin (testează-l cu… scobitoarea!).
  6. Când este gata, răstoarnă tortul pe un platou cu tot cu cratiţă şi lasă totul așa, ca să se răcorească. Dupa 30 de minute ridică cratiţa și ornează după gust cu frişcă vegetală. Bagă tortul la frigider vreo două ore înainte să-l pui pe masă. Poftă bună! (rețetă preluată de pe realitatea.ro).
Tortul de mere este un desert delicios nu numai pentru perioadele de post, ci pentru orice zi a anului
Tortul de mere este un desert delicios nu numai pentru perioadele de post

Tort cu mere întregi, caramelizate

Și, în încheiere, iată o rețetă pentru un tort mai festiv, mai spectaculos (ca aspect cel puțin…), cu mere întregi, dar tot de post. Rețeta a fost preluată de pe site-ul culinar bucate-aromate.ro, timpul necesar este sub o oră (20 de minute preparativele, 35 de minute gătirea), iar cantitățile de ingrediente sunt pentru 8-10 porții, depinde de… consumatori!

Ingrediente pentru tortul cu mere întregi, caramelizate (de post)

1. Pentru umplutura de mere

  • 8-9 mere mari Ionatan
  • 5 linguri de zahăr
  • 4-5 nuci
  • 100 g de stafide (sau câteva bucăţele de rahat)
  • 1 linguriţă de scorţişoară (pudră)
  • 2 linguri de unt de cocos solid

2. Pentru blat

  • 2 căni de făină
  • 1 cană de zahăr
  • 1/2 cană de ulei
  • 1 cană de apă minerală
  • 1 linguriţă de praf de copt (cu șofran)
  • 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
Poftă bună la tortul cu mere întregi caramelizate! Se face ușor și este delicios!
Poftă bună la tortul cu mere întregi caramelizate!

Mod de preparare a tortului cu mere întregi, caramelizate (de post)

  1. Pune la caramelizat cele 5 linguri de zahăr în cratiţa în care urmează să faci tortul. Aşează cratiţa pe foc mic. Încălzește zahărul amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când se topeşte şi devine fluid. Mare atenție: ține focul mic ca să nu se ardă! Rotește cratiţa în aşa fel încât zahărul caramelizat să „îmbrace” şi pereţii acesteia, cam până la jumătate. Închide focul, caramelul se va întări şi îl vei auzi cum începe să pocnească.
  2. Curăţă merele de coajă şi îndepărtează cotoarele păstrând merele întregi. Dacă nu ai un cuțit special pentru asta, poți folosi un cuţit cu lamă cât mai îngustă. Aşează merele întregi în cratiţă și îndeasă printre ele felii de măr. Umple găurile din locul cotorului cu miez de nucă şi stafide (sau bucăţele de rahat). Presară pudră de scorţişoară peste mere şi pune din loc în loc bucăţele de unt de cocos. Bagă cratiţa în cuptor timp de 15 minute, timp în care hai să faci blatul!
  3. Amestecă ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, coaja de lămâie şi praful de copt (cu șofran pentru că dă o culoare gălbuie şi frumoasă blatului, mai ales că acesta nu conţine ouă). Toarnă peste ele lichidele: apa minerală şi uleiul. Omogenizează compoziţia, scoate cratiţa din cuptor şi toarnă aluatul peste mere.
  4. Bagă cratița înapoi în cuptor și las-o 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Fă testul cu scobitoarea ca să te asiguri că blatul e bine copt.
  5. Scoate tortul din cuptor şi taie cu un cuţit de jur împrejur ca să desprinzi blatul şi merele de pereţii cratiței.
  6. Pune deasupra cratiţei un platou potrivit ca mărime şi, cu o mişcare rapidă, răstoarnă tortul pe platou. Nu ridica cratiţa complet, ci doar puţin într-o parte (pune un cuţit dedesubt să stea ridicată), ca să poată „respira” tortul. Ia cratița după ce s-a răcit tortul. Se poate servi imediat, la fel de bine poate fi lăst la frigider până a doua zi, depinde de preferințe. Oricum, poftă bună!
Tortul cu mere întregi caramelizate este desertul ideal pentru o masă de sărbătoare, nu numai în familie
Tortul cu mere întregi caramelizate este desertul ideal pentru o masă de sărbătoare
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×