Bătălie pentru șefia Senatului! Alina Gorghiu, propunerea PNL, USR are candidat propriu, în timp ce PSD e în pole position

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 20:40
Bătălie pentru șefia Senatului! Alina Gorghiu, propunerea PNL, USR are candidat propriu, în timp ce PSD e în pole position GALERIE FOTO
Presedintele Senatului, Teodor Melescanu a fost ales neconstituțional. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Bătălie cu acte în regulă pentru șefia Senatului! Dacă Teodor Meleșcanu este OUT în funcție, atunci toate partidele încearcă asaltul final pentru a ăune mâna pe o poziție importantă. În pole position se află social democrații.

Bătălie pentru șefia Senatului!

PSD are singur majoritate în Senat fără să se chinuie. Așadar, formațiunea condusă de Marcel Ciolacu își poate impune propriul om în a doua funcție din statul român. Nu e chiar atât de simplu de făcut lucrul acesta.

În grupul senatorilor PSD sunt mai mulți doritori și există o competiție internă. Astfel, cel puțin 4-5 senatori PSD și-ar dori șefia Senatului. Au fost lansate deja câteva nume clare, cum ar fi Șerban Valeca, Robert Cazanciuc, Titus Corlățean sau Șerban Nicolae.

Alina Gorghiu, propunerea PNL, USR are candidat propriu, în timp ce PSD e în pole position

Există și o altă variantă pe care social democrații o au pregătită. Dacă nu se înțeleg asupra omului care să conducă Senatul, atunci aceștia ar vrea ca interimar să fie numit un vicepreședinte PSD care să rămână în funcție până se tranșează negocierile din cadrul partidului.

Este interesant și cât este dispus să accepte Marcel Ciolacu, actualul lider, pentru că șefia Senatului este o tribună de la care oricare alt membru PSD poate să devină o voce importantă în partid.

La PNL, lucrurile par a fi cât se poate de simple. Premierul Ludovic Orban a anunţat deja că partidul o va propune pe Alina Gorghiu pentru şefia Senatului, după ce Curtea Constituţională a stabilit că a fost neconstituţională alegerea lui Teodor Meleşcanu.

„Cu siguranţă, candidatul PNL pentru preşedinţia Senatului, care a fost şi votat în Biroul Politic Naţional, este Alina Gorghiu”, a spus liderul liberal Ludovic Orban într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Victoria.

Vă readucem aminte că Alina Gorghiu este în prezent vicepreședinte al Senatului. USR nici nu vrea să audă de o alianță cu liberalii pentru a susține propunerea lor. Deputatul Cristina Prună a răspuns sec.

„Trebuie să ne consultăm. Data trecută când Alina Gorghiu a candidat, dacă îmi aduc bine aminte, a beneficiat de susţinerea USR. Evident că şi de data aceasta va trebui să trecem prin acelaşi şir de consultări şi să susţinem persoana care s-ar potrivi cel mai bine acestui rol.

Domnul Meleşcanu ar fi trebuit să se abţină încă de acum 30 de ani să mai aibă de-a face cu viaţa publică românească. (…) Evident că vor exista discuţii politice, astfel încât să susţinem un preşedinte al Senatului care să facă cinste acestei instituţii şi să nu mai legiferăm în condiţii de ilegalitate”, a afirmat Cristina Prună.

Ea a mai spus că nu exclude nici ca USR să vină cu propriul candidat pentru această funcţie. „Trebuie să avem discuţii, la Biroul Naţional vom discuta cu siguranţă şi despre acest aspect”, a adăugat Prună.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×