Românii rămân în Marea Britanie și după Brexit, deși britanicii îi urăsc

Ana Chivu   
în Stiri mondene
20/09/2018, 11:16
Românii rămân în Marea Britanie și după Brexit, deși britanicii îi urăsc
Romanii raman in Marea Britanie contrat parerii britanicilor despre ei

Românii își doresc să locuiască în Marea Britanie chiar și după Brexit. Recent, au depășit numărul de irlandezi și indieni ca cea de-a doua mare comunitate de imigranți din Marea Britanie. Potrivit organizației caritabile care pledează pentru est-europeni în Marea Britanie, cetățenii român sunt cei mai vulnerabili din țară după Brexit.

Românii aduc declarații potrivit faptului că se simt judecați aspru doar pentru faptul că vin din România. Britanicii îi condamnă pe cetățenii români pentru faptul că aleg să vină în Marea Britanie pentru a le fura locurile de muncă, doar că aceștia nu sunt la fel de dornici să muncească în condițiile acceptate de români.

Brexitul nu îi face pe români să plece din Marea Britanie

Se pare că românii continuă să se adune în Marea Britanie, chiar și după Brexit. Cu toate acestea, britanicii nu îi au la suflet și îi consideră țigani. Într-un număr din ce în ce mai mare, aceștia i-au luat pe cei care ocupau cea mai mare comunitate de imigranți. Cetățenii români sunt izolați din punct de vedere social și economic, cu toate că aceștia ocupă locuri de muncă vitale.

Majoritatea românilor lucrează la supermaketuri, îngrijesc bătrânii sau curătă hotelurile britanicilor, unde camerele lucesc de curățenie. De asemenea, este arhicunoscut faptul că românii sunt învățați să muncească într-un altfel de mod și să prețuiască altfel lucrurile, dat fiind situația din țara natală și salariile contra muncii depuse unde balanța nu-și are rostul. Puplicația The Guardian scrie într-un reportaj amplu despre toate cele de mai sus.

 

Ce spun românii din Marea Britanie?

„Majoritatea cetăţenilor UE nu sunt foarte bine informaţi despre Brexit şi statutul lor, iar românii nu fac excepţie. Bariera lingvistică, faptul că majoritatea cetăţenilor români nu sunt deloc susţinuţi de mass-media din Marea Britanie, îi fac vulnerabili. „Din cercetarea noastră pe teren şi din largul sens al comunităţii româneşti, am observat că mulţi români cred că statutul lor va trece printr-un proces automat, şi că pot rămâne în UK atât timp cât plătesc impozite şi respectă legea. Românii cfred că totul va fi OK”, a spus Florina Tudose, muncitoare din Centrul de Resurse al Europei de Est. Femeia a ridicat în mod repetat procupări cu Ministerul de Interne.

„Am locuit în Italia timp de 17 ani, nu ştiam dacă stăteam ilegal sau nu, nimănui nu-i păsa, nu m-am oprit nicio dată, de ce ar fi diferit aici?”, a mărturisit o femeie de 40 de ani, care este lucrător la o măcelărie la un cetățean român, spunând mai apoi că nu are grijă de Brexit.

„Nu sunt deloc îngrijorat de Brexit, de ce ar trebui să fiu? Am fost aici de nouă ani şi plătesc impozite şi ei vor vedea asta „, a declarat un tânăr de 20 de ani, asistent într-un magazin, trădând o alarmantă lipsă de cunoştinţe privind consecinţele neînregistrării, care ar putea include deportarea sau refuzul reintroducerii în ţară după o vacanţă.

Citește și: Paula Rusu trăiește cu un singur plămân! Cum a ajuns în această situație jurnalista

Citește și: Un contabil care s-a pensionat la 34 de ani a reușit să economisească jumătate din salariul lui lunar! Uite ce reguli a adoptat

Publicația britanică i-a intervievat pe români, astfel, majoritățile cazuri su arătat că aceștia sunt veniți în Marea Britanie pentru a-și îmbunătăți viața sau pentru a asigura financiar familiile din țară. Cu toate că regimul comunist a părăsit România, umbra acestuia este în viață încă, dat fiind faptului că țara noastră rămâne pe locul al doilea ca cea mai săracă din Europa.

„Englezii reprezentau doar 10% din personal. Dar nu au fost consideraţi fiabili. Ei sunau că sunt bolnavi, mai ales la sfârşitul săptămânii, iar românii erau chemaţi să-i înlocuiască. Jumătate dintre cei 35 de angajaţi erau români şi doar trei sau patru erau din Marea Britanie. Nu a fost corect. Anul trecut, în noiembrie, decembrie, când vremea se înrăutăţise, toţi au sunat să spună că nu pot să ajungă la serviciu.

Au fost doar două centimetri de zăpadă. A trebuit să-mi iau maşina şi să-i iau personal pe alţi români şi să avem grijă de persoanele în vârstă, unele cu demenţă. În ţara mea sunteţi unul cu vârstnicii, aveţi responsabilităţi şi aici faceţi aşa ceva?! Etica noastră de lucru şi simţul responsabilităţii sunt mai mari decât aici” Ce va face Anglia fără noi?”, a spus Dragoș Grinici, lucrător într-un restaurant.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×