Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia. Vlad și Andreea Cosma, audiați la Belgrad

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
25/01/2019, 08:28
Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia. Vlad și Andreea Cosma, audiați la Belgrad
Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia. Vlad și Andreea Cosma, audiați la Belgrad

Sebastian Ghiță a anunțat că a primit azil politic în Serbia, după ce la audieri s-au prezentat mai mulți martori, printre care Vlad și Andreea Cosma. Fostul deputat a mai mărturisit că autoritățile de la Belgrad au fost „îngrozite” când au fost informate că procurorii români ar încuraja falsificarea probelor din dosare.

„Vlad şi Andreea Cosma au fost audiaţi în Serbia. Nu aş fi obţinut acest statut de azil politic dacă judecătorii de aici nu ar fi fost convinşi de ce am păţit eu în România, când au văzut că nişte procurori au instigat la falsificarea unor documente. E greu de înţeles pentru orice judecător cum dosarele durează câţiva ani şi nu se găseşte nicio probă directă, a declarat Ghiţă la România TV, joi seara.

Sebastian Ghiță, azil politic în Serbia

Fostul deputat a mai spus că a fost foarte dificil să primească azil politic, este o procedură anevoioasă, însă a contat mult mărturia celor care au fost audiați. În cele din urmă, autoritățile de la Belgrad i-au acordat lui Sebastian Ghiță azil politic. (Află aici ce înseamnă azil politic)

Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia. Vlad și Andreea Cosma, audiați la Belgrad
Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia. Vlad și Andreea Cosma, audiați la Belgrad

”Eu am primit azil politic, chiar daca e o procedura destul de grea, judecatorii au studiat informatiile prezentate de Onea si Negulescu, informatii falsificate si au decis acordarea de azil politic. Da, au fost audiați martori aici. Vlad și Andreea Cosma au fost audiați prima oară aici în Serbia. Sunt ambele prinse în aceeași procedură și în cadrul audierilor oficiale, mai mulți martori din România au fost prezenți aici”, a declarat Sebastian Ghiță, la România TV.

Anul trecut, cererea de azil politic i-a fost respinsă lui Sebastian Ghiță

Curtea de Apel de la Belgrad a respins anul trecut, în 22 august 2018, cererea de extrădare a lui Ghiţă. Fostul deputat susține că nu va reveni în România şi nici nu va mai activa în politică.

”Mai mult decât atât, poliţişii şi judecătorii din Serbia au audiat direct, cu traducător în limba sârbă, aceşti martori care au spus ce s-a întâmplat în epopeea de la DNA Ploieşti şi au înţeles foarte bine. De aceea au luat această decizie. E greu de înţeles pentru orice judecător cum dosarele durează 2, 3. 5 ani şi nu se descoperă nicio probă care să incrimineze pe nimeni şi totuşi este menţinut mandatul de arestare”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Sebastian Ghiță, despre vizita lui Cozmin Gușă

Sebastian Ghiță a fost întrebat și despre întâlnirea cu Cozmin Gușă și Dan Andronic, la Belgrad. Fostul deputat susține că totul a fost o întrevedere amicală, fără să se discute lucruri importante.

”Mulți prieteni și parteneri au venit să mă viziteze în Belgrad. Le mulțumesc pentru acest lucru. A contat mult pentru mine. Uneori oamenii se întâlnesc fără să pună țara la cale. Se întâlnesc din prietenie, din curiozitate. Cred că domnul Cozmin Gușă m-a vizitat din curiozitate. Nu am văzut nimic rău în a mă vedea cu dânsul (…) Nu s-a pus nimic la cale! Avem opțiuni politice diferite, dar asta nu înseamnă că nu putem dialoga”, a zis Sebastian Ghiță la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea.”, a mai spus Sebastian Ghiță, de această dată într-o intervenție la Antena 3, tot joi seară.

Ghiță va pune la dispoziția procurorilor poza cu Kovesi

Sebastian Ghiță a mai spus că, dacă i se va cere, va pune la dispoziția organelor de anchetă fotografia cu Laura Codruța Kovesi din timpul unei petreceri la el acasă. Ghiță urmează să fie audiat direct din Serbia.

”Cred că o să ne vedem cu toții de viață și o să putem trăi omenește în niște condiții sănătoase. Acești ultimi zece ani nu par nici vremuri sănătoase, nici bune. Nu vreau să vă supăr, așa cum mi-am cântărit eu pașii, cred că ce a început acea secție de investigare a magistraților este ceva ce nu ar trebui să devină o procedură subsumată acțiunilor mele. Verificările la adresa doamnei Kovesi trebuie făcute de procurori și în cadrul legii. Sunt convins că procurorii de la secție, doamna procuror Florea, au puterea dată de lege să se pronunțe asupra activității doamnei Kovesi cu domnul Onea și Portocală. Nu aș vrea să fac greșeala să îmi bag nasul și coada în treburile procurorilor. Voi fi audiat din Serbia. Am depus o plângere și am explicat de ce eu cred că doamna Kovesi, dirijând pe Onea și Negulescu, acest grup infracțional organizat, am explicat acolo cum, pentru că știam două-trei lucruri de doamna Kovesi, că mi-a fabricat dosare, a falsificat probe. Sunt obligat de lege să dau fotografia. Am avut o strângere de inimă când s-a cerut arestarea acelor doi oameni. Curând o să vedeți că viața îmi va da curajul mai mult. Niciodată nu o să mă opresc să spun cum a fost furată România în acești ani când Kovesi era șefa anticorupției și procuror general. Lucrurile astea o să le spun”, a mai explicat Sebastian Ghiță.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×