Se apropie Sfintele Sărbători Pascale. Pioșenie, înălțare sufletească, dar și prăznuire… Și, conform tradiției, de pe nicio masă de Paște nu vor lipsi ouăle colorate, borșul de miel, cozonacul și pasca. Amintirea, imaginea din copilărie, dar și miresmele mesei de Paște din familie ne însoțesc toată viața, iar mirosul de cozonac pufos, proaspăt scos din cuptor este inegalabil.
5 rețete extraordinare pentru cozonaci. Află ingredientul secret ca să-ți iasă cei mai pufoși!
Nu numai de Paște sau de Crăciun, însă, cozonacul „prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară: kozunak)”, conform wikipedia, este un desert mult apreciat de majoritatea dintre noi, prezența sa în orice moment al anului la sfârșitul oricărei mese fiind binevenită. Iată în continuare 5 rețete extraordinare pentru cozonaci.
Începem cu o rețetă de cozonac pufos cum numai… bunica știa să facă! Nu spune că nu ai într-un „sertăraș” de sus al memoriei zilele petrecute la bunici, la țară, cu mirosurile caracteristice gătitului pe plita și în cuptorul cu lemne… Inegalabile, de neuitat…
Ingrediente pentru aluatul „cozonacului bunicii” (pentru 2 cozonaci)
- 4 gălbenușuri
- 1/2 litru de lapte
- 1 kg de făină
- 300 grame de zahăr
- 75 grame de drojdie proaspătă
- 100 ml ulei
- 100 grame stafide
- esență de vanilie
- esență de rom
- coajă rasă de la o lămâie
- coajă rasă de la o portocală
- 1 linguriță de sare
Ingrediente pentru crema „cozonacului bunicii”
- 150 g de miez de nucă (tocat mărunt)
- 8 linguri de cacao
- zahăr pudra (după gust)
- 50 g stafide (tocate)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coajă rasă de la o portocală
Modul de preparare pentru „cozonacul bunicii”
Pune stafidele în esența de rom pentru a absorbi aromă. Cerne făina cu sarea. Pune laptele pe foc într-o oală mare, adaugă zahărul și amestecă până ce se topește. Separat, într-un castron mic, adaugă drojdia și sfărâm-o bine, bine cu degetele. Amestec-o apoi cu o lingură de zahăr și adaugă 8 linguri de lapte. După ce drojdia s-a dizolvat complet, întărește maiaua obținută cu făină și las-o să dospească timp de 10 minute.
În acest timp, bate bine gălbenușurile cu mixerul, până le faci spumă. Pune esență de vanilie, coajă de lămâie, coajă de portocală și omogenizează amestecul. Întoarce-te la aluat și pornește frământatul. Pune treptat lapte cald, nu fierbinte!, în făină, adaugă apoi maiaua și frământă bine, bine aluatul cel puțin 15 minute.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Ingredientul secret care sporește aroma și… pufoșenia cozonacului
Adaugă și amestecul de ou cu vanilie și coajă de portocală și frământă iarăși vârtos până obții un aluat omogen. Pune uleiul cald și stafidele cu rom. Eee, aici intervine ingredientul „secret”, care numai secret nu e, dar nu prea mai este folosit, deși adaugă o aromă și o pufoșenie deosebită cozonacului. Este vorba de untură. În locul uleiului. Dacă ai de unde, pune untură în loc de ulei și rezultatul îl vei constata în… gură! Când vei mânca și te vei mira de cât de pufos ți-a ieșit cozonacul!
Revenind la aluat, după ce pui uleiul/untura și stafidele cu rom, frământă iarăși totul foarte bine. Acoperă apoi ligheanul (sau vasul în care ai frământat aluatul) cu un prosop curat și ține-l la căldură 30 de minute pentru a dospi.
Ies așa de gustoși și pufoși că n-apucă să se răcească…
În această jumătate de oră fă umplutura. Amestecă într-un castron miezul de nucă tocat mărunt, cacaoa, stafidele, coaja de portocală și zahărul vanilat. A dospit aluatul, împarte-l în 4 părți egale, două pentru fiecare dintre cei doi cozonaci. Întinde o foaie de aluat, unge-o cu compoziția de nucă și ruleaz-o. Procedează la fel cu cea de-a doua foaie. Așează rulourile astfel obținute în cruce, unul peste altul, și răsucește-le. Așează cozonacul obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fă la fel și cu cel de-al doilea cozonac.
Înțeapă cozonacii o scobitoare din loc în loc, unge-i cu gălbenuș de ou și presară zahăr peste ei. Lasă tăvile, de fapt cozonacii la dospit în loc cald 30 de minute, apoi coace-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute, la foc mediu, după care scoate-i din cuptor și lasă-i să se răcorească. Dacă mai apucă… Poftă bună!
Cozonac pufos cu nucă și cacao, fără frământare
Iată în continuare o rețetă de cozonac pufos cu nucă și cacao, fără frământare, recomandată de petitchef.ro, Cantitățile sunt socotite pentru doi cozonaci mari.
Ingredientele pentru cozonacul pufos cu nucă și cacao, fără frământare
- 1 kg de făină
- 5 ouă
- 300 g de zahăr
- 1/2 de pachet de unt 80% grăsime
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 45 g drojdie crudă
- 400 g miez de nucă
- 4 linguri de cacao
- coajă rasă de la o lămâie
- coajă rasă de la 2 portocale
- esență de rom
- zahăr vanilat praf
Modul de preparare a cozonacului pufos cu nucă și cacao, fără frământare
- Separă albușurile de la ouă, bate-le cu jumătate din zahăr și amestecă-le cu miezul de nucă și cacaoa pentru umplutură.
- Treci la aluat: pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-un „crater” făcut în mijlocul făinii. Când „fierbe” drojdia, se adaugă gălbenușurile de ou și restul de zahăr.
- Amestecă apoi aromele, puțină sare, uleiul și untul topit călduț (atenție: nu fierbinte!) până se încorporează toată făina și obții un aluat elastic (atenție: nu foarte îndesat!).
- Acoperă vasul în care ai făcut aluatul (de preferat ar fi un lighean) cu folie și lasă-l la cald 60 de minute.
- După o oră, cu mâinile unse bine cu ulei, împarte aluatul în 4 guguloaie sferice. Fă din ele 4 foi, umple-le cu… umplutură de miez de nucă și apoi rulează-le. Că să obții un cozonac arătos și mare , împletește două rulouri și pune-le într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată din belșug cu făină. Lasă apoi cozonacii să crească 60 de minute la temperatura camerei.
- După o oră, unge-i cu ou bătut și bagă-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 45-50 de minute. Când sunt copți, scoate-i din formă și presară-i cu zahăr vanilat praf după gust. Poftă bună!
Cozonacul simplu, rețeta clasică a clasicei Sanda Marin
„Mama” cărților de bucate, celebra și mereu actuala Sanda Marin (1900-1961), are o rețetă de cozonac fără nicio umplutură, „culeasă” din Bucovina cea bătrână și străbună, dar atât de bun și de pufos încât nici nu mai are nevoie de umplutură! În arhicunoscuta sa carte de bucate (apărută în 1936 și reeditată de nu mai puțin de 23 de ori!) iată mai jos ce ne învață Sanda Marin.
Ingrediente pentru cozonacul pufos al Sandei Marin
- 1 kg de făină
- 7 gălbenușuri
- 4 albușuri
- 300 g de zahăr
- 250 g de unt
- 2 linguri de ulei
- Lapte cât se cere (circa 1/2 l)
- 1 lingură de rom
- 50 g drojdie
- 1 linguriță rasă de sare
- Vanilie
Modul de preparare a cozonacului pufos al Sandei Marin
„Se moaie drojdia cu puțin lapte călduț (să nu fie fierbinte deoarece se opărește drojdia și nu mai crește aluatul) și o bucățică de zahăr. Separat se opăresc 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, amestecând bine ca să nu se facă cocoloașe. Când s-a răcorit destul, cât suferă mâna, se amestecă cu drojdia și apoi se bate bine , până se fac bășici mari de aer în ea. Se presară puțină făină , se acoperă cu un șervet și se pune la un loc cald să crească”
„În acest timp se freacă gălbenușurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau, dacă este tos, trecut printr-o sită fină și turnat câte puțin peste gălbenușuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă”
„Când plămădeala este destul de crescută, se toarnă peste restul de făină, cernută într-o covată și ținută la cald. Se amestecă, adăugând gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile bătute spumă. Se frământă cel puțin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, puțin câte puțin unt topit, cald, iar dacă aluatul este prea tare , se mai adaugă puțin lapte călduț. Se adună aluatul în covată , se acoperă cu o față de masă, se așează la cald , departe de apă sau de fereastră și se lasă să crească circa 2-3 ore”
„Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăți din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină și se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească, tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos și cu nuci sau cu stafide. Se pun la cuptor la foc potrivit și se țin cam o oră. Când sunt gata se scot din forme și se lasă să se răcorească, nu însă la loc rece și nici în curent. La frământat se pot adăuga și stafide, după ce au fost alese și șterse într-un șervet curat”
Cozonac pufos clasic – toate secretele explicate pe îndelete de Mihaela
Mihaela vine cu o rețetă clasică de cozonac tradițional pe blogul ei „Rețetele Mihaelei”, explicată de-a fir a păr. „Eu am folosit la această rețetă crema de ciocolată, nucă și rahat, dar umplutura poate fi schimbată după dorință. Această rețeta nu este fără frământare, dar vă asigur că este suficient de ușoară pentru oricine”, spune Mihaela. Vezi în continuare cum face Mihaela cozonacul pufos clasic, tradițional.
Cozonac cu miez foarte moale și pufos, cu aluat opărit
Tot de la Mihaela vine și următoarea rețetă de cozonac cu miez foarte moale și pufos, cu cremă de nucă și cacao, dar, spune Mihaela, „se poate face și cozonac cu mac din aceeași rețetă. Metodă aplicată este una de care ați auzit și anume cea cu aluat opărit sau, mai bine zis, cu făină opărită și vă explic detaliat și ce beneficii aduce”. Așa că…