Tensiunile dintre Iran și SUA se agravează pe zi ce trece, iar lupta pentru supremație în Orientul Mijlociu între cele două țări a căpătat o nouă dimensiune după atacul forțelor pro-iraniene asupra Ambasadei SUA din Bagdad și eliminarea generalului Qassem Soleimani.
Astfel, a doua zi după ce liderul forțelor gărzilor revoluționare a fost plâns pe străzile din Teheran și din orașul său natal, autoritățile iraniene au trimis rachete de tip sol-sol către bazele americane din Irak din care liderii de la Teheran susțin că a pornit atacul împotriva lui Soleimani.
Cu toate acestea, în zorii zilei un caz special a șocat opinia publică. Este vorba despre un avion de linie al celor de la Ukraine International Airlines, care opera pe ruta Teheran – Kiev. Chiar dacă atât autoritățile iraniene cât și cele ucrainiene susțineau inițial că avionul s-ar fi prăbușit din cauza unor defecțiuni tehnice, ultimele desfășurări în acest caz învăluie cazul în mister.
Prăbușirea avionului Ukraine International Airlines este învăluită în mister
Avionul celor de la Ukraine International Airlines era unul nou, susțin oficialii companiei, iar cu o zi înainte operase călătorii pe aeroporturile din Londra – Gatwick și Milano – Malpensa.
Avionul era de tip Boeing 737-800, diferit de celebrul 737-Max, care a fost în mijlocul accidentelor aviatice din ultimul timp. Mai mult, Ukraine Air nu a fost implicat în niciun accident aviatic în istoria companiei, un motiv în plus pentru a crește suspiciunile.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
De asemenea, a existat celebrul caz al avionului MH-17, avionul celor de la Malaysia Airlines care a fost lovit de o rachetă sol-aer trimisă de rebelii pro-ruși în iulie 2014, în timpul conflictului din estul Ucrainei.
Nu în ultimul rând, nici gesturile făcute de autoritățile iraniene nu aduc prea multă lumină în acest caz. Astfel, iranienii refuză să le ofere celor de la Boeing cutia neagră a avionului, cea care ar putea să dea mai multe indicații cu privire la problemele pe care pilotul le-a întâmpinat de la decolare și până la prăbușire.
Așadar, președintele ucrainean a cerut procurorilor ucraineni să deschidă o anchetă în acest caz, deși inițial ambasada Ucrainei la Teheran a anunțat că vorbim de o defecțiune tehnică, mesaj ce a fost ulterior retras.
Principalele teorii ale pasionaților de aeronautică cu privire la avionul doborât
Astfel, cei care nu cred în varianta oficială a autorităților de la Teheran se îndreaptă către două teorii care circulă pe internet, printre pasionații de aeronautică. Prima ar fi cea că s-ar repeta un scenariu asemănător cu cel al MH-17. Motivul pentru acest lucru ar fi dat de faptul că avionul a fost surprins în flăcări încă din timp ce era în aer și, în momentul în care s-a prăbușit, resturile avionului erau împrăștiate pe o zonă destul de mare, fapt ce sugerează că aeronava s-ar fi destrămat încă din zbor.
O altă teorie este cea a unui puls electromagnetic. Mai exact, autoritățile iraniene s-au temut de o eventuală invazie a avioanelor de vânătoare americane și au dispus în apărarea spațiului aerian al Teheranului un sistem EMD (electromagentic interference).
Chiar dacă avioanele americane nu au mai apărut, pulsul a afectat cursa de line a celor de la Ukraine Air. Astfel s-ar explica și faptul că pilotul nu a putut comunica în niciun moment cu turnul de control, dar și graba cu care autoritățile iraniene au „cules” cutia neagră de la locul faptei.
Cu toate acestea, nu vom putea ști exact ce s-a întâmplat în dimineața zilei de miercuri, 8 ianuarie, decât după ce datele anchetei vor fi prezentate de o autoritate independentă.
Până atunci tot ce știm este că 176 de persoane și-au pierdut viața, și în niciun caz în urma atacului iranian asupra bazelor militare americane din Irak, ci într-un accident care la prima vedere nu are nicio legătură cu conflictul dintre SUA și Iran.