Teodor Meleșcanu a anunțat, astăzi, în plenul Senatului că demisionează de la conducerea acestei Camere. Demisia sa survine după decizia Curții Constituționale prin care a alegerea sa ca președinte al Senatului a fost declarată neconstituțională.
Gorghiu și Corlățean, posibili succesori
Demisia lui Teodor Meleșcanu deschide procedural calea către alegerea unui succesor al său, liberalii susținând-o pe Alina Gorghiu, fost președinte al PNL, iar social-democrații avansând numele lui Titus Corlățean, fost ministru de Externe.
Meleșcanu a devenit președinte al Senatului în septembrie 2019, după demisia lui Călin Popescu-Tăriceanu, demisie pe care acesta a anunțat-o ca urmare a ieșirii ALDE de la guvernare. Deși Teodor Meleșcanu era membru ALDE, el a fost ales președinte fiind propus și susținut de către senatorii social-democrați și în pofida opoziției grupului parlamentar din care făcea parte.
Ulterior, Teodor Meleșcanu și disidenții din ALDE care nu au fost de acord cu ieșirea din coaliția de guernământ s-au înscris în Forța Națională, partid care are în momentul de față patru parlamentari.
Alegerea în fruntea Senatului a fost contestată la CCR de către un grup de 33 de membri ai acestei Camerei, reprezentanți ai PNL, USR, PMP și UDMR.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Judecătorii Curții au luat avut pe ordinea de zi în mai multe rânduri sesizarea însă abia pe 22 ianuarie s-au pronunțat în această speță.
Ezitările lui Meleșcanu
Inițial, Meleșcanu a anunțat că va demisia doar după ce Monitorul Oficial va publica motivarea deciziei. ”Până la publicarea în Monitorul Oficial eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am. După publicare, vom face consultări pentru a găsi cea mai bună soluție”, spunea Meleșcanu.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că a discutat chestiunea cu președintele Senatului care i-a transmis că vrea să renunțe la funcție. ”Am stat de vorbă cu Teodor Meleşcanu şi a spus că dânsul ar dori să-şi înainteze demisia, fiindcă aşa este corect şi am luat act de dorinţa dânsului, una cât se poate de normală”, a spus Ciolacu.
Tot atunci, Ciolacu a anunțat că PSD va susține ca Titus Corlățean să exercite atribuțiile lui Meleșcanu până când motivarea deciziei CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.