UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor, referitor la referendumul din Marea Britanie, că nu este cazul să se îngrijoreze deocamdată, întrucât ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se produce imediat ci va urma o perioadă de aproximativ doi ani de negocieri. Şeful statului a asigurat că România va participa la negocieri şi va negocia în aşa fel încât interesul ţării noastre şi al românilor din Marea Britanie să fie protejat.
„Este important de ştiut că Marea Britanie, după ieşirea din Uniunea Europeană, va rămâne un partener foarte important pentru noi, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat în relaţia cu Uniunea Europeană”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, şeful statului a declarat că impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti nu va fi mare şi a subliniat că efectul asupra monedei naţionale este „mic şi gestionabil”.
Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că toţi liderii politici din România sunt de acord că parcursul ţării noastre este în Uniunea Europeană.
„Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti nu este mare, nu este motiv de îngrijorare şi acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat şi primit informaţii de la Guvernatorul Băncii Naţionale că impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat Guvernatorul Băncii Naţionale, domnul Isărescu. Am fost foarte bucuros să constat consens politic între liderii politici. Toţi sunt de acord că drumul României este în interiorul Uniunii Europene, împreună cu celelalte state membre.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Toţi au fost de acord că un atu important pentru România în toate etapele de renegociere care vor avea loc este stabilitatea României, faptul că suntem o ţară cu o creştere economică, şi toţi au fost de acord că acest atu nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale. Este important de ştiut că am propus şi s-a acceptat o nouă paradigmă în felul în care vom aborda împreună chestiunile legate de evoluţia Uniunii Europene”, a precizat şeful statului.
Preşedinte Klaus Iohannis a precizat că va participa săptămâna viitoare la Consiliul Europen şi a atras a atenţia că proiectul european trebuie redefinit,
„După revenirea în ţară, voi invita pe toţi cei care au fost astăzi la discuţie la Cotroceni, Prim-ministrul, Guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii partidelor politice, pentru a-i informa asupra celor discutate şi hotărâte la Bruxelles, pentru a stabili împreună cum vom merge mai departe.
Pentru toată lumea este clar că Europa, Uniunea Europeană are mult de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european. Trebuie să-l facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile pentru România. A existat consens politic şi voinţă politică pentru integrarea europeană. Nu a existat, din păcate, un proiect naţional, un proiect de ţară post aderare. Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună.
Pot să îi asigur pe români că această criză, fiindcă asta este, numită Brexit, are în ea oportunităţi importante pentru România şi împreună cu toată clasa politică vom avea grijă ca România şi Uniunea Europeană să iasă întărite din această criză”, a precizat preşedintele României.
Brexit a devenit realitate, iar conducătorii României se reunesc pentru a analiza noul context în care se află Uniunea Europeană. Premierul Dacian Cioloş a convocat o şedinţă de urgenţă la Guvern, iar preşedintele Iohannis a chemat partidele la Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00, pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.
”I-am invitat astăzi, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00, pe prim-ministrul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii”, a scris Iohannis vineri pe Facebook. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat că nu va participa la consultările de la Cotroceni pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
La începutul întâlnirii, preşedintele Iohannis a declarat că, din discuţiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după Brexit, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească. „Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României şi pentru finanţele româneşti”, a spus Iohannis, în debutul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice.
„Cred ca situatia foarte deosebita in care ne aflam acum datorita rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de iesire din UE impune o intalnire de acest tip in care sa ne armonizam punctele de vedere, sa ne gandim la ce este de facut. Din discutiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am inteles ca toata lumea e perfect de acord ca Romania sa continue calea europeana. Este nevoie de o aprofundare a acestei chestiuni si mi-am permis foarte din scurt sa convoc aceasta intalnire”, a mai spus Klaus Iohannis.
sursa: romaniatv.net