Visurul West Nile aduce din ce în ce mai multe decese. În perioada 2 mai-8 august, au fost confirmate 23 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Din cele 23, 11 au fost înregistrate intr-o singură săptămână. Conform Agerpres, județele în care au fost menționate și unde oamenii se confruntă cu acest virus periculos sunt: Dolj(5), Olt(4), Iați(4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).
Primele cazuri care au dus la alarmarea tuturor, în ceea ce privește virusul
La finalul lunii iulie, au fost depistați doi bărbați cu virusul West Nile, unul de 58 de ani, din Craiova și altul în vârstă de 42. Nota presei locale spune că, după câteva etape de dezinsecție, tânțarii tot continuă să apară. „După șase etape de dezinsecție pe domeniul public prin pulverizare aeriană și pulverizare terestră, țânțarii tot îi deranjează pe craioveni. Locuitorii se plâng, în număr din ce în ce mai mare, de valul de astfel de insecte sâcâitoare care s-au înmulțit prea mult. Salubritatea spune însă că a făcut dezinsecție ca la carte, iar soluțiile sunt aceleași ca și în anii trecuți”, transmite presa locală.
Despre virusul West Nile
Este un virus din familia Flviviridae, care se poate găsi atât în regiunile tropicale, cât și în cele temperate. În principal, acesta afectează păsările, dar și oameni, câini, cai, pisici, lilieci, veverițe, sconcși și iepuri. West Nile a fost descoperit în anul 1937, în Uganda. Interesul către acesta a crescut în 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri, dintre care 7 decese, în New York. Însă, în anul 2002 situația a devenit serioasă deoarece au fost înregistrate 48- de cazuri, dintre care 24 de persoane au murit.
Se pare că 80% dintre persoanele infectate nu reprezintă nicun simptom. Pacienții încep să resimtă tot după 3-14 zile de la infectarea cu virusul. Potrivit CNSCBT, cei mai afectați de acest virus sunt persoanele în vârstă, în special cei între 70 și 79 de ani. Categoria următoare de vîrstă afectată de West Nile este cuprinsă între vârsta 60 și 65 de ani, iar, în final, cei peste 80 de ani, în care au fost raportate 7 cazuri.
Ce spune Ministerul Sănătății despre virus
Sorina Pintea, cea care conduce instituția, transmite oamenilor că nu există riscul unei epidemii, din contra, că sunt din ce în ce mai sporadice cazurile infectării cu acest virus. ”Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii. Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 şi până în prezent, au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecţiei cu virus West Nile şi un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidităţi”, a transmis populației Ministerul Sănătății.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
De asemenea, pentru a scădea toată alarmarea oamenilor, dar mai ales pentru a scădea cazurile oamenilor infectați cu West Nile, instituția recomandă autorităților locale să ia măsuri de dezinsecție pentru a preveni răspîndirea virusului. Totodată, populației îi este recomandată seria de măsuri de protecție, care conține: îmbrăcămintea cu mîneci lungi și pantaloni lungi, evitarea expunerii la țânțari, montarea de plase la ferestrele locuințelor, utilizarea substanțelor impotriva țânțarilor și limitarea deplasării în zonele cu multă vegetație.