Rețeta ideală pentru gogoși pufoase. Le faci cât ai zice „făină”! Sau „faină”?!

Silviu Ghering    Claudiu Melinte   
în Stiri mondene
25/11/2018, 15:16
Rețeta ideală pentru gogoși pufoase. Le faci cât ai zice „făină”! Sau „faină”?! GALERIE FOTO
Rețeta ideală pentru gogoși pufoase. Nu vă face poftă?

Nu există om pe lumea asta care să nu fi poftit în copilărie, și nu numai, la o gogoașă caldă, pufoasă, rumenită și tăvălită bine prin zahăr pudră! Ziceți acum dumneavoastră dacă nu vă lasă gura apă când treceți pe lângă vreo gogoșerie unde sfârâie în ulei încins gogoși pufoase și dolofane răspândind în aer acel miros unic, inconfundabil de aluat proaspăt prăjit, uneori amestecat cu o mireasmă ușoară de vanilie… pe mine mă scuzați acum câteva minute, mă duc să-mi iau o gogoașă!

…Așa, am fost, am luat, am mâncat, am dat de pământ cu glicemia, colesterolul și alți dușmani dintr-ăștia, acum haideți să vedem cum se pot prepara gogoși pufoase și gustoase ca la gogoșeriile mioritice, pe cale de dispariție în nemiloasa economie de piață, la concurență cu „doughnuts”-urile, și „donuts”-urile, și „beignets”-urile și alte importuri din UE… Vreți gogoși pufoase ca la mama acasă? Sau mai degrabă la bunica? FANATIK.RO vă prezintă 3 rețete, așa cum a mai făcut și pentru plăcinta cu brânză. Stați pe-aproape!

Rețeta ideală pentru gogoși pufoase a Sandei Marin. „Gogoși ca la bunica”

Rețeta clasică pentru gogoși pufoase o găsim în toate cărțile de bucate, FANATIK a ales să v-o prezinte pe cea din cea mai cunoscută culegere de rețete și anume cea a celebrei Sanda Marin (1900-1961), apărută în 1936 în editura Cartea Românească și prefațată de Păstorel Teodoreanu. Conținea nu mai puțin de 10.000 de rețete culinare din toate „bucătăriile” de pe pământ și a fost reeditată de 23 de ori! Iată ce „spunea” Sanda Marin:

  • Ingediente pentru gogoși pufoase Sanda Marin

„500 g făină, 1 ceașcă de lapte, 1 lingură de unt, 2 ouă, drojdie cât o nucă, 1 lingură de rom, 25 g stafide, 1 linguriță rasă de sare, 1 lingură de zahăr vanilat, untură pentru prăjit”

  • Mod de preparare a gogoșilor pufoase Sanda Marin

„Se cerne făina într-un vas. Se face loc la mijloc, se toarnă o ceașcă de lapte cald, untul topit, ouăle, drojdia muiată cu o lingură de lapte, romul și sarea. Se bate totul totul bine cu o lingură până se desfac toate cocoloașele și compoziția este ca o cremă legată. Se adaugă stafidele și se lasă să crească o oră. Se ia cu lingura din aluat și se dă drumul în untura clocotită. Se rumenesc gogoșile pe o parte și pe alta. Se așază pe o farfurie unele peste altele și se îneacă ăn zahăr vanilat”

Rețeta pentru gogoși pufoase a Sandei Marin „supraviețuiește” din 1936 și este cea mai răspândită în bucătăriile românilor
Rețeta pentru gogoși pufoase a Sandei Marin „supraviețuiește” din 1936

Rețeta ideală pentru gogoși pufoase a lui Radu Anton Roman. „Gogoșile muntenești bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal și preanobilul cozonac de Moldova”

Regretatul Radu Anton Roman (1948-2005), jurnalist, scriitor, pasionat de gastronomia mioritică, a lăsat în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” o rețetă pentru gogoși pufoase care vă va cuceri de la prima… înghițitură!

  • Ingediente pentru gogoși pufoase Radu Anton Roman

„O jumătate de kilogram de făină, 3 ouă, 3 linguri de zahăr, două linguri de unt, sare, lapte cât cuprinde, o ligură de drojdie”

  • Mod de preparare a gogoșilor pufoase Radu Anton Roman

„Gogoșile muntenești bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal și preanobilul cozonac de Moldova. Se face o dospeală dintr-o ceașcă de lapte călduț, drojdie, o linguriță de zahăr și ceva faină și se lasă la cald, să învie și să crească. După ce s-a facut mare, maiaua se amestecă cu toate cele ramase, cât să iasă o cocă potrivită – se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie. Se întinde foaie groasa de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăți rotunde (înmuiati gura unui pahar subțire în faină) și iar se lasă să sporească. Se încinge ulei destul și se pun gogoșile la prăjit, pe ambele părți. Se servesc calde, ninse cu o avalanșă de zahăr pudră. Le puteți adăuga dulceață, ciocolată sau orice vă aduce plăcere gustului”

Radu Anton Roman ne-a lăsat moștenire o rețetă pentru gogoși pufoase în stilul său inconfundabil, unic, de mare maestru al gastronomiei românești
Radu Anton Roman ne-a lăsat moștenire o rețetă pentru gogoși pufoase în stilul său inconfundabil

Rețeta ideală pentru gogoși pufoase a Jamilei. „Gogoși ca la gogoșerie!”

Foarte apreciata Geanina Staicu-Avram, cel mai popular vlogger culinar din România, bine-cunoscută tuturor gospodinelor sub numele de Jamila, are varianta sa de rețetă pentru gogoși pufoase în cartea de bucate „Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete”.

  • Ingediente pentru gogoși pufoase Jamila Cuisine

„500 g făină, 250 ml lapte, 50 g unt topit, 40 g zahăr, 10 g drojdie uscată, 2 ouă, 1 gălbenuș de ou, 1 lingură esență de vanilie, coaja de la o lămâie, puțină sare”

  • Mod de preparare a gogoșilor pufoase Jaumila Cuisine

„Punem laptele călduț într-un bol mai mare. Adăugăm zahărul și drojdia și amestecăm totul foarte bine. Lăsăm amestecul să stea aproximativ 10 minute până devine spumos. Când spuma s-a format la suprafață, adăugăm cele două ouă, care trebuie să fie la temperatura camerei, și gălbenușul, untul topit și răcit, coaja de lămâie și esența de vanilie. Amestecăm totul foarte bine, adăugaăm făina și sarea. Încorporăm făina amestecând cu o spatulă. Când s-a format aluatul, lăsăm spatula și frământăm cu mâna pentru aproximativ 15-20 de minute. Aluatul este gata când devine lipicios, îl modelăm într-o bilă mare, îl acoperim cu o folie de plastic și îl lăsăm să crească la loc călduț pentru aproximativ 40 de minute sau până când își dublează volumul”

Aluatul pentru gogoși pufoase trebuie lăsat să crească la loc călduț pentru aproximativ 40 de minute sau până când își dublează volumul
Aluatul pentru gogoși pufoase trebuie lăsat să crească la loc călduț pentru aproximativ 40 de minute

„După ce aluatul a crescut îl punem pe blatul de lucru, la nevoie ne ajutăm de puțină făină. Luăm din el bucăți de aproximativ 70 de grame, pe care le modelăm în formă de bilă. Punem fiecare biluță pe un pătrat din hârtie de copt, pe care am întins puțin ulei. Din cantitățile menționate se obțin cam 12 gogoși. Le lăsăm să crească la loc călduț pentru aproximativ 20 de minute sau cât să-și dubleze volumul. Nu este nevoie să le acoperim. Când gogoșile și-au dublat volumul, le punem la prăjit în ulei încins, la foc mediu, pentru 3-4 minute pe fiecare parte. Foarte important e ca uleiul să nu fie foarte încins. După ce le-am prăjit pe toate, le pudrăm cu zahăr pudră, le lăsm puțin să se răcorească, iar apoi le putem servi cu dulceață sau cu cremă de ciocolată”

FANATIK.RO vă urează „POFTĂ BUNĂ!”. Și atenție la degete! Nu, nu să nu vă frigeți… Să nu vă înecați când le lingeți! Gogoși pufoase ca la bunica! Sau la vechile gogoșerii… Spor la aluat și la… mâncat!

  • 20 de gogoși uriașe cu dulceață și 3 pahare de coniac a consumat marele nostru scriitor și… gurmand Ion Creangă în ultima zi a vieții sale (31 decembrie 1889)
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×