Liderii iranieni, după atacul asupra bazelor americane din Irak: „Vom tăia piciorul SUA în regiune”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 13:04
Liderii iranieni, după atacul asupra bazelor americane din Irak: „Vom tăia piciorul SUA în regiune”
Liderii din Iran, reacții cu privire la bombardamentele asupra bazelor americane din Irak *foto: hepta.ro

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat miercuri că SUA ar trebui sa plece din Orinetul Mijlociu și că atacurile cu rachete ale Teheranului împotriva țintelor americane din Irak sunt „o palmă” peste fața americanilor, arată Agerpres, citind presa occidental.

Khamenei a vorbit după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra a două baze din Irak unde staţionează militari americani.

Liderii Iranului, primele reacții după rachetele trimise asupra bazelor americane din Irak

„O acţiune militară ca aceasta este suficientă. Important este să se pună capăt prezenţei corupte a Americii în regiune”, a spus Khamenei într-un discurs televizat. Liderul suprem al Iranului a respins orice reluare a discuţiilor cu Washingtonul asupra acordului din 2015 privind programul nuclear iranian.

Khamenei a precizat și că SUA au încercat să submineze mişcarea libaneză Hezbollah, cea care este considerată drept teroristă de cancelariile occidentale întrucât comite numeroase atentate în Israel.

La rândul său, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat miercuri că, după ce Washingtonul „a tăiat braţul” pe care-l reprezenta generalul Qassem Soleimani în regiune, „piciorul” SUA în regiune va fi tăiat ca răspuns.

Nu în ultimul rând, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif,  a susținut pe twitter că Iranul a apelat la măsuri de auto-apărare, sub protecția articolului 51 din Carta ONU, prin care a țintit bazele militare de unde a pornit atacul laș asupra cetățenilor și oficialilor iranieni. „Nu căutăm să escaladăm conflictul, dar ne vom apăra în fața oricărei agresiuni, a spus Zarif.

Răspunsul Iranului, după eliminarea generalului Qassem Soleimani

Reacțiile oficialilor de la Tehenran vin după ce Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra unor ţinte americane în Irak, într-o acţiune pe care a declarat-o ca o răzbunare pentru atacul cu dronă american în care a fost ucis Soleimani.

Președintele american Donald Trump a ținut să îi liniștească pe americani. El a scris pe twitter faptul că nu au avut loc decât pagube materiale:

„Totul este în regulă! Rachete au fost lansate din Iran asupra bazelor noastre din Irak. Acum căutăm să vedem dacă au avut loc victime și ce pagube s-au produs. Până acum, totul este în regulă!”, a scris Trump, imediat după atacul iranian.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×