OFICIAL! Teodor Meleșcanu, cercetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 12:54
OFICIAL! Teodor Meleșcanu, cercetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului GALERIE FOTO
Teodor Melescanu, presedintele Senatului, sustine un discurs. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului s-a autosesizat şi a declanşat o investigaţie vizându-l pe Teodor Meleşcanu şi faptul că în decembrie 1989 acesta ar fi indus în eroare reprezentanţii diplomatici cu privire la evenimentele de la Timişoara.

Teodor Meleșcanu, cercetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Acesta ar fi prezentat informaţiile referitoare la reacţia autorităţilor comuniste ca „zvonuri colportate în scopuri duşmănoase” şi „ştiri de presă neconfirmate”.

Institutul precizează că, în cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârşirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente.

Meleșcanu, probleme din trecut

”Având în vedere informaţiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care domnul Meleşcanu Teodor Viorel a acţionat, ca reprezentant al delegaţiei române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989.

În contextul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii de către autorităţile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timişoara, soldate cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi rănirea gravă a multor persoane”, anunţă IICCMER.

Potrivit telegramelor diplomatice, Teodor Meleşcanu ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea şi diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor diplomatici prezenţi la eveniment cu privire la crimele şi abuzurile săvârşite la Timişoara.

”Analizând faptele cu posibile consecinţe penale săvârşite de domnul Meleşcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanşat procedura de investigaţie specifică. În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă şi identificare de martori, urmând a fi administrate probe şi derulate alte activităţi specifice activităţii de investigaţii a IICCMER.

În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârşirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului Public toate datele şi probele rezultate în urma cercetărilor”, precizează  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului .

Potrivit cadrului legal de funcţionare, Institutul este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc are începând de săptămâna trecută un nou preşedinte executiv, Alexandra Toader, fost membru al Colegiului CNSAS.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×